Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  8:20 μμ
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023 00:35

Ώρα μηχανογραφικού: «Στροφή» από τους Αιτωλοακαρνάνες μαθητές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Στροφή» παρατηρείται από τους Αιτωλοακαρνάνες μαθητές την “ώρα του μηχανογραφικού”, καθώς αρκετοί εγκαταλείπουν την Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Όλο και περισσότεροι «εγκαταλείπουν» την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στρέφονται στα Δημόσια ΙΕΚ, στα ιδιωτικά Κολέγια της χώρας και στο εξωτερικό για σπουδές

Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού από την Ένωση Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανία την ερχόμενη Δευτέρα για όλους του υποψήφιους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Μέχρι και τις 30 Ιουνίου οι μαθητές και υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον κωδικό για το μηχανογραφικό τους, όπως επίσης την δυνατότητα να δηλώσουν αν επιθυμούν να λάβουν την βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους ή στο e-mail τους.

Πέραν όμως των διαδικασιών αυτών ο Πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Τσιρώνης μιλώντας στη «Σ» έδωσε και την ευρύτερη εικόνα για τις πανελλαδικές, όπως επίσης αναφέρθηκε και στην «στροφή» που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, τόσο πανελλαδικά, όσο και στους μαθητές της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι φαίνεται πως κάνουν άλλες επιλογές από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Τσιρώνης

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε: «οι διορθώσεις στα εξεταστικά κέντρα είναι σε εξέλιξη. Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι πως η απόδοση των μαθητών βρίσκεται πάνω – κάτω στα περσινά επίπεδα.

Στη θεωρητική κατεύθυνση φαίνεται ότι οι χαμηλότεροι βαθμοί είναι στην έκθεση και τα αρχαία, με τα αρχαία μάλιστα να καταγράφουν χαμηλότερες επιδόσεις απ’ ό,τι πέρυσι.

Στη θετική κατεύθυνση και στο υγείας τα θέματα που δυσκόλεψαν τους μαθητές ήταν η βιολογία κυρίως, ενώ και στη χημεία φαίνεται να έχουν κινηθεί μεταξύ της βαθμολογίας του 10 και του 16. Με άλλα λόγια δεν υπάρχουν δηλαδή πολλά άριστα γραπτά, όπως επίσης δεν υπάρχουν και πολλά γραπτά κάτω από τη βάση.

Στη φυσική η θεωρεία ήταν βατή, οπότε τα γραπτά αναμένεται να είναι μέσης επίδοσης, λιγότερα κάτω από τη βάση, αλλά όχι πολλά άριστα γραπτά, καθώς υπήρξε ένα πρόβλημα με το Γ θέμα στις εξετάσεις. Στα οικονομικά οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι όπως φαίνεται από τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω – κάτω όπως και πέρυσι.

Η έκθεση φαίνεται τα τελευταία χρόνια να δυσκολεύει τους μαθητές ως προς την έκφραση, αλλά αναμένουμε τα στατιστικά τα οποία βγαίνουν μετά τους βαθμούς. Τότε θα έχουμε πραγματική εικόνα και τότε θα έχουμε και το 50% της εικόνας του εκάστοτε υποψηφίου. Το υπόλοιπο 50% βγαίνει από τη ζήτηση που έχουν οι σχολές και τους συντελεστές.

Πλέον οι σχολές που έχουν αυξημένη ζήτηση είναι οι στρατιωτικές λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ ανοδική πορεία καταγράφουν και οι σχολές που σχετίζονται με την πληροφορική λόγω του μέλλοντος και λόγω της περεταίρω εξέλιξης που φαίνεται να υπάρχει στον κλάδο με την τεχνητή νοημοσύνη.

Σαν Ένωση Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας την Δευτέρα 26/06 στις 18.00 διοργανώνουμε ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού στο Παπαστράτειο Μέγαρο με το σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, Παναγιώτη Σταυρόπουλο, ο οποίος θα μιλήσει για τη σωστή συμπλήρωση των μηχανογραφικών, τις σχολές, τις προοπτικές, ενώ θα δεχθεί και ερωτήματα από υποψηφίους που θα παρευρεθούν στην ημερίδα.

Σχετικά με το μηχανογραφικό πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα κανένας από τους υποψηφίους δεν μπορεί να πει πως έχει 15.000 μόρια, αλλά από 14.000 έως και 16.000 μόρια, διότι η κάθε σχολή διαθέτει και ξεχωριστό συντελεστή. Η Ιατρική Σχολή για παράδειγμα μπορεί να δώσει διαφορετικό ποσοστό για το κάθε μάθημα, για την βιολογία, την χημεία κλπ. Άρα ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να γνωρίζει ότι σε κάθε σχολή για την οποία ενδιαφέρεται έχει διαφορετικά μόρια. Μαζί με τα μόριά του θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά και τους συντελεστές της εκάστοτε σχολής.

Επίσης, μετά τη γνωστοποίηση των βαθμών θα περιμένει δύο με τρείς ημέρες, ώστε να βγουν και οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) για να μάθει ποιες σχολές μπορεί να δηλώσει και ποιες όχι. Τότε θα έχει πλήρη εικόνα για το τι μπορεί να δηλώσει ως προς τις σχολές.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν πρέπει να γίνεται με βάση τα μόρια, αλλά ο στόχος είναι η σειρά προτίμησης, αυτό δηλαδή που μας αρέσει και θέλουμε να ασχοληθούμε, καθώς κάθε χρόνο έχουμε διαφορετικά μόρια σε κάθε σχολή.

Πρέπει επίσης να δηλωθούν οι σχολές με βάση την προτίμηση για την επαγγελματική αποκατάσταση και όχι βάση της πόλης που είναι η σχολή. Ως προς αυτό πολλοί υποψήφιοι συχνά κάνουν λάθος.

Αν ένας μαθητής είναι κάτω από την ΕΒΕ τότε το μηχανογραφικό δεν θα του ανοίγει, δεν θα έχει πρόσβαση σε καμία σχολή, αλλά τότε θα έχει τη δυνατότητα του παράλληλου μηχανογραφικού που του δίνει πρόσβαση στα Δημόσια ΙΕΚ που είναι έχουν ως κριτήριο τον βαθμό απολυτηρίου, έχουν οικονομικά κριτήρια κλπ.

Ότι και αν συμβεί ένας μαθητής δεν πρέπει να απογοητευτεί. Αν ονειρεύεται κάτι μπορεί να προσπαθήσει και πάλι για να το επιτύχει.

Η τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία είναι πτωτική, όπως δηλαδή και πανελλαδικά. Ο λόγοι είναι πολλοί, επηρέασε ακόμη και η οικονομική κρίση, ο covid, όπου λόγω της τηλεκπαίδευσης έχουν δημιουργηθεί δύο ταχυτήτων μαθητές. Βασικός επίσης παράγοντας είναι πως οι μαθητές πλέον στρέφονται όλο και λιγότερο προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στρέφονται στα ιδιωτικά κολέγια της χώρας, για σπουδές στο εξωτερικό και κυρίως στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που ενδιαφέρονται να εργαστούν αμέσως.

Δεν έχουμε ενημέρωση για συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά από το Υπουργείο Παιδείας έχουν δοθεί οι ημερομηνίες 27-28 ή 29/06 για την ανακοίνωση των βαθμών (μόλις σήμερα 22/06 έγινε γνωστό πως νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης 29/06 θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες) . Oι μαθητές στην παρούσα φάση δηλώνουν τον κωδικό τους και τα στοιχεία τους για να ενημερωθούν με sms ή μέσω e-mail για την βαθμολογία τους ή διαφορετικά θα μπορούν να επισκεφτούν το σχολείο τους για να ενημερωθούν. Δύο με τρεις ημέρες μετά από τη γνωστοποίηση των βαθμών ανακοινώνονται οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στις σχολές, ώστε ο εκάστοτε υποψήφιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να μπορεί να μπει στο μηχανογραφικό και γιατί όχι να το καταθέσει, αν και υπάρχει κάθε χρόνο διορία 10 περίπου ημερών ή και 15 για την οριστική κατάθεσή του. Οι βάσεις είναι πολύ πιθανό πως τέλος του Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να ανακοινωθούν και τότε οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν σε ποια σχολή θα έχουν εισαχθεί».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 380 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.