Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  8:17 μμ
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023 22:07

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια το ΙΝΚΑ – Τι λέει ο Αγρινιώτης πρόεδρος, Γιώργος Λεχουρίτης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Οι τράπεζες ίσως κάνουν μετατροπή σε ευρώ – Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια το ΙΝΚΑ 

Γ. Λεχουρίτης: Ετοιμάζεται “παγίδα”

Μετά από μια πρόσφατη απόφαση που πήρε το Ανώτατο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κρίνοντας ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να χρεώνουν τόσο μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων λόγω της αλλαγής της νομισματικής ισοτιμίας, και τους σχετικούς όρους των τραπεζών άδικους και καταχρηστικούς, άνοιξε και πάλι το ζήτημα που απασχολεί πάνω από 70.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα και αρκετές εκατοντάδες οικογένειες στην Αιτωλοακαρνανία.

Προσέφυγε  ένας Πολωνός δανειολήπτης μόνος του και πλέον μπορούν να ασκήσουν αγωγές στα πολωνικά δικαστήρια οι πολίτες της χώρας αυτής αιτούμενοι την ακύρωση της ρήτρας πληρωμής της δόσης με βάση την τρέχουσα κάθε φορά ισοτιμία, αλλά να έχουν και αξίωση αποζημίωσης από τις τράπεζες.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να συμβιβαστούν με τους δανειολήπτες με όρους κάτι που όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και δεν καλύπτει τους Έλληνες δανειολήπτες. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο της δικηγόρου Αναστασίας Μήλιου στο insider.gr, «αρχικά είχαν εκδοθεί κάποιες μεμονωμένες αποφάσεις από ατομικές αγωγές στα Πολυμελή πρωτοδικεία που δικαίωναν τους δανειολήπτες. Εν συνεχεία ασκήθηκε συλλογική αγωγή κατά της Eurobank που επίσης δικαίωσε τους δανειολήπτες και έκρινε την ρήτρα καταχρηστική. Οι ατομικές αγωγές αυξήθηκαν αλλά τα δικαστήρια δεν εξέδιδαν οριστικές αποφάσεις αλλά αναβλητικές, περιμένοντας την τελεσιδικία της απόφασης επί της συλλογικής αγωγής.

Η τράπεζα άσκησε έφεση και δικαιώθηκε στο Εφετείο. Όλα τα δικαστήρια, πρωτόδικα και δευτεροβάθμια, άρχισαν να απορρίπτουν τις ατομικές αγωγές, συντασσόμενα με την εφετειακή απόφαση. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο στην Ολομέλεια όπου και εκεί η απόφαση ήταν υπέρ των τραπεζών. Το ευτυχές είναι ότι εκκρεμούν οι αναιρέσεις και των συλλογικών αγωγών κατά των υπόλοιπων τραπεζών που ίσως αλλάξει την πρακτική του Αρείου Πάγου που μέχρι τώρα απέφευγε να ρωτήσει σχετικά την ΔΕΕ.

Ο Άρειος Πάγος μέχρι στιγμής έχει παραλείψει να στείλει ερώτημα προς ΔΕΕ για το νομικό θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, όπως θα μπορούσε ώστε να συνάδει η απόφαση του με αυτή των δικαστηρίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη αυτή την στιγμή που η ρήτρα συναλλάγματος κρίνεται νόμιμη και οι τράπεζες αποκομίζουν μεγάλο κέρδος από τα δάνεια αυτά κερδοσκοπώντας, ενώ στις περισσότερες (δημοκρατικές/πολιτισμένες) ευρωπαϊκές χώρες τα δάνεια αυτά έχουν κριθεί καταχρηστικά και οι τράπεζες έχουν κληθεί να καταβάλουν και αποζημιώσεις προς τους δανειολήπτες».

O πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης

Γ. Λεχουρίτης: «Θα πάμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια»

«Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είχαμε καμία συμμόρφωση με αυτή την απόφαση» , λέει στην «Σ» ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης. «Οι τράπεζες πιθανώς να επιχειρήσουν να γυρίσουν το χρέος σε ευρώ και τότε όσοι δεν έχουν κάνει αγωγές θα βρεθούν με πρόβλημα,  γιατί δεν θα μπορούν να «κυνηγήσουν» τα όσα φορτώθηκαν στην πορεία με τις αλλαγές στην ισοτιμία. Μόνη λύση η προσφυγή του ΙΝΚΑ στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, όταν φυσικά συγκεντρώσουμε τις τεράστιες δαπάνες», επισημαίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές τράπεζες κάνουν διάφορα κόλπα για να αποφύγουν τις ευθύνες τους. «Και φυσικά, αυτό που τις ευνόησε, είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωσε μια συγκεκριμένη τράπεζα. Το θέμα είναι να μην μείνουν οι δανειολήπτες μόνοι τους, έστω κι αν έχουν υποβάλλει μια αγωγή ατομικά. Ίσως αυτό, πάντως, να καθυστερήσει κάπως τις εξελίξεις, ίσως, δηλαδή, καλό είναι να υπάρχει μια ατομική αγωγή που να αναμένει έφεση».

Ήδη δικηγόροι στην Αθήνα προτείνουν ατομική αγωγή ενώπιον Πολυμελούς Πρωτοδικείου που μάλλον θα απορριφθεί στον πρώτο βαθμό από το δικαστήριο, αλλά ο δανειολήπτης θα έχει το δικαίωμα έφεσης χωρίς όμως να προσδιοριστεί καθώς δεν είναι υποχρεωτικό, μόνο και μόνο για να εκκρεμεί δικαστικά. Εφόσον οι τράπεζες κινηθούν, θα μπορεί να την συγκεκριμενοποιήσει για να κερδίσει στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας την υπόθεση έχοντας δικαίωμα αναίρεσης αν χρειαστεί να εκδικαστεί σε χρόνο που δεν τον βολεύει. Ούτως ή άλλως οι δικάσιμοι για τέτοιες υποθέσεις παραπέμπονται αρκετούς μήνες μετά την υποβολή της έφεσης.

«Η άσκηση μιας τακτικής αγωγής δημιουργεί εκκρεμοδικία και αυτό είναι προς το συμφέρον του δανειολήπτη για τον εξής λόγο. Αν ο δανειολήπτης έχει ασκήσει αγωγή και η τράπεζα μεταγενέστερα εκδώσει διαταγή πληρωμής, τότε αναλόγως και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκδίκαση της αγωγής, ο δανειολήπτης θα μπορεί να κάνει ανακοπή και αίτηση αναστολής με πολλές πιθανότητες να την κερδίσει λόγω δικονομικών τυπικών παραβάσεων από πλευράς της τράπεζας. Επομένως, με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η τράπεζα να προχωρήσει ενδεχομένως και σε πλειστηριασμό ενός ακινήτου που έχει αγοραστεί με δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Φυσικά, η προτεινόμενη λύση δεν έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα, αλλά αν η τράπεζα που γνωρίζει πριν τον δανειολήπτη τις εξελίξεις σε αυτά τα θέματα, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, προλάβει να γυρίσει ένα δάνεια που πληρώνεται σε ελβετικό φράγκο, σε ευρώ, δεδομένου ότι σε πολλές δανειακές συμβάσεις προβλέπεται από όρο το δικαίωμα της να το κάνει μονομερώς, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να μη νομιμοποιείται να ασκήσει αγωγή στο μέλλον!», εξηγεί στην ανάρτησή της η κ. Μήλιου.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 583 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.