Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  8:18 μμ
Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 22:38

Δήμος Αμφιλοχίας και Co2gether: «Χέρι βοηθείας» για τις ευπαθείς ομάδες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δήμος  Αμφιλοχίας: Κατ’ οίκον παρεμβάσεις από εξειδικευμένο προσωπικό στις ευπαθείς ομάδες από το Κέντρο Κοινότητας  σε συνεργασία με την ομάδα της Co2gether

Στοχευμένες παρεμβάσεις πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε δημότες του Δήμου Αμφιλοχίας, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σε απόρους, ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες.

Οι παρεμβάσεις αυτές που σχετίζονται με τη φροντίδα των ανθρώπων που έχουν ουσιαστική ανάγκη πραγματοποιούνται από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αμφιλοχίας σε συνεργασία με την ομάδα της Co2gether.

Η συντονίστρια του προγράμματος και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λαμπρινή Χαρδαλιά μιλώντας στη «Σ» αναφέρθηκε στη «φύση» του προγράμματος και της συνεργασίας με την ομάδα της Co2gether, η οποία αποδίδει «καρπούς» στους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λαμπρινή Χαρδαλιά

Συγκεκριμένα η κα. Χαρδαλία τονίζει: «ξεκινήσαμε τις παρεμβάσεις από την προηγούμενη Πέμπτη 08/06, η οποία ήταν η πρώτη μέρα συνεργασίας με την ομάδα «Co2gether επισκέψεις ζωής» μετά την υπογραφή της σύμβασης.  Έγιναν παρεμβάσεις σε 12 διαφορετικά σπίτια – οικογένειες. Την Παρασκευή 16/06 ήταν η δεύτερη ημέρα των παρεμβάσεων, όπου και την ημέρα αυτή επισπευτήκαμε αντίστοιχο αριθμό σπιτιών – οικογενειών.

Συνολικά, μέσω του προγράμματος, μπορούμε να εξυπηρετήσουμε μέχρι και 100 οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα , ανάλογα  τις ανάγκες που υπάρχουν. Την επιλογή των περιπτώσεων την κάνουμε εμείς μέσω της συνεργασίας μας με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αμφιλοχίας και με βάση τα κριτήρια που υπάρχουν από την co2gether.

Οι παρεμβάσεις γίνονται σε ευπαθή άτομα του Δήμου Αμφιλοχίας με τη συνεργασία της co2gether και με την υποστήριξη του εξειδικευμένου προσωπικού που αυτή διαθέτει.

Υπάρχει νοσηλευτής, γεροντολόγος, κοινωνικός λειτουργός, ενώ η κάθε παρέμβαση γίνεται πάντα με την παρουσία ενός προσώπου από το ΔΣ της co2gether και πάντα με την συγκατάθεση των ηλικιωμένων, των ασθενών και των μελών της οικογένειας που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και δέχεται την παρέμβαση.

Οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι η ψυχολογική υποστήριξη, η παροχή υγειονομικού υλικού, η προσφορά αναπηρικών αμαξιδίων ή περιπατητήρων ή ακόμη και μια πατερίτσα κλπ σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα απόκτησης από το πρόσωπο που το έχει ανάγκη.

Επίσης, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης των συνθηκών μέσα στο σπίτι, με σκοπό τη μείωση των ατυχημάτων για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Μέσα από τις διαδικασίες αυτές εξασφαλίζεται η αλυσίδα αγάπης, η οποία δημιουργείται από τα άτομα με τους ανθρώπους του co2gether.

Με αφορμή αυτό το πλαίσιο συνεισφοράς και αλληλεγγύης που αναπτύσσεται ήδη έχουμε εξασφαλίσει υλικό και για το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αμφιλοχίας και το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ ο επόμενος στόχος είναι η εξασφάλιση υγειονομικού υλικού και άλλων υλικών και εργαλείων και γα τα δύο Κέντρα Υγείας που διαθέτουμε στο Δήμο Αμφιλοχίας, όπως επίσης και για το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας.

Τότε, θα έχουμε την δυνατότητα να δανείζουμε όλο αυτό το υλικό και να το παίρνουμε πίσω όταν χρειαστεί. Μέσα από τον «κύκλο» αυτό θα μπούμε σε μια διαφορετική λογική και επίσης θα αποκτήσουμε μεγαλύτερες δυνατότητες.

Παρεμβάσεις – επισκέψεις έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε από μία έως και τρείς φορές στην εκάστοτε περίπτωση, ανάλογα και την περίπτωση. Ωστόσο, θα υπάρχει η δυνατότητα για συμβουλευτική από απόσταση, μέσω τηλεφώνου συγκεκριμένα, από τον ψυχολόγο, τον γεροντολόγο και τη νοσηλεύτρια, αλλά και από το άτομο του ΔΣ του co2gether που βρέθηκε στην παρέμβαση της εκάστοτε περίπτωσης.

Η αρχή των παρεμβάσεων – επισκέψεων έγινε από την Αμφιλοχία και την Δ.Ε. Ινάχου, συνεχίστηκε στην Δ.Ε. Μενιδίου, και πάλι με την Αμφιλοχία. Σκοπός μας είναι να κάνουμε μια σωστή και δίκαιη κατανομή και στις τρείς ενότητες και να εξυπηρετήσουμε τον ίδιο αριθμό των ωφελούμενων και από τις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αμφιλοχίας.

Είναι πολύ σημαντικό που εξασφαλίζουμε υγειονομικό υλικό και υλικό πρώτων βοηθειών εκτός όλων των υπόλοιπων, διότι στο Δήμο Αμφιλοχίας ζουν αρκετοί ηλικιωμένοι και κυρίως στα ορεινά του Δήμου. Επιπλέον, πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν κάτι από αυτά όπως λ.χ. αναπηρικά αμαξίδια, περιπατητήρες, ακόμη και πατερίτσες.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι ήδη έχουμε παραλάβει υλικό που μπορούμε να δανείσουμε όπου υπάρχει ανάγκη και κάθε φορά που πραγματοποιούμε μια δράση παραλαμβάνουμε υλικό που μπορούμε να διοχετεύουμε σε ασθενείς, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και όχι μόνο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 334 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.