Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:58 πμ
 
wm small
Κυριακή, 07 Μαϊος 2023 20:53

Η επίσκεψη της πριγκίπισσας Σίσσυ σε Αγρίνιο και Αιτωλοακαρνανία το 1888

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η πριγκίπισσα Σίσσυ  κατά κόσμον Ελισάβετ της Αυστρίας ήταν αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστρίας. Κυρίως όμως είναι ένα θρυλικό πρόσωπο λόγω του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της και της απαράμιλλης ομορφιάς της. Αυτός ήταν ο λόγος που το cinema την ανεπαρέστησε με μεγαλοπρέπεια και συγκεκριμένα ο Ernst Marischka στην ομώνυμη ταινία του το 1955 ( βλέπε φωτογραφία άρθρου).

Η πανέμορφη αυτή βασίλισσα μίας εκ των υπερδυνάμεων της εποχής αποφάσισε να επισκεφτεί την Ελλάδα και έδωσε μεγάλη έμφαση μάλιστα στην Αιτωλοακαρνανία! Η επίσκεψη της ισοδυναμούσε σαν να επισκεπτόνταν  σήμερα μτην Αιτωλοακαρνανία η σύζυγος του εν ενεργεία  Προέδρου των ΗΠΑ ή κάτι τέτοιο.

Sissi_film_poster
Η κινηματογραφική “Σισσυ”

 

Στα τέλη Σεπτέμβρη του 1888 η πριγκίπισσα Σίσσυ φτάνει με ατμόπλοιο στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί την υποδέχτηκε ο τότε Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας και αυτή περπάτησε για λίγο στην παραλία και την μικρή πλατεία που είχαν στρώσει με μυρσίνες προς τιμήν της. Στη συνέχεια η πριγκίπισσα με την συνοδεία της , όπως είχε προγραμματίσει, ξεκίνησε να διασχίζει οδικώς την Αιτωλοακαρνανία και να αποβιβαστεί εκ νέου σε καράβι στο Μεσολόγγι.

Φτάνει λοιπόν στην Αμφιλοχία σταματώντας στα ερείπια του  Αμφιλοχικόν Άργος και στο “Ανοιξιάτικο”. Οι κάτοικοι είχαν φτιάξει μέχρι και τιμητικές αψίδες και κόκκινα χαλιά στην παραλία προς τιμήν της. Αφού επισκέφτηκε λίμνη Αμβρακία, Στάνου συνέχισε προς Αγρίνιο. Πέρασε Ρίβιο, Στράτο από αμαξιτό δρόμο που ήταν στολισμένος με γιρλάντες προς τιμήν της και φτάνει στις όχθες του Αχελώου. Για λόγους ασφαλείας δεν πέρασε από την γέφυρα που υπήρχε αλλά τον διέσχισε με πλωτή πλατφόρμα που την έσειραν πενήντα εργάτες της εταιρίας που τότε κατασκεύαζε τη νέα γέφυρα.

Όταν η Σίσσυ έφτασε στο Αγρίνιο, δεν μπορούσε να περπατήσει στους δρόμους της πόλης από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί και έραινε την Σίσσυ με άνθη. Μάλιστα είχαν στήσει και ταμπέλα που έγραφε στην τότε διεθνή γλώσσα της διπλωματίας, τα Γαλλικά “Ζήτω η αυτοκράτειρα της Αυστρίας”.

Αφού πέρασε την Κλεισούρα, έφτασε στο Μεσολόγγι όπου κατευθύνθηκε στη θαλαμηγό της αφού απέδωσε τιμές στον τάφο του Βύρωνα.

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πως ένιωσε η αυτοκράτειρα από την τόση θερμή υποδοχή των κατοίκων. Εκείνη πάντως έδειξε ότι ήταν ενθουσιασμένη. Με το μάτι του σήμερα όλα αυτά παρέπεμπαν σε υπερβολές. Κανείς βέβαια δεν ξέρει τι θα γινόνταν σήμερα αν η πρώτη κυρία μιας υπερδύναμης με έντονη μάλιστα προσωπικότητα και ομορφιά επισκέπτονταν τον τόπο μας.

Με πληροφορίες από Ελένη Μάργαρη, Μια πατρίδα για το μέλλον, Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία, ανάτυπο από το Ηπειρώτικο Ημερολόγιο, 2016.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 417 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Μαϊος 2023 20:57
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.