Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:28 μμ
 
wm small
Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 22:49

Χαϊμ Δαβίδ: Ο ελληνοεβραίος “πατέρας” του φράγματος Κρεμαστών. Πως διέφυγε από τους Ναζί

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το φράγμα Κρεμαστών είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιήθηκαν στα όρια Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας το 1965. Ως αποτέλεσμα προέκυψε η δημιουργία της ομώνυμης τεχνητής λίμνης. Η προσπάθεια όμως για τη δημιουργία του φράγματος ξεκίνησε πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως ένας από τους θεμελιωτές του τεράστιου αυτού έργου θεωρείται ο ελληνοεβραίος υδρογεωλόγος Χαϊμ Δαβίδ. Ο Δαβίδ εκπόνησε την προμελέτη του φράγματος το 1938 για λογαριασμό της Αμερικάνικης Εταιρείας Hughl Cooper με προοπτική το παραγόμενο ρεύμα να χρησιμοποιηθεί για εργοστάσιο αλουμινίου. Ο Δαβίδ πραγματοποίησε αυτοψία του έργου μαζί με τον τότε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Βιομηχανίας, τον Πρόεδρο της Hughl Cooper και τον Ιωάννη Αρμάγο Η επιτροπή που διηνήργησε την αυτοψία απεικονίζεται  στην παραπάνω φωτογραφία, η οποία ελήφθη στα λουτρά Κρεμαστών και ανήκει στο αρχείο του Ιωάννη Αρμάγου. Ο Δαβίδ βρίσκεται στο μέσο της, δεύτερος από δεξιά.

Τα σχέδια του Δαβίδ όμως διέκοψε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και η εισβολή των Γερμανών. Ο Δαβίδ αναγκάστηκε να μετοικήσει στην Αθήνα. Όταν όμως το 1943 άρχισαν οι διώξεις, ο Δαβίδ διά μέσω του ΕΑΜ φυγαδεύτηκε στο Καρπενήσι και συνέχισε ακόμα και μέσα στην περίοδο του πολέμου να ασχολείται με έργα. Όμως η εισβολή των Γερμανών στο Καρπενήσι το Νοέμβριο του 1943 ( δείτε σχετικά με τη μάχη στον Άγιο Βλάση https://parakampylianews.blogspot.com/2017/10/1943.html ) ανάγκασε τον Δαβίδ να εγκαταλείψει οριστικά την περιοχή.

Ο Χαϊμ Δαβίδ επέζησε του πολέμου, διακρίθηκε ως επιχειρηματίας και επιστήμονας και είδε το όραμά του να υλοποιείται δύο δεκαετίες αργότερα, το 1965.

Με πληροφορίες από:

Αθ. Σταμάτης, εκμεταλλευόμενοι το παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον, στο ¨Ασπροπόταμος: Άγνωστη ιστορία και σύγχρονη ανάπτυξη”. Πρακτικά ημερίδας. Αθήνα: Πανευρυτανική Ένωση, 2009.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 391 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 23:00
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.