Του Λίνου Υφαντή,

Οι Αφοι Παπαστράτου είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες της πόλης του Αγρινίου. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό το Αγρίνιο γιγαντώθηκε χάρις στο έργο τους και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που ανέπτυξαν την περίοδο του Μεσοπολέμου. Το Μεσολόγγι θεωρούνταν ως ο βασικός ανταγωνιστής του ανερχόμενου Αγρινίου εκείνη την περίοδο και υπήρχαν αντίρροπα συμφέροντα για τις δύο πόλεις που κατέληγαν συχνά σε διαμάχη  όπως η δημιουργία Πρωτοδικείου.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους Αφους Παπαστράτου να δείξουν το σεβασμό και την εκτίμησή τους για την Ιερά Πόλη και για το γεγονός της Εξόδου. Έτσι το 1937 παρήγγειλαν από τον διακεκριμένο Κύπριο Ζωγράφο Σόλων Φραγκουλίδη τον εικονιζόμενο πίνακα με τίτλο “Η Έξοδος του Μεσολογγίου” με σύσταση του λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου. Ο Φραγκουλίδης, ο οποίος ήταν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης γενιάς των Κυπρίων Καλλιτεχνών και διακρίθηκε ως ζωγράφος και αγιογράφος, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και φιλοτέχνησε το έργο,, το οποίο εκτέθηκε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά δημιουργίας του και έκτοτε κοσμούσε το Δημοτικό Μέγαρο Μεσολογγίου. Σήμερα εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου.

Πρόκειται για μια ελαιογραφία που στο πεδίο της μάχης παρουσιάζει άνδρες να πολεμούν κραδαίνοντας όπλα και σπαθιά. Στο μέσον ένας μαθητής εφορμά με μανία ενώ δύο άλογα μετέχουν στη μάχη με φόντο τον συννεφιασμένο ουρανό.  Ο πίνακας διαφέρει από άλλους αντίστοιχους της Εξόδου στο γεγονός ότι απουσιάζουν η γυναίκα-μάνα, ο θρησκευτικός και πατριωτικός κώδικας. Με τον τρόπο αυτό δίνει έμφαση αποκλειστικά στον ανθρώπινη διάσταση των υπερασπιστών του Μεσολογγίου που μάχονται για την επιβίωσή τους, Εν ολίγοις η αυτοθυσία των Εξοδιτών υπερβαίνει την αγάπη για την πατρίδα και τη θρησκεία και εξυψώνεται αφαιρετικά με τον τρόπο αυτό.

Η κίνηση των Αφών Παπαστράτου, αν ερμηνευτεί στο στενό πλαίσιο της εποχής, είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς συμβολίζει την υπέρβαση και τη διάθεση άμβλυνσης των διαφορών και του στείρου τοπικισμού μεταξύ των τότε δύο μεγάλων πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας.

Με πληροφορίες από Ε.Π.Αγγούρας, Η Έξοδος του Μεσολογγίου: Σημειωτική Ανάλυση Πινάκων & Κειμένων. Διπλωματική Εργασία. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Παιδαγωγική Σχολή, τμήμα Νηπιαγωγών.

agrinionews.gr