Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:54 μμ
 
wm small
Κυριακή, 16 Απριλίου 2023 20:25

Πέντε απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για την ενδυνάμωση του μυαλού σου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο εγκέφαλός σου είναι ικανός για εκπληκτικά πράγματα. Είναι συνεχώς έτοιμος να προσαρμοστεί σε κάθε νέα συνήθεια ή συνθήκη της ζωής όπως ακριβώς ένας μυς, τον οποίο όσο περισσότερο χρησιμοποιείς, τόσο πιο δυνατός γίνεται. Και αυτό δεν είναι καθόλου μεταφορικό. Οι ειδικοί λένε πως κάποια τμήματα του εγκεφάλου όντως μπορούν να προπονηθούν με συνέπεια την ενίσχυση των νευρικών ινών οι οποίες μεταφέρουν σήματα από και προς τον εγκέφαλο.

Ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης της καλής φυσικής κατάστασης του εγκεφάλου (όπως και ενός μυός), είναι η κατάλληλη διατροφή. Τα καλά λίπη (ελαιόλαδο, ψάρι, αβοκάντο, ξηροί καρποί) και οι αντιοξειδωτικές τροφές (ανάμεσά τους η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί) προστατεύουν το μυαλό σου από τις περιβαλλοντικές ή διατροφικές τοξίνες.

Και όπως ακριβώς συμβαίνει και με το μυϊκό σύστημα, ο εγκέφαλος χρειάζεται και μια σειρά από τεχνικές που θα τον διατηρήσουν ακμαίο και λειτουργικό:

Τρέξιμο ή περπάτημα κάθε πρωί

Το ηλιακό φως είναι φάρμακο, αρκεί να το χρησιμοποιείς σωστά. Η έκθεση στον πρωινό ήλιο παρέχει μεγαλύτερες ποσότητες «μπλε» φωτός, κάτι που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του βιολογικού σου ρολογιού και κατ’ επέκταση στη βελτίωση του μεταβολισμού (ναι, μπορεί και να χάσεις ευκολότερα τα περιττά κιλά). Για μέγιστο όφελος, δοκίμασε ένα ήπιο τρέξιμο επί 15 λεπτά, μισή ώρα αφότου ξυπνήσεις και θα διαπιστώσεις πόσο αυξημένη θα είναι η πνευματική σου εγρήγορση στο γραφείο όλη την υπόλοιπη μέρα.

Σκοτείνιασε τα πάντα όταν κοιμάσαι

Το άπλετο φως είναι ό,τι πρέπει για όλες τις πρωινές εγκεφαλικές λειτουργίες. Το βράδυ, όμως, ο εγκέφαλός σου θέλει πλήρες σκοτάδι. Μην του δίνεις έξτρα ποσότητα ιώδους ακτινοβολίας από την τηλεόραση, το κινητό, το φορητό υπολογιστή ή άλλες πηγές τεχνητού φωτός, γιατί μυαλό είναι και κουράζεται. Και ως «αντίποινα» καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, προσφέροντας έναν κακό ύπνο.

Σκληρή δίαιατα, αλλά για λίγο

Ένας άλλος τρόπος για να βελτιωθεί το μυαλό σου είναι η διαλείπουσα νηστεία. Μένοντας με άδειο στομάχι για 16 ώρες, εκτός από την καύση τόνων λίπους, κάνεις τα εγκεφαλικά σου κύτταρα πιο ανθεκτικά στο στρες, καθώς επενεργεί η διαδικασία της αυτοφαγίας, δηλαδή ένα μηχανισμό κυτταρικής αυτο-αποδόμησης, μέσω του οποίου τα κύτταρα ανακυκλώνουν τα κυτταροπλασματικά τους συστατικά, σύμφωνα με τους ειδικούς του επιστημονικού περιοδικού βιολογίας Autophagy Journal.

Καθάρισε το μυαλό σου με ενεργό άνθρακα

Εισπράττεις πολλές τοξίνες στην καθημερινή ζωή – από το κάπνισμα, από τα κρέατα που ψήνονται στα κάρβουνα, από το συνθετικό αποσμητικό χώρου… Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να ξεχαρβαλώσουν τη χημεία του εγκεφάλου και να μειώσουν δραματικά την πνευματική διαύγειά σου. Ένας καλός τρόπος για να πολεμήσεις τις τοξίνες είναι ο φυσικό ενεργός άνθρακας, ο οποίος χρησιμοποιείται αιώνες τώρα μέχρι και σήμερα στα νοσοκομεία ως αντίδοτα σε δηλητηριάσεις. Ο ενεργός άνθρακας λειτουργεί σαν ένα γιγάντιο σφουγγάρι, που απορροφά τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα (τον δεύτερο εγκέφαλο του σώματος), επιτρέποντας στους νευρώνες του εγκεφάλου να δουλεύουν φυσιολογικά.

Συμπληρώματα φυσικού ενεργού άνθρακα πωλούνται στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Αναβάθμισε τις νοητικές σου λειτουργίες

Κάνε κάτι που να σε ενθουσιάζει. Κάθε μέρα. Διάβασε βιβλία, ζωγράφισε, μαγείρεψε, τρέξε ή πλάσε φανταστικές ιστορίες και σενάρια την ώρα που κάνεις διαλογισμό. Πρόσφερε στο μυαλό σου νέες προκλήσεις, κάνε το να αφομοιώνει νέες ιδέες άξιες συλλογισμού και νοητικών απαιτήσεων, καθιστώντας την εγκεφαλική σου λειτουργία ισχυρότερη.

Δεν είναι δύσκολο. Θέλει απλά λίγο μυαλό…

pronews.gr

Διαβάστηκε 475 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.