Δευτέρα, 7η Οκτωμβρίου 2024  4:24 μμ
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 19:09

Το πασχαλινό έθιμο του Λαζάρου αναβιώνει στο 16ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα νήπια και οι Εκπαιδευτικοί του 16ου νηπιαγωγείου Αγρινίου αναβιώνουν το πασχαλινό έθιμο του Λαζάρου. Ένα έθιμο που χάθηκε στο χρόνο και το συναντάμε μόνο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας. Τα παιδιά έφεραν λουλούδια και στόλισαν τον «Λάζαρο». Στη συνέχεια πήγαν στο 16ο Δημοτικό Σχολείο και έψαλαν τα κάλαντα. Η Διευθύντρια , οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά υποδέχθηκαν θερμά με σοκολατένια κεράσματα τα μικρά νηπιάκια.

Το Σάββατο του Λαζάρου (δηλαδή το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Βαΐων) τα παιδιά – κυρίως τα κορίτσια – γυρίζουν στα σπίτια και τραγουδούν τα ειδικά κάλαντα (Λαζαρικά) σε διάφορες παραλλαγές, που εξιστορούν την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου. Πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα και τελειώνοντας το τραγούδι τους τα Λαζαράκια, όπως αποκαλούνται οι καλαντιστές της ημέρας, συνεχίζουν με ευχετικούς και επαινετικούς στίχους για το σπίτι και δέχονται ως φιλοδώρημα αυγά που τα τοποθετούν σ’ ένα στολισμένο καλαθάκι (σε κάποιες περιοχές φρούτα ή χρήματα).

Τον Λάζαρο τραγουδούν κυρίως κορίτσια σχολικής ηλικίας, τα οποία αποκαλούνται λαζαρίνες, λαζαρίτσες, λαζαρούδισσες κ.α. Γράφεται ότι το έθιμο ξεκίνησε από τα Μέγαρα και χάθηκε στον χρόνο. Το σίγουρο είναι πως σε κάθε περιοχή της Ελλάδας που ακόμη συνεχίζεται το έθιμο, οι στίχοι είναι διαφορετικοί.


agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 295 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.