Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:03 μμ
 
wm small
Κυριακή, 02 Απριλίου 2023 19:24

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ι.Π. Μεσολογγίου η παρουσίαση της δίτομης επετειακής έκδοσης της Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821 – 2021

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Και ο Δήμος Παλλήνης στο Μεσολόγγι με αφορμή την παρουσίαση της δίτομης επετειακής έκδοσης της Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821 – 2021, με  τον εμπνευσμένο από την Έξοδο του Μεσολογγίου τίτλο: Το μυστικόν (σύνθημα) θέλει το έχομεν: «Καστρινοί και Λογγίσιοι».

Παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Δαμασκηνού του Δημάρχου  Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου και του Δημάρχου Παλλήνης, Θανάση Ζούτσου, εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων αλλά και πλήθους πολιτών που γέμισαν την αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης στο Μεσολόγγι, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 1 Απριλίου 2023, η παρουσίαση του επετειακού δίτομου έργου του Δήμου Παλλήνης που εξέδωσε στο πλαίσιο των εορτασμών, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία  με το Αθλητικό Επιστημονικό Πολιτιστικό Σωματείο ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος ο οποίος συνεχάρη τον Δήμο Παλλήνης για την πρωτοβουλία της έκδοσης και την συμμετοχή του στις Εορτές Εξόδου «Σε καλωσορίζω στην Ιερή μας Πόλη. Σε καλωσορίζω στην καρδιά της Ιερής μας  πόλης. Εδώ όπου φυλάσσονται τα  κειμήλια της ιστορίας μας . Εδώ όπου φυλάσσονται οι ιερές αποδείξεις ενός μοναδικού  ιστορικού φαινομένου. Παγκόσμιας αναγνωσιμότητας, Παγκόσμιας εμβέλειας. Της Πολιορκίας και της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Εδώ που κάθε Μεσολογγίτης βρίσκει το νήμα της ζωής του . Γιατί για κάθε Μεσολογγίτη, ετούτος ο τόπος έχει πολλά να πει. Για κάθε ελεύθερο άνθρωπο  έχει να  πολλά να πει.

 Έχουμε λοιπόν τη χαρά να φιλοξενούμε  την  παρουσίαση της  σπουδαίας  δίτομης επετειακής έκδοσης της Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821–2021 με τον τίτλο  «το μυστικόν (σύνθημα) θέλει το έχομεν «Καστρινοί και Λογγίσιοι»

Τίτλος εμπνευσμένος από το ιστορικό κείμενο της αποφάσεως της φρουράς του Μεσολογγίου. Της απόφασης που  πάρθηκε και γράφτηκε  το πρωΐ της 10ης Απριλίου 1826.

Μια απόφαση που κάθε λέξη της  αναλύεται σε μια ασύλληπτη αντίληψη ηθικής . 

Κείμενα που  μας προκαλούν και  μας υπενθυμίζουν την υποχρέωση  για  ενότητα και ομοψυχία. Και εμείς όλοι είμαστε σήμερα εδώ  για να τιμήσουμε εκείνους και να  στείλουμε  ένα ισχυρό μήνυμα ότι ενωμένοι μεγαλουργούμε. Γιατί μόνο μέσα από την ένωση και την συνεργασία θα μπορέσουμε  να διαφυλάξουμε   την  ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομίας. Να διατηρήσουμε  την  εθνική μας ταυτότητα.  Η εξόχως   τιμητική για μας παρουσία σας σήμερα συνάδελφε,  δήμαρχε Παλλήνης, για την  οποία σας ευχαριστούμε  σε αυτό κατατείνει  και αυτό εδραιώνει. Την αληθινή  και έμπρακτη διάθεση συνεργασίας  και συμπόρευσης , η οποία ξεκινάει από την κοινή αντίληψη και ιστορική συνείδηση αλλά  εκτείνεται και  δημιουργικά στο σύγχρονο γίγνεσθαι . Ένα γίγνεσθαι με πολλές προκλήσεις με πολλές ανάγκες , αλλά και με  μεγάλες προοπτικές. Είμαι βέβαιος ότι η συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις για την επέτειο από τα 197 χρόνια από την ΕΞΟΔΟ  είναι  μόνο η αρχή της σύσφιξης των  σχέσεων μας  και της εποικοδομητικής για τους δημότες μας και για τους δήμους μας επικοινωνίας» .

Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος ευχαρίστησε τον Κώστα Λύρο για την φιλοξενία, τόνισε πως η εκδήλωση αυτή είναι η απαρχή μια συνεργασίας και σε άλλους τομείς  και αναφερόμενος στο επετειακό δίτομο έργο ανέφερε πως στόχος του Δήμου είναι να συμβάλλει στη διατήρηση της εθνικής μνήμης και η έκδοση αυτή, να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

«Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό απηχεί την ιστορική αλήθεια, φωτίζει πτυχές λιγότερο γνωστές ενός κοσμοϊστορικού γεγονότος, μα πρωτίστως αποτελεί σεμνή υπόμνηση προς όλους μας ότι η ελευθερία είναι αγώνας ατελεύτητος, μοναχικός και συνάμα ομόθυμα λαϊκός» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ, Μιχάλης Μεταξάς.

Για την έκδοση μίλησαν ο συγγραφέας Άγγελος Κούρος, η φιλόλογος, Μαρία Καρατζογιάννη, ο Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Θεολογίας ΕΚΠΑ, Γεώργιος Πιτσινέλης, η Νομικός, Γεωργία Μπέη, η Μουσειολόγος, Μαρία Μεταξά και η Έλενα Χαβαλεδάκη, Κοινωνικός Επιστήμονας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Διαβάστηκε 292 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.