Κυριακή, 6η Οκτωμβρίου 2024  12:20 πμ
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 23:22

Μεγάλη ικανοποίηση κρεοπωλών και εστίασης – Γιορτινό «ξέσπασμα» αισιοδοξίας στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γιορτινό «ξέσπασμα» αισιοδοξίας στο Αγρίνιο. Μεγάλη ικανοποίηση κρεοπωλών και εστίασης όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Παραμονές και διήμερα «έσωσαν» αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Οι εκτιμήσεις συνολικά από την χώρα κάνουν λόγο για γιορτές που συνοδεύτηκαν από έκρηξη κατανάλωσης, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι πολλοί κλάδοι καταστημάτων και παροχής προϊόντων εξεπλάγησαν θετικά από την συμπεριφορά του κοινού τις προηγούμενες μέρες.

Υπάρχει ακόμη η εκτίμηση ότι οι ίδιοι οι καταστηματάρχες περίμεναν χειρότερα τα πράγματα, όπως και οι καταναλωτές περίμεναν να υπάρχει μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας που τελικά δεν ήρθε. Το ερώτημα είναι αν αυτό συνέβη γιατί φέτος δεν υπήρχαν περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών λόγω πανδημίας, ενώ ο παράταιρα «καλός» καιρός διευκόλυνε τις μετακινήσεις και τον ερχομό ετεροδημοτών.

Οι χώροι εστίασης, διασκέδασης αλλά και διακοπών είδαν τις κρατήσεις και την επισκεψιμότητα να εκτοξεύονται, την ίδια ώρα που τα μηνύματα ήταν παρόμοια και από το υπόλοιπο εμπόριο παρότι την τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησαν και οι εκπτώσεις που θα κρατήσουν δύο μήνες.

Αγρίνιο: εστίαση και κρεοπωλεία σε πιένες, ψωμί και γλυκό καλύτερα του αναμενόμενου

O Κώστας Ναστούλης

Σε ό,τι αφορά επιμέρους κατηγορίες, ειδικά σε διασκέδαση και διατροφή, μέσα στις γιορτές στο Αγρίνιο οι επιχειρήσεις περιγράφουν από ανακούφιση για τις εξελίξεις μέχρι ενθουσιασμό για τους τζίρους στους κλάδους τους. Από την εστίαση και την αναψυχή ο πρόεδρος του σωματείου του Αγρινίου Κώστας Ναστούλης κάνει λόγο για ένα τρίπτυχο που πήγε εξαιρετικά, σε σημείο ακόμη και να ξεπεράσει ο κλάδος τις επιδόσεις των γιορτών του 2019 που ήταν οι καλύτερες μέχρι σήμερα (σ.σ. πριν ακολουθήσουν τα επόμενα δύο δύσκολα χρόνια).

«Μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι γιορτές ήταν παραπάνω από ικανοποιητικές γιατί βοήθησαν τρεις συγκυρίες: ο καιρός που επέτρεψε τις μετακινήσεις, η παύση των περιορισμών που είχαμε πέρυσι με τα πιστοποιητικά και οι εκδηλώσεις που έγιναν στο κέντρο της πόλης. Σε αυτό το τελευταίο μάλιστα ίσως έπρεπε να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από το εμπόριο, αλλά και πάλι η δουλειά ήταν ανέλπιστα πολλή.

Κι αυτό ενώ οι γιορτές ήταν πάνω στα Σαββατοκύριακα, πράγμα που συνήθως δεν ευνοεί. Από εκεί και πέρα, το μόνο κακό είναι πως όλα αυτά αφορούν τους τζίρους μας, γιατί το πρόβλημα με το ρεύμα και τους λογαριασμούς θα το βρούμε και πάλι μπροστά μας το επόμενο διάστημα», επισημαίνει ο κ. Ναστούλης.

Ο Κώστας Σάββας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων κ. Κώστας Σάββας φαίνεται μάλλον ανακουφισμένος λέγοντας για τον κλάδο ότι «γλίτωσε τα χειρότερα». «Δεν πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να γκρινιάζουμε, προσωπικά περίμενα πολύ χειρότερα τα πράγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για τον κλάδο μας πήγαν όλα εξαιρετικά. Όμως όταν τα πράγματα πάνε καλύτερα από ότι νόμιζες, τουλάχιστον παίρνεις κάποιο ηθικό.

Σε εμάς μπορεί να πει κανείς ότι δουλέψαμε πάρα πολύ τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ίσως και τις μέρες πριν αλλά οι καθημερινές από Δευτέρα έως Πέμπτη και τις δύο εβδομάδες ήταν πιο υποτονικές κι από μια καθημερινή μέρα ρουτίνας! Ακόμη δεν το έχουμε αποκωδικοποιήσει αυτό, ίσως είχε να κάνει με την κίνηση των επισκεπτών αλλά αυτό συνέβη. Γι’ αυτό λέμε και πάλι καλά…», εξηγεί ο κ. Σάββας.

Ο Βασίλης Παπαθανάσης

Για τους κρεοπώλες, τώρα, και τον πρόεδρο του Συλλόγου τους στο Αγρίνιο κ. Βασίλη Παπαθανάση η κίνηση κινήθηκε «σε εξαιρετικά καλά επίπεδα». Όπως περιγράφει την εορταστική κίνηση, αυτή ήταν «σίγουρα πάνω από τις προσδοκίες μας, ο κόσμος αγόρασε πραγματικά ποσότητες που θύμιζαν άλλες εποχές, ειδικά από ένα σημείο και μετά που φάνηκε ότι οι τιμές ισορρόπησαν και δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για μεγάλη ακρίβεια.

Σε γενικές γραμμές, για τον δικό μας κλάδο πρέπει να ήταν οι καλύτερες γιορτές των τελευταίων ετών, ίσως και ακόμη παραπίσω. Προσωπικά το αποδίδω στο ότι ο καιρός επέτρεψε στον κόσμο να κινηθεί, να φάει και να βρεθεί με τους δικούς τους έξω, αλλάζοντας και την ψυχολογία ίσως. Αυτό μαζί με το ότι φέτος ένιωσαν όλοι πιο ελεύθεροι λόγω απουσίας μέτρων έκανε πολλούς να διασκεδάσουν περισσότερο κι αυτό το βλέπουμε εμείς και στα μαγαζιά εστίασης που συνεργαζόμαστε».

Δεν προδικάζουν οι γιορτές τι θα επακολουθήσει

Πιθανότατα το τέλος (;) των περιορισμών (αν δεν υπάρξουν άλλοι στο μέλλον λόγω έξαρσης γρίπης και ιώσεων μαζί με τον κορωνοϊό) να έφερε τους περισσότερους σε μια διάθεση για ψυχοθεραπεία με έξοδο, φαγητό και ψώνια, κάτι που όμως δεν θα συνέβαινε σε ένα μέρος των καταναλωτών, αν δεν υπήρχε οι επιδοματικές ενισχύσεις. Το ίδιο ισχύει και για το απόθεμα που είχαν αρκετοί πολίτες λόγω των ενισχύσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ικανοποίηση από το καταναλωτικό ξέσπασμα των ημερών όμως δεν προδικάζει και την πορεία των οικονομικών εξελίξεων στους επόμενους μήνες, ειδικά σε πόλεις όπως το Αγρίνιο που ως γνωστόν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο «αφανίζονται». Η πρόβλεψη για την οικονομία στην καλύτερη περίπτωση αναμένει μια αναιμική ανάπτυξη ενώ τα νέα από την ανεργία και την οικοδομική δραστηριότητα δεν είναι καλά, με περίπου το 1/3 του πληθυσμού να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στους λογαριασμούς.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε χειμώνας και το επόμενο διάστημα μπορεί να αποβεί καθοριστικό για τις τιμές σε καύσιμα και θέρμανση. Άρα, πιθανότατα, όλο αυτό που συνέβη να μην ήταν ξέσπασμα αισιοδοξίας ή πίστης για το άμεσο μέλλον αλλά μια κοινωνική αντίδραση μέσω κατανάλωσης. Οπότε μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο τους προσεχείς μήνες.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 275 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.