Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  11:51 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 20:23

Έκτακτο «δώρο» 450 ευρώ απ’ τον ΕΦΚΑ – Ποιοι το δικαιούνται

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πότε θα πληρωθεί

Ξαφνικό «δώρο» που θα φτάνει μεσοσταθμικά στα 450 ευρώ θα δουν απ’ τον ΕΦΚΑ 23.367 ελεύθεροι επαγγελματίες εντός του 2023. Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση το 2021, δηλαδή εργαζόμενοι που το 2021 είχαν και μισθωτή απασχόληση και παράλληλη εργασία ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι. Κι ενώ είχαν πληρώσει εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες το 2021, η εκκαθάριση της παράλληλης απασχόλησης έδειξε πως:

  • Είτε πλήρωσαν εισφορές ως μη όφειλαν, διότι ο μισθός τους ξεπερνούσε τα 930 ευρώ και κάλυπταν την εισφορά της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας (252 ευρώ)
  • Είτε πλήρωσαν υψηλότερες εισφορές στο μπλοκάκι απ’ όσες κανονικά οφείλουν.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η επιστροφή των ποσών σε όσους κάνουν εγκαίρως την ηλεκτρονική τους αίτηση θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία βήμα – βήμα

  • Για να διαπιστώσει κανείς αν είναι στους «τυχερούς» ασφαλισμένους πρέπει ν’ ανατρέξει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, όπου αναρτήθηκαν ήδη τα «ραβασάκια» και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών. Η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.
  • Εφόσον το ειδοποιητήριο είναι πιστωτικό, ο ασφαλισμένος πρέπει να υποβάλλει στον ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων»
  • Ο ΕΦΚΑ έχει θέσει σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα, προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» οι ασφαλισμένοι με πιστωτικό υπόλοιπο
  • Εναλλακτικά οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν να μην λάβουν εφάπαξ το ποσό στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αλλά να το κρατήσουν στον ασφαλιστικό τους κουμπαρά για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

Πότε πιστώνεται το ποσό

Το ποσό που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι θα το δουν στο ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ. Όσοι υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση εγκαίρως κι επιλέξουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το ποσό εφάπαξ στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα πληρωθούν περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ πιστωτική εκκαθάριση εμφανίζεται για 23.367 ασφαλισμένους με ποσό πιστωτικού υπολοίπου εκκαθάρισης 10.525.868,89€. Συνεπώς το μέσο ποσό επιστροφής διαμορφώνεται στα 450 ευρώ. Στην εν λόγω εκκαθάριση εντάσσονται οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2021.

Αυτοί που χρωστάνε

Εκτός από τους «τυχερούς», ωστόσο, υπάρχουν και οι ασφαλισμένοι που πρέπει να πληρώσουν, οι οποίοι είναι και πολλαπλάσιοι. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, χρεωστική εκκαθάριση είχαν για 197.409 ασφαλισμένους με οφειλόμενο ποσό 141.829.929,87€ Το μέσο οφειλόμενο ποσό είναι 718 ευρώ ανά ασφαλισμένο που θα πρέπει να πληρωθεί σε 6 ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση, που φτάνει μεσοσταθμικά στα 120 ευρώ, πρέπει να πληρωθεί μέχρι 30 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, καθώς δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 297 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία