Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:40 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022 19:07

Πώς βγαίνουν στη σύνταξη όσοι έχουν χρέη στα ταμεία τους;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τί προβλέπει ο Νόμος για τους οφειλέτες που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν

«Παράθυρο» για να βγουν στη σύνταξη έχουν -υπό προϋποθέσεις- αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν χρέη προς τα Ταμεία τους. Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, μόνο το 10% των χρεών είναι ρυθμισμένα, κάτι που αντιστοιχεί σε 4,2 δισ. ευρώ. Ετσι, προκύπτει μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν, αλλά έχουν οφειλές και δε μπορούν να υποβάλλουν τα χαρτιά τους.

Σύμφωνα με το Νόμο, εφόσον κάποιος αυτοαπασχολούμενος έχει οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ, έχει την δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τους αγρότες είναι τα 6.000 ευρώ. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος οφείλει πάνω από 20.000 ευρώ, θα πρέπει εντός δύο μηνών να καταβληθεί το υπερβάλλον ποσό.

Σύμφωνα δε με το dikaiologitika, δίνεται η δυνατότητα παραγραφής οφειλών, εφόσον υπερβαίνουν την δεκαετία, ωστόσο δεν θα θεωρείται συντάξιμο το διάστημα που αφορά την παραγραφή. Τα όρια των οφειλών όσων υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης διευρύνθηκαν, όπως και οι κατηγορίες ασφαλισμένων – οφειλετών που μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους και η οφειλή τους υπό προϋποθέσεις να εξοφλείται τμηματικά με παρακράτηση από την σύνταξη.

ΕΤΑΑ

Ασφαλισμένοι του πρώην Ε.Τ.Α.Α., που έχουν οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000€, μπορούν πλέον να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ μέχρι σήμερα δε μπορούσαν και να ξεκινήσει η καταβολή της σύνταξης.

ΟΑΕΕ

Σημαντική επιμέρους ρύθμιση της διάταξης αποτελεί η πρόβλεψη ότι για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από τον τέως ΟΑΕΕ ισχύει το συνολικό όριο των 20.000€, ανεξαρτήτως αιτίας οφειλής, ενώ μέχρι σήμερα εμπόδιζε τη συνταξιοδότηση η ύπαρξη χρέους ποσού υψηλότερου των 14.202€ από κύρια οφειλή, ακόμη και αν το συνολικό ποσό της οφειλής μαζί με τις προσαυξήσεις δεν υπερέβαινε τις 20.000€.

ΟΓΑ

Οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τον τέως ΟΓΑ, μπορούν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, ακόμη και αν οφείλουν συνολικό ποσό μεγαλύτερο από 4.000€ και έως 6.000€, ενώ όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, καθώς και για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Η παρακράτηση από την σύνταξη

Το συνολικό ποσό της οφειλής μέχρι των ανωτέρω ορίων, κατά περίπτωση παρακρατείται τμηματικά σε δόσεις από την σύνταξη. Ως ανώτατος αριθμός δόσεων ορίζονται οι 60 δόσεις και το ποσό της κάθε δόσης δε μπορεί να είναι μικρότερο από 50€ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους – επιστήμονες κ.λπ. και 30€ για τους αγρότες.

Στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης, το οφειλόμενο ποσό παρακρατείται από τον ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα που απονέμει τη σύνταξη και αν στη σύνταξη συμμετέχει ο πρώην ΟΓΑ, το επιμέρους ποσό οφειλής εντάσσεται στο όριο των 6.000€.

Εάν το ποσό οφειλής είναι μεγαλύτερο από 20.000€ ή ειδικά για τους προερχόμενους από τον τέως ΟΓΑ από 6.000€, ο ασφαλισμένος θα πρέπει μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από την κοινοποίηση σε αυτόν του εγγράφου της οφειλής να εξοφλήσει το υπερβάλλον ποσό, σε αντίθετη περίπτωση, η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίπτεται.

Οι 3 κατηγορίες ασφαλισμένων – οφειλετών που μπορούν άμεσα να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης είναι:

Αυτοαπασχολούμενοι – επιστήμονες, δικηγόροι, γιατροί, μηχανισκοί, εργολήπτες, συμβολαιογράφοι, υγειονομικοί, γενικώς ασφαλισμένοι στο πρώην Ε.Τ.Α.Α., οι οποίοι οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ. Μέχρι πρότινος δε μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς οι αιτήσεις όσων χρωστούσαν από 15.000 ευρώ και πάνω απορρίπτονταν μέχρι το χρέος τους να πέσει στις 15.000. Πλέον το όριο των οφειλών που “ξεκλειδώνει” την πόρτα της συνταξιοδότησης είναι και γι αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων στα 20.000 ευρώ. Συνεπώς όσοι οφείλουν πάνω από 15.000 αλλά κάτω από 20.000 ευρώ μπορούν πλέον άμεσα να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Ελεύθεροι επαγγελματίες Ο.Α.Ε.Ε. που είχαν βασικές οφειλές άνω των 14.202 ευρώ και συνολικό χρέος (βασική οφειλή και προσαυξήσεις) κάτω από 20.000 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς, οι αρμόδιες υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ διαχώριζαν την οφειλή σε κύρια και προσαυξήσεις και απέρριπταν τις αιτήσεις ρύθμισης της οφειλής και αποπληρωμής της μέσω της σύνταξης εάν το ποσό της κύριας οφειλής υπερέβαινε τις 14.202 ευρώ, ακόμη κι αν το σύνολο της οφειλής δεν ξεπερνούσε τις 20.000 ευρώ.

Πλέον με την νέα διάταξη η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ. Καταργείται δηλαδή η υφιστάμενη διάκριση σε κεφάλαιο ύψους 14.202 ευρώ και προσαυξήσεις-πρόστιμα ύψους 6.000 ευρώ, κάτι που απλοποιεί τις διαδικασίες.

Αγρότες του πρ. ΟΓΑ με χρέη άνω των 4.000 ευρώ και έως 6.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η επίμαχη διάταξη, ειδικά ως προς τις οφειλές που προκύπτουν μόνο από υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α., η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 299 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.