Κυριακή, 19η Μαίου 2024  12:36 πμ
 
wm small
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 17:35

Απ. Κούστας: «Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χρήματα είναι απαίδευτοι»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο παγκοσμίου φήμης χαράκτης Απόστολος Κούστας, δημιουργός της τιμητικής πλάκας για τους δωρητές του Νοσοκομείου Αγρινίου, Σπύρο και Ελένη Τσικνιά, μίλησε στην κάμερα του AγρίνιοCulture.gr, για το έργο που φιλοτέχνησε αναφέροντας : «Είναι μια επιγραφή, μεταξύ έργου τέχνης και της πρακτικής εφαρμογής για να μνημονεύεται το ζεύγος Τσικνιά. Ήταν μια πρόταση από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου Αγρινίου και ασχολήθηκα με αυτό με μια πράξη ευγνωμοσύνης μιας και με θεράπευσαν σε αυτό το νοσοκομείο πριν δυο χρόνια. Έτσι αποφάσισα να κάνω μια σύνθεση η οποία παραπέμπει στο αρχετυπικό των επιγραφικών κατασκευών από τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο που συνδέεται με την Γραμμική Β, με τρία σύμβολα. Ένα ζευγάρι, το σύμβολο του άνδρα και της γυναίκας στη Γραμμική Β και στη μέση ο Ασκληπιός με το φίδι. Από κάτω είναι η επιγραφή που μνημονεύει η σύγχρονη γραφή. Έχει γίνει ένα έργο που μπορεί να εναρμονιστεί στη σύγχρονη αρχιτεκτονική του νοσοκομείου και με μια δυνατότητα αναγωγής, δηλαδή μια λειτουργία σύγχρονη και όχι να πάμε σε πρότυπα περασμένων εποχών».

Στην ερώτηση εάν ο ίδιος πιστεύει ότι στις μέρες μας οι ευεργέτες εκλείπουν απαντά : «στην Ευρώπη αυτά που θαυμάζουμε είναι κυρίως από Έλληνες ευεργέτες, από τη Ρουμανία μέχρι τη Βιέννη είναι από Έλληνες ευγενείς, οι οποίοι ξαναγύρισαν πίσω το χρήμα που συγκέντρωσαν να το κάνουν κατασκευές χρήσιμες για τον άνθρωπο και να μείνει το όνομα τους στην ιστορία. Λυπάμαι σήμερα που δεν έχουμε τέτοιους ευεργέτες, γιατί λείπουν και οι προσωπικότητες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χρήματα είναι απαίδευτοι και η εποχή μας δεν συνδράμει σε αυτό, ώστε να γίνονται έργα σπουδαία, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, όπως οι δωρητές του νοσοκομείου». Και πρόσθεσε : «Είναι η απαιδευσιά και η έλλειψη ανθρωπιάς. Αυτό είναι το βαθύτερο ζήτημα του πολιτισμού. Αυτό δυστυχώς λείπει, αλλά εμείς παλεύουμε…»

agrinioculture.gr

 

Τσικνιά

Διαβάστηκε 1744 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.