Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:54 πμ
 
wm small
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 17:37

Η ναυμαχία της Ναυπάκτου ή… “Σταυροφορία της Κορίνθου” για τους Τούρκους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Με αφορμή την επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 αξίζει να γίνε αναφορά στον τρόπο που η τουρκική δημόσια ιστορία προσεγγίζει το γεγονός.

Ο βασικός εκ των πραγμάτων διαδικτυακός καθρέφτης της δημόσιας ιστορίας είναι η wikipedia, η οποία περιέχει κείμενα με παραπομπές πολλές φορές σε ιστορικά βιβλία.  Η αντίστοιχη τούρκικη λοιπόν στο λήμμα της “İnebahtı Deniz Muharebesi” έχει στην αρχή της σελίδας του και συγκεκριμένα στην καρτέλα με τις κύριες αντίπαλες δυνάμεις  το “Σταυροφορικό Ναυτικό” (Haçlı Donanması) ως αντίπαλο στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εν ολίγοις οι Τούρκοι κατατάσσουν τη Ναυμαχία του Lepanto στις σταυροφορίες που ακολούθησαν μετά την εμφάνιση του Προτεσταντισμού και τις αποδίδουν καθαρά στις προσπάθειες των Καθολικών να επικρατήσουν όχι μόνο κατά των μουσουλμάνων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και κατά των άλλων δογμάτων όπως εναντίων των Προτεσταντών και Ορθοδόξων.

Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση είναι ο τόπος αναφοράς της Ναυμαχίας. Οι Τούρκοι την ορίζουν κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου μπερδεύοντας την προφανώς με τον Κορινθιακό κόλπο ενώ στην πραγματικότητα έγινε στα όρια του Πατραϊκού με το Ιόνιο Πέλαγος. Συγκεκριμένα η  επονομαζόμενη Ναυμαχία της Ναυπάκτου έγινε στις Εχινάδες Νήσου στο θαλάσσιο χώρο νότια του ακρωτήριου Σκρόφα ( Παλιοπόταμος) στη νοτιοδυτική γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας. Εν ολίγοις ο τόπος και για την τουρκική δημόσια ιστορία της Ναυμαχίας ολισθαίνει προς τα ανατολικά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Ελληνική δημόσια Ιστορία: Η επικράτηση της πόλης της Ναυπάκτου ως τόπος εκδηλώσεων, η οποία ήταν στην πραγματικότητα το ορμητήριο του Οθωμανικού στόλου και όχι ο τόπος νίκης μετατοπίζει ως προς τη δημόσια μνήμη το ακριβές σημείο της Ναυμαχίας. Το παράδοξο είναι ότι οι Οθωμανοί αναφέρουν το ακρωτήρι “Σκρόφα” των Οινιαδών , παρόλα αυτά όμως το τοποθετούν κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου.

Όσο για την αιτία ήττας οι Τούρκοι την αποδίδουν στην έλλειψη ναυτικής εμπειρίας των επικεφαλής του στόλου των Οθωμανών αλλά και  στην κούραση του ναυτικού της που επί εφτά μήνες ήταν στη θάλασσα, χωρίς να παραπέμπει σε κάποια ουσιώδη αυτοκριτική.

Με πληροφορίες από:

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nebaht%C4%B1_Deniz_Muharebesi

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 413 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.