Κυριακή, 19η Μαίου 2024  7:03 πμ
 
wm small
Σάββατο, 04 Ιουνίου 2016 18:46

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Αρχαιολογική – Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων διοργάνωσε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, με θέμα: «Η χώρα των Θεστιέων στον ιστορικό χώρο και τον χρόνο», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του ξενώνα «Θέστιος» του Βλοχού στις 14 και 15 Μαΐου 2016.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν ο Δήμος Αγρινίου και ο Δήμος Θέρμου, Επιστημονικός Συνδιοργανωτής το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογικών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο και στελεχώθηκε από έγκριτους ανθρώπους του πνεύματος και της επιστήμης.

Η συνεδριακή ύλη απαρτίστηκε από 46 επιστημονικές ανακοινώσεις τις οποίες παρουσίασαν πενήντα τέσσερις εισηγητές (πανεπιστημιακοί καθηγητές, διδάκτορες, μεταπτυχιακοί, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, ερευνητές) από όλη την Ελλάδα, ενώ το παρακολούθησε πλήθος συνέδρων. Οιθεματικές ενότητες του συνεδρίου κάλυψαν επαρκώς ένα πολυδιάστατο και ευρύ πεδίο αναφορικά με τους Θεστιείς, τη χώρα τους και την ευρύτερη περιοχή τους. Συγκεκριμένα, μέσα από την εμπεριστατωμένη έρευνα του παρελθόντος συγκεντρώθηκε και καταγράφηκε πλούσιο υλικό το οποίο τεκμηριώνει πληρέστερα τον ιστορικό ρόλο και την πολιτιστική κληρονομιά των Θεστιέων, Παράλληλα, μελετήθηκαν θέματα της σύγχρονης εποχής και αναδείχθηκαν οι αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου.

Το συνέδριο πλαισιώθηκε και από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ιστορικής φωτογραφίας, παραδοσιακού υλικού, βιβλιογραφίας για τον Πατροκοσμά, το μονόξυλο της Τριχωνίδας, ενώ αποδόθηκαν τιμές σε απελθόντες Θεστιείς δημιουργούς (Καπράλος Χρήστος, Καπώνης Νίκος, Κίσσας Σωτήριος, Κυλάφης Σωκράτης, Λιανός Ιωάννης, Μποκόρος Θωμάς, Νικολακόπουλος Κων/νος, Παλιούρας Αθανάσιος, Τσαρούχης Κ. Αθανάσιος).

Ψήφισμα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού

Η Αρχαιολογική – Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων με την ολοκλήρωση των εργασιών του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, με θέμα: «Η χώρα των Θεστιέων στον ιστορικό χώρο και τον χρόνο» (Ξενώνας «Θέστιος» του Βλοχού, 14 και 15 Μαΐου 2016),κατέθεσε το εξής ψήφισμα:

  1. «Αξιοποίηση του κτηρίου των καπναποθηκών Παπαπέτρου με σκοπό την ίδρυση σύγχρονου πολυχρηστικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας.
  2. Επαναπατρισμός όλων των ιερών κειμηλίων και αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων της περιοχής, στις εστίες τους (μοναστήρια, μουσεία).
  3. Εντατικότερος καθαρισμός, συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη, διαφύλαξη και προστασία των αρχαιολογικών μνημείων και πολιτιστικών χώρων που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του Νομού μας. Δίκτυο επισκεψιμότητας αυτών.
  4. Έκδοση και επανέκδοση του συγγραφικού υλικού των ερευνητών αναφορικά με τον νομό μας και αξιοποίηση των ανακοινώσεων και πορισμάτων των συνεδρίων που έχουν κατά καιρούς διεξαχθεί.
  5. Εμπλουτισμός, προστασία και προβολή των τοπικών μουσείων ποικίλων ενδιαφερόντων (λαογραφικών, αρχαιολογικών, χαρακτικής, γλυπτοθήκης, κέρινων ομοιωμάτων).
  6. Αξιοποίηση των πορισμάτων του Συνεδρίου μας για παραπέρα έρευνα ανασκαφική μέσω πιστώσεων του ΥΠΠΟΑ ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
  7. Δίκτυο συνεργασίας και ανταλλαγών πολιτισμού: Αγρίνιο – Μεσολόγγι – Ναύπακτος – Θέρμο με μοχλό την τοπική αυτοδιοίκηση.
  8. Αξιοποίηση των περιπατητικών, φυσιολατρικών διαδρομών που συνδυάζουν μοναδικά οικοσυστήματα-οικοτόπους με ποικίλα φυτικά και ζωικά είδη, όπως Τριχωνίδα, Λυσιμαχία.
  9. Ανάδειξη, αξιοποίηση και ορθή διαχείριση της τοπικής αγροτικής παραγωγής και ιχθυοκαλλιέργειας, μέσα από λαϊκές παραγωγικές συσπειρώσεις.
  10. Λειτουργική αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων του Νομού.

Με τον δεκάλογο των προτάσεων-αιτημάτων και διεκδικήσεων θα προστατευθεί η αυθεντικότητα της περιοχής, θα προβληθεί το τοπικό πολιτιστικό στοιχείο / οι αξίες του πολιτισμού και θα συνδεθεί με την κοινωνία της σύγχρονης εποχής.»

agriniovoice.gr

 

 

Διαβάστηκε 1450 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.