Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:14 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 18:13

ΕΘΕΑΣ: Τα ράσα δεν κάνουν τον Παπά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανακοίνωση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών για τον Διαγωνισμό για την Ευφυή Γεωργία από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι κρίσιμοι για τον Γεωργικό Τομέα. Όταν μάλιστα το ποσοστό των χρηματοδοτήσεων, που αφορά τους αγρότες και τους Συνεταιρισμούς υπολείπεται των αναγκών του πρωτογενούς τομέα, τα όποια  ποσά διατίθενται πρέπει να πιάνουν τόπο και να χρησιμοποιούνται προς όφελος των παραγωγών και του αγροτικού τομέα.  Αυτό γιατί ο πρωτογενής  τομέας καλείται πιο γρήγορα από άλλους παραγωγικούς κλάδους, να αποκτήσει ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Από το έργο αυτό απουσιάζουν εκκωφαντικά, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση  οι συνεταιρισμοί, οι θεσμικοί φορείς των αγροτών για την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού της γεωργίας.

Ως ΕΘΕΑΣ καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για το κρίσιμο και αναγκαίο έργο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα. Δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε ξανά τα όσα έχουμε καταθέσει τόσο δημόσια, όσο και με επιστολές μας στους αρμόδιους Υπουργούς. Δεν μας ακούνε και έχουν επιλέξει να εκθέσουν την Κυβέρνηση. Οι προτάσεις μας αγνοήθηκαν παντελώς. Η Διακήρυξη μετά την προσχηματική δημόσια διαβούλευση έμεινε επί της ουσίας ως είχε χωρίς καμιά τεκμηρίωση επί των αλλαγών που δεν έγιναν. Ο Υπουργός κ. Πιερρακάκης δεν δέχθηκε να συζητήσουμε ποτέ τις αντιρρήσεις μας και δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα μας για συνάντηση. Δεν απάντησε ποτέ γιατί δεν επιλέγεται το κυβερνητικό νέφος για αυτό το έργο.

Καταθέτουμε αυτή την ύστατη ώρα δημόσια δύο σοβαρές αντιφάσεις που περιέχει  και ζητάμε η Διακήρυξη να αποσυρθεί άμεσα. Διαφορετικά οδηγούμαστε σε αποδόμηση του έργου από την φάση της διακήρυξης, στα μάτια των αγροτών και ειδικά των μικρών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Όποιες και αν είναι οι συμφωνίες, όποια και αν είναι τα συμφέροντα, προσέξτε γιατί θα προκύψουν σοβαρά νομικά θέματα.

Η  πρώτη αντίφαση αφορά την μη ρητή αναφορά και δέσμευση του έργου ότι θα οδηγήσει σε ανοικτά δεδομένα σε δημόσιο κυβερνητικό νέφος για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Αντίθετα προκρίνεται λύση στην οποία οι ανάδοχοι θα ζητούν αμοιβή για τα δεδομένα που θα συλλέξουν με δημόσια χρηματοδότηση!!! Ενώ αυτή την στιγμή γίνεται μεταρρύθμιση με μεταφορά των δεδομένων των αγροτών στο gov.gr (ΟΣΔΕ), επιχειρείται απορρύθμιση και πισωγύρισμα στα ίδια. Η δεύτερη αντίφαση αφορά δύο υποσυστήματα που περιέχονται στο έργο ατεκμηρίωτά και αφορούν τις επιδοτήσεις (ΟΠΕΚΕΠΕ) και τις αποζημιώσεις από καιρικά φαινόμενα (ΕΛΓΑ). Επιχειρείται τεχνηέντως αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των αγροτών και αύξηση της γραφειοκρατίας.

Δεν θα σταματήσουμε να καταδεικνύουμε  όσους  προσπαθούν, με το  έργο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα, να σπαταλήσουν τους λίγους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης  και Ανθεκτικότητας που έχουν προβλεφθεί για τον αγροτικό τομέα και τους αγρότες.

Διαβάστηκε 271 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία