Πέμπτη, 4η Ιουλίου 2024  12:23 μμ
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 18:52

Αγρίνιο: το «άνοιξε-κλείσε» στους σταθμούς ηλεκτρικών ποδηλάτων λόγω βανδαλισμών και το παράπονο της δημοτικής αρχής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Είμαστε απογοητευμένοι, καθότι ενώ στο υλικό που προσκομίσαμε διακρίνονται οι δράστες δεν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη. Έχει περάσει αρκετός καιρός, περιμένουμε από τις Αρχές να πράξουν το καθήκον τους», λέει ο αντιδήμαρχος Μ.Σκορδόπουλος. 

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκε επί τάπητος στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου της 31ης Αυγούστου ήταν αυτό της λειτουργίας των ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μίμης Σκορδόπουλος ενημέρωσε ότι το τελευταίο διάστημα οι σταθμοί είναι κλειστοί και τα ποδήλατα δεν κυκλοφορούν, λόγω πρόσφατων βανδαλισμών που κατεγράφησαν.  Δεν είναι, δυστυχώς, η πρώτη φορά.

Σταδιακά οι Αγρινιώτες αρχίζουν να ποδηλατούν…

Έχει, ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία να εξεταστεί η αποδοχή και η χρήση των ποδηλάτων από τους δημότες. Εξάλλου, το Αγρίνιο δεν υπήρξε πόλη φιλική προς τον ποδηλάτη, τουλάχιστον μέχρι πρότινος. Κι ούτε πρόκειται να μεταμορφωθεί εν μία νυκτί.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει στο agrinionews.gr ο κ. Σκορδόπουλος, «τα ηλεκτρικά ποδήλατα αγκαλιάστηκαν από τους δημότες και σταδιακά μπήκαν στην καθημερινότητά τους. Βάσει των στοιχείων που παρέχονται από την υπηρεσία διαχείρισης πιστοποιείται ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί αρκετά τα ποδήλατα. Φυσικά, ελπίζουμε μελλοντικά η χρήση να είναι μεγαλύτερη».

Ως προς αυτό τον άξονα, δεν  πρέπει να παραβλέψουμε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, πέραν της προμήθειας-εγκατάστασης των ηλεκτρικών ποδηλάτων, που αφορούν πεζοδρομήσεις ή κατασκευή ποδηλατόδρομου στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Η ύπαρξη των ποδηλάτων καθ’ αυτή δεν συνεπάγεται αυτόματα και τη χρήση τους. Απαιτούνται και έργα που θα αλλάξουν και τον χαρακτήρα της πόλης.

Οι βανδαλισμοί «πονοκεφαλιάζουν» 

«Στη Δημοτική Αρχή υπάρχει μεγάλη απογοήτευση παρόλα αυτά για τους βανδαλισμούς που έχουν σημειωθεί. Δυστυχώς υπάρχει σημαντικό έλλειμμα παιδείας σε μερίδα συμπολιτών μας. Δεν εξηγείται αλλιώς το πώς είναι δυνατόν να προχωρούν ορισμένοι σε βανδαλισμό δημόσιας περιουσίας η οποία και κάνει καλύτερη την καθημερινότητα όλων μας», υπογραμμίζει ο κ. Σκορδόπουλος.

Οι περιπτώσεις βανδαλισμών που έχουν καταγραφεί είναι πάρα πολλές. Και τακτικές. Ο Δήμος εδώ και καιρό έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα, δια της νομικής οδού.

Κατέθεσε τρεις μηνύσεις και προσκόμισε στην Εισαγγελία βιντεοσκοπημένο υλικό. «Και εν προκειμένω είμαστε απογοητευμένοι, καθότι ενώ στο υλικό που προσκομίσαμε διακρίνονται οι δράστες δεν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη. Έχει περάσει αρκετός καιρός, περιμένουμε από τις Αρχές να πράξουν το καθήκον τους», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.

Σημειώνει ότι τις επόμενες μέρες τα ποδήλατα θα τεθούν και πάλι στη διάθεση του κοινού αλλά απαιτείται ένα πλαίσιο κάτω από το οποίο θα εξασφαλιστεί ότι θα αποφευχθούν νέα φαινόμενα βανδαλισμών.

Και σε αυτό δεν θα συμβάλλει, σίγουρα, η ατιμωρησία.

Αγρίνιο: το «άνοιξε-κλείσε» στους σταθμούς ηλεκτρικών ποδηλάτων λόγω βανδαλισμών και το παράπονο της δημοτικής αρχής

Ο σταθμός στη συμβολή Γρίβα-Παναγοπούλου 

Σε ότι αφορά το σκέλος της μετεγκατάστασης του σταθμού ποδηλάτων επί της συμβολής των οδών Γρίβα και Παναγοπούλου, αυτή αναμένεται να πραγματωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η μετεγκατάσταση σε κοντινό σημείο του τωρινού θα συμπεριλαμβάνεται μέσα στις υποχρεώσεις του εργολάβου που θα αναλάβει την διαμόρφωση-κατασκευή μικρής πλατείας-χώρου αναψυχής στο υφιστάμενο σημείο.

Τι γίνεται με τα ατυχήματα; 

Τέλος, δε γινόταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να μην ερωτηθεί για τα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί με εμπλοκή ηλεκτρικών ποδηλάτων.

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι χρήσης. Όταν ένας δημότης “χρεώνεται” ένα ποδήλατο οφείλει να τους κοιτά. Για παράδειγμα, απαγορεύεται να πάρει ποδήλατο ανήλικος. Το ένα ατύχημα που έχει επισήμως καταγραφεί ήταν με εμπλοκή ανηλίκου. Δεν θα έπρεπε να έχει πάρει ποδήλατο».  

Ομοίως ισχύει και για πιθανά προβλήματα-φθορές στα ποδήλατα. Δεν παύουν να είναι κοινόχρηστα με ότι αυτό συνεπάγεται. Κάθε ποδηλάτης πριν πάρει ένα ποδήλατο οφείλει να ελέγξει τη λειτουργικότητά του. Αν διαπιστώσει κάποιο ζήτημα θα πρέπει να το αναφέρει.

Στους όρους χρήσης όλα αυτά αναφέρονται εκτενώς και φυσικά οι σταθμοί έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες- διευκρινίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι ποδηλάτες οφείλουν να έχουν υπόψιν ότι η κυκλοφορία με τα ηλεκτρικά ποδήλατα διέπεται από πλαίσιο που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (https://agrinio.easybike.gr/kok2009-40.pdf).

Το μέλλον  

Σύμφωνα με τα στελέχη της δημοτικής αρχής, εν κατακλείδι, η μέχρι τώρα λειτουργία των ηλεκτρικών ποδηλάτων, σε ένα διάστημα περίπου 17 μηνών, αφενός δείχνει ότι υπάρχει η πρόθεση και η διάθεση το ποδήλατο να μπει πιο ενεργά στη ζωή και την καθημερινότητα των Αγρινιωτών.

Αφετέρου αναδεικνύει ότι φαινόμενα βανδαλισμών και ελλείμματος σεβασμού στην δημόσια περιουσία αποτελούν τροχοπεδή στο να λειτουργήσει εύρυθμα ένα εγχείρημα που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών.

Το «άνοιξε-κλείσε» των σταθμών για επισκευές δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’αορίστου.

Δεν θα πρέπει εξάλλου να αναιρεί κανείς ότι το «κεφάλαιο» ηλεκτρικά ποδήλατα είχε ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος για τον Δήμο, περί το μισό εκ. ευρώ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 236 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News