Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:36 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 17:43

Μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων, ο μεγάλος στόχος του ΕΦΚΑ – Απομένουν 30.000 εκκρεμότητες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το τελευταίο διάστημα εκδίδονται περί τις 1.000 κύριες συντάξεις την ημέρα

Τρεις εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση των εισφορών για περίπου 260.000 παράλληλα ασφαλισμένους, ο καταλογισμός των εισφορών για τους αμειβόμενους με τίτλους κτήσης και φυσικά ο μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων, αναμένεται να τακτοποιηθούν το φθινόπωρο μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών.

Εκκρεμείς συντάξεις

Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει μηδενιστεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων, καθώς το τελευταίο διάστημα εκδίδονται περί τις 1.000 κύριες συντάξεις την ημέρα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, απομένουν 30.000 εκκρεμότητες. Ωστόσο, πίσω έχουν μείνει χιλιάδες συντάξεις του Δημοσίου με στόχο να εκκαθαριστούν εντός του φθινοπώρου.

Στο στοκ των 30.000 εκκρεμοτήτων δεν υπολογίζονται:

  • Οι λεγόμενες ανελαστικές συντάξεις, δηλαδή δύσκολες περιπτώσεις (υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, με οφειλές στο ΚΕΑΟ) που ανέρχονται σε περίπου 20.000. Οι οφειλέτες είναι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους προβλέπεται η δυνατότητα λήψης σύνταξης με συμψηφισμό μόνο εφόσον τα χρέη δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση των αγροτών το όριο των οφειλών «κατεβαίνει» στα 6.000 ευρώ.
  • 25.000 διεθνείς συντάξεις που αφορούν Έλληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό (κυρίως Γερμανία, ΗΠΑ και Αυστραλία). Οι διεθνείς συντάξεις έμειναν λίγο στην άκρη προκειμένου να βελτιωθεί η «μεγάλη εικόνα». Όμως από τον προηγούμενο μήνα η ομάδα κρούσης επικεντρώθηκε στην έκδοση αυτής της κατηγορίας των συντάξεων, παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της συνεργασίας με άλλες χώρες προκειμένου να επιτευχθεί δραστική μείωση του στοκ.

Εκκαθάριση εισφορών

Σύμφωνα με την Ημερησία, τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου αναμένεται ν’ αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για την εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων της εκκαθάρισης των εισφορών για τους παράλληλα απασχολούμενους επαγγελματίες του έτους 2021 που διατηρούσαν και μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος. Λόγω έλλειψης του σχετικού λογισμικού, η εκκαθάριση καθυστέρησε 9 μήνες. Γι’ αυτό τον λόγο καθώς και εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι δόσεις της εξόφλησης δεν θα είναι έξι όπως πέρυσι, αλλά περισσότερες.

Πάντως, για τους περισσότερους παράλληλα ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες θα προκύψουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, από την εκκαθάριση δεν προέκυψαν διαφορές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι δικαιούνται επιστροφές.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 οι μισθωτοί που είναι παράλληλα και ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. έχουν «μπλοκάκι», είναι μέλη εταιρειών, έχουν ατομική επιχείρηση κ.λπ.) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών κύριας ασφάλισης-υγείας, εφόσον για τη μισθωτή τους απασχόληση καταβάλλονται (από τους ίδιους και τους εργοδότες τους) εισφορές προς τους παραπάνω ασφαλιστικούς κλάδους οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως τα 252 ευρώ.

Αντίθετα, όποιος, ως μισθωτός, το 2021 πλήρωνε μηνιαίως, μαζί με τον εργοδότη του, κάτω από 252 ευρώ/μήνα θα πρέπει να καταβάλει ο ίδιος τη διαφορά η οποία προκύπτει μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν για τη μισθωτή απασχόληση και των 252 ευρώ/μήνα.

Για την επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή καταβάλλεται μία εισφορά, στην κατηγορία που έχει επιλεγεί, εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση.

Για παράδειγμα, έστω για μισθωτή απασχόληση το 2021 καταβάλλονταν εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές) υπέρ της κύριας ασφάλισης και υγείας ύψους 180 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς, προκύπτει μια διαφορά 72 ευρώ τον μήνα και 864 ευρώ τον χρόνο μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν λόγω της μισθωτής δραστηριότητας και της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους επαγγελματίες (252 ευρώ/μήνα). Η διαφορά αυτή αποτελεί χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο πρέπει να εξοφληθεί από τον ίδιο τον παράλληλα απασχολούμενο-ασφαλισμένο.

Τίτλοι κτήσης

Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο αναμένεται να  ξεκινήσει η εισφοροδότηση των περίπου 10.000 με 15.000 αμειβόμενων με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) -πρώην Τίτλους Κτήσης, πρώην Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης- μετά από τη πολύμηνη καθυστέρηση παράδοσης του σχετικού λογισμικού. Οι εισφορές θα αναζητηθούν από τις επιχειρήσεις που απασχόλησαν περιστασιακά κάποιον και τον αντάμειψαν με το συγκεκριμένο Παραστατικό.

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει οξύ γιατί οι εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά από το 2020, καθώς η εφαρμογή της διάταξης εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, από τον νόμο Βρούτση.

Πηγές του ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι τα αναδρομικά θα αναζητηθούν σε πολλές δόσεις -τουλάχιστον οκτώ- καθώς πολλοί αμειβόμενοι με απόδειξη δαπάνης ενδέχεται να μην εργάζονται σήμερα.

Σύμφωνα με τη διάταξη, έχουν τεθεί ως ανώτατο όριο τα 210 ευρώ στο ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς. Δηλαδή η εισφορά αντιστοιχεί στην πρώτη μηνιαία ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών και είναι 155 ευρώ για την κύρια ασφάλιση και 55 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη ανά ΠΠΥ, ρύθμιση που στοχεύει στον περιορισμό της υπέρμετρης παρακράτησης εισφορών από ΠΠΥ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει πρόσωπα με παραστατικά χαμηλής αξίας να δημιουργήσουν χρόνο ασφάλισης.

Ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει αμοιβές μέσω των ΠΠΥ έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως.

Μετά την επιβολή των εισφορών για τα παραστατικά που εκδόθηκαν το 2022, 2021 και 2020, θα ακολουθήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η εκκαθάριση των εισφορών από παραστατικά που έχουν εκδοθεί το διάστημα από 01.02.2019 έως 31.12.2019 με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ο νόμος του 2017 δεν εφαρμόστηκε.

Σύμφωνα με τη διάταξη το ποσοστό των καταβαλλόμενων εισφορών υπέρ e-ΕΦΚΑ για τα πρόσωπα που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχομένων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) καθορίζεται για την κύρια σύνταξη στα 13,33% και για υγειονομική περίθαλψη στο 6,95%.

Ο χρόνος ασφάλισης για τους εν λόγω απασχολούμενους-επαγγελματίες προκύπτει από τις καταβληθείσες εισφορές και προβλέπεται ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ξεπερνάει τον ένα μήνα ανά παραστατικό, αποσυνδέοντας στην ουσία το ύψος του παραστατικού από τον ασφαλιστικό χρόνο με τον οποίο αντιστοιχίζεται. Σε συνδυασμό με την αντίστοιχη νομοθεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης από ΠΠΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες ανά έτος.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 339 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία