Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:58 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 19:12

Κώστας Γαλάνης: “Μαρίνα Αμφιλοχίας – Γερμανική επένδυση με πολλά ερωτηματικά”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Κώστας Γαλάνης*

Την Δευτέρα 22 Αυγούστου δημοπρατήθηκε η εκμίσθωση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Δήμου Αμφιλοχίας, με την εταιρεία «Gulf Marina IKE» να είναι τελικά αυτή που κέρδισε τη δημοπρασία, με τίμημα ενοικίου 24.000€ ετησίως, για την μαρίνα συνολικού εμβαδού 5.000 τ.μ., έως την 25η Αυγούστου 2036.

Γαλάνης Πολεοδομία ΑμφιλοχίαΤώρα που τέλειωσαν οι «πανηγυρισμοί» ας προσπαθήσουμε να δούμε αναλυτικά την σύμβαση και τους όρους με τους οποίους παραχωρήθηκε το τουριστικό καταφύγιο της πόλης μας, με βάση την προκήρυξη αλλά και κάποια σχέδια που δοθήκαν στην δημοσιότητα στο διαδίκτυο.

Καταρχήν δεν συμμερίζομαι καθόλου τις απόψεις του Δημάρχου Αμφιλοχίας…

Όπως ανέφερε, «διενεργήσαμε σήμερα με επιτυχία την προγραμματισμένη δημοπρασία για την εκμίσθωση του τουριστικού καταφυγίου Αμφιλοχίας. Ένα έργο που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 15 χρόνια και ερήμωνε. Ήταν μια επένδυση που είχε γίνει με χρήματα του Ελληνικού λαού και παρήκμαζε μέρα με τη μέρα. Μόνο έξοδα δημιουργούσε στον Δήμο και καμία προοπτική ανάπτυξης».

Σε τι οφείλεται όμως αυτό; Σίγουρα στην επιχειρηματική ανικανότητα του Δήμου που δεν μπόρεσε για τόσα χρόνια να αξιοποιήσει ένα τέτοιο τοπικό πλούτο και να του δώσει την υπεραξία που θα άξιζε.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «το έργο αυτό ανέλαβε να το εκμισθώσει η εταιρεία «GULF Marina IKE». Είναι μια εταιρεία γερμανικών συμφερόντων. Μας έχουν προσκομίσει σχέδια με το όραμά τους για την ανάπτυξη αυτού του μέρους. Πραγματικά, τα μισά από αυτά να γίνουν θα είναι κάτι πολύ σπουδαίο για την Αμφιλοχία και την ευρύτερη περιοχή». Πως γίνεται να λέμε ελαφρά τη καρδία ότι και τα μισά να γίνουν θα είναι κάτι πολύ σπουδαίο; Σε τέτοια έργα υπάρχουν συμβάσεις, όροι και προϋποθέσεις. Ίσως δεν γνωρίζει ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι στο επιχειρείν. Οι δημότες έχουν το δικαίωμα να
ξέρουν το μέγεθος της επένδυσης, αλλά και το αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) της εταιρείας.

Ας προσπαθήσουμε όμως με τα δεδομένα που υπάρχουν, να κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση της επένδυσης.

Το μίσθωμα είναι δωρεάν τον πρώτο χρόνο και έπειτα καθορίζεται στο χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 24.000 ευρώ ετησίως, για τα επόμενα 13 έτη. Στην ουσία μισθώνουμε 5.000 τετραγωνικά μέτρα, με λιγότερο από 5 ευρώ το μέτρο ετησίως. Το τίμημα είναι μηδαμινό. Θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε πολλά περισσότερα. Μήπως πάνω στην βιασύνη μας για να γίνει επιτέλους κάτι είμαστε αρκετά γενναιόδωροι; Πρόκειται για το καλύτερο οικόπεδο της πόλης, φιλέτο για την περιοχή, από το λιμανάκι έως το τέλος της μαρίνας.

Πάμε τώρα στις εγκαταστάσεις. Αναφέρεται στην προκήρυξη η δημιουργία εστιατορίου, μπαρ, ακόμη και πλωτού μπαρ, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε καμία άλλη μαρίνα της
περιοχής. Μήπως όλα αυτά λειτουργήσουν ανταγωνιστικά ως προς τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις της πόλης; Επίσης, δεν έγινε καμία αναφορά σχετικά με το τι θα γίνει με το περιβόητο υδατοδρόμιο που αδειοδοτείται στον ίδιο χώρο.

Η φιλοσοφία της όλης επένδυσης δείχνει περισσότερο εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων και όχι την αύξηση της επισκεψιμότητας από την θάλασσα. Δεν γνωρίζω αν οι δημοτικοί μας σύμβουλοι όταν το ψήφησαν γνώριζαν την παραχώρηση όλων αυτών των προνομίων…

Θα πρέπει να δημοσιευθεί το αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο και οι δεσμεύσεις προς την υλοποίησή του. Στο επίσημο έγγραφο που ψηφίστηκε στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Αμφιλοχίας, πέρα από τις βασικές δεσμεύσεις για πυρασφάλεια, ύδρευση, αποχέτευση κλπ, δεν αναγράφεται τίποτα σχετικά με το τι δεσμεύεται να υλοποιήσει η εταιρεία.

Το σίγουρο είναι ότι σε αυτή μεταβατική περίοδο χρειαζόμαστε επενδύσεις για να μπορέσουμε να γίνουμε από πέρασμα προορισμός. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή στους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να αυξήσουν πραγματικά την επισκεψιμότητα προσθέτοντας πλούτο στην περιοχή και να μην λειτουργήσουν αποκλειστικά προς όφελος του ιδιώτη.

Ένα είναι σίγουρο, ότι οι Γερμανοί τα έχουν υπολογίσει όλα…

*Εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 518 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.