Πέμπτη, 29η Σεπτεμβρίου 2022  8:25 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 18:02

«Το Χάνι του Ξηρομέρου…»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα πολύ γνωστό Πανδοχείο (το χάνι) βρισκόταν στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου, για διανυκτέρευση των ταξιδιωτών.

Σημείο ξεκούρασης των περαστικών από τα χωριά τού Ξηρομέρου αλλά και των ζώων τους που με τα κάρα τους κουβαλούσαν εμπορεύματα Βελανίδια, ελιές κλπ.

Ξεκουράζονταν για λίγο και συνεχίζανε για το λιμάνι του Αστακού Δραγαμέστου έως το 1835) για να πουλήσουν το εμπόρευμά τους στα καράβια που περίμεναν.

Το Χάνι-πανδοχείο υπήρχε στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου από το 1870 έως τον πρώτη 20ετια του 20ου αιώνα και το είχε ο Σωτήρης Τζοβόλας.

Συνέχισε να το δουλεύει ο γιός του Χρήστος ΤΖΟΒΟΛΑΣ και λειτουργούσε πίσω από το παντοπωλείο που είχε ο Μπάρμπα Νίκος Τζοβόλας και σήμερα είναι κλειστό.

Το Χάνι είχε προηγηθεί του παντοπωλείου το μεν πρώτο είχε κατασκευαστεί το 1870 ενώ το Παντοπωλείο που υπάρχει και σήμερα είναι κλειστό χτίστηκε το 1938

Ο περιηγητής ΛΗΚ αναφέρει ότι από τα πρώτα χρόνια του 1800 είδε Πανδοχείο-Χάνι όταν πέρασε από το Ξηρόμερο.

Το Χάνι (πανδοχείο) είναι τουρκική και περσική λέξη πού σημαίνει, ξεκούραση Διαβατών και τον ζώων τούς για λίγες ώρες μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Του Ηλία Κοτρώτσου,
Πηγή: Ομάδα στο Facebook ΒΕΛΟΥΤΣΑ

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 162 φορές

foxbet any article

Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News