Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:58 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022 15:20

Άνεμος: Ο εντυπωσιακός γκρεμός στον Άγιο Βλάση Παρακαμπυλίων όπου φέρεται ο Καραϊσκάκης να έριξε τους Τούρκους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ένα από τα πιο απότομα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στη θέση “Άνεμος” 5 χμ νοτιότερα του Αγίου Βλασίου και 3 χμ από τη θέση Προύλπος, όπου περνούσε ο ποταμός Αχελώος πριν γίνει η τεχνητή λίμνη του Καστρακίου. Ο “Άνεμος” ουσιαστικά είναι το απότομο τέλος της προέκτασης μιας ορεινής νησίδας του Παναιτωλικού όρους, πάνω στο οποίο βρίσκονται τα χωριά Άνω και Κάτω Άγιος Βλάσης.  Στη συνέχεια αυτής υπάρχει μια εύφορη περιοχή, η οποία στο παρελθόν κατοικούνταν και αποτελούσε δυτικό όριο του Αχελώου, ο “Προύλπος” όπως προαναφέρθηκε.

Πέρα από το γεωλογικό ενδιαφέρον και την τρομακτικά απότομη κλίση του γκρεμού, στον “Άνεμο” λέγεται ότι έπεσαν οι Τούρκοι κατά την καταδίωξη τους από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στις 15 Ιανουαρίου 1823, όταν ηττήθηκαν κατά τη μάχη του Αγίου Βλασίου. Όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές και ο Ύμνος στην Ελευθερία του Διονύσιου Σολωμού κατακρημνίστηκαν αρκετοί και πολλοί από αυτούς πνίγηκαν προσπαθώντας να περάσουν τον ποταμό Αχελώο. (Δείτε εδώ περισσότερα)

Κοντά στη θέση  “Άνεμος” βρίσκεται το εκκλησάκι του Αή Γιώργη και η πρόσβαση γίνεται με χωματόδρομο. Ωστόσο από εκεί είχε προταθεί κατά καιρούς να περάσει η νέα χάραξη του δρόμου Αγρινίου-Καρπενησίου, για την οποία υπάρχει μελέτη έως τον Σταυρό Αμπελιών περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιότερα από τον Άνεμο.

Δείτε φωτογραφίες και τη θέση που βρίσκεται το σημείο.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 508 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022 15:27
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.