Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:40 πμ
 
wm small
Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022 17:18

Τιμή σε έναν αγωνιστή της Αντίστασης!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΝΑΝ  ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ!

Στον Γεώργιο Β. Κονιώση, «Ακράτητο λιοντάρι…»

Εικόνα: Ο υπέργηρος Γεώργιος Β. Κονιώσης καταθέτει στεφάνι στη ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ…

Πηγή: https://www.902.gr/eidisi/politiki

«Αντάριασε ο Καρβασαράς

Βογκάει το Μακρυνόρος

Καίγεται από κάθε του μεριά

Του Αγρινίου ο δρόμος

Έφοδο κάνει ο ΕΛΑΣ ΤΟ 2/39

Ξεχύνεται απ’ τα βουνά με οδηγό την ΠΕΕΑ.

Σταυραετοί ’ναι του Θωμά

Τ’ Αρέθα παληκάρια που όρμησαν στ’ αμπριά

Ακράτητα λιοντάρια!»

 

Ο Γεώργιος Β. Κονιώσης γεννήθηκε στο Μαχαιρά Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας το 1924. Παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας του Βασίλη Κονιώση και της Γιαννούλας Λιβάνη. (Αδέλφια του ο Γεράσιμος (Μάκιας), ο Πέτρος,  η Ελένη (Νίτσα) και η Ειρήνη (Ρήνη) ).

Ο ίδιος συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση κατά του Γερμανού κατακτητή. Είχε το ψευδώνυμο  «Βοναπάρτης». Ο Μαχαιριώτης ιστοριογράφος Γερ. Παπατρέχας στο Χρονικό του Μαχαιρά (σελ. 92), καταγράφει και το όνομα του Γιώργου Κονιώση ως αντάρτη.

Εικοσάχρονο παλικάρι ο Γ. Κονιώσης πήρε μέρος στη νικηφόρα μάχη της Αμφιλοχίας που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, στις  12-13 Ιούλη 1944. Η επιχείρηση είχε ανατεθεί στην 7η Ταξιαρχία, της 8ης Μεραρχίας, στη δύναμη της οποίας ανήκαν το 2/39 και το 24ο Σύνταγμα. Ο Κονιώσης συμμετείχε στο 2/39 υπό τις οδηγίες του καπετάν «Χελμού», ψευδώνυμο του Νίκου Κομπλίτση από την Μπαμπίνη  Ξηρομέρου. Ο ίδιος τραυματίστηκε από θραύσμα όλμου. Οι πρώτες βοήθειες του προσφέρθηκαν από κατοίκους της Κεχρινιάς που περιποιήθηκαν τα τραύματά του.

Στην εκδήλωση ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αμφιλοχία αποδέχτηκε Τιμητική πρόσκληση και παρευρέθηκε ο υπέργηρος σήμερα αγωνιστής, ίσως ο τελευταίος εν ζωή, Γεώργιος Κονιώσης. Αγέρωχος, παρά τον ένα, σχεδόν, αιώνα ζωής που διανύει, και εμφανώς συγκινημένος άκουσε την αναφορά που έγινε με την έναρξη της εκδήλωσης στο πρόσωπό του!

Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, του παρέδωσε ως αναμνηστικό δώρο, ένα τόμο του Γιώργου Φαρσακίδη, με τίτλο «Μακρόνησος». Με συγκίνηση παρέλαβε το συμβολικό δώρο…

Ο Γιώργος Κονιώσης είναι η Ζωντανή Μνήμη της επιτυχημένης εκτέλεσης της επιχείρησης  κατάληψης της πόλης της Αμφιλοχίας. Στο πρόσωπό του τιμήθηκε ο κάθε αγωνιστής που συμμετείχε στη νικηφόρα μάχη της Αμφιλοχίας! To σύνθημα της επιχείρησης ήταν: «Φ’σέκι στους φασίστες!».

Ο ίδιος με υπερηφάνεια και σεβασμό κατέθεσε στεφάνι στη ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ, στο Μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία της πόλης.

Κατά την επιστροφή από την Αμφιλοχία στο χωριό Βασιλόπουλο Ξηρομέρου, όπου κατοικεί, με μεγάλη συγκίνηση αφηγούνταν σπαράγματα της βιωμένης εμπειρίας του από τις μάχες στις οποίες πήρε μέρος κατά την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ…

Η γενναιότητα αυτών των αγωνιστών και η προσφορά τους στην Απελευθέρωση της Ελλάδας αξίζει να ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΑΤΑΙ…

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!

νεκροι ηρωεσ ΕΛΑΣ μαχη αμφιλοχιας

Σημείωση: Η επόμενη τιμητική εκδήλωση για τον αιωνόβιο, λεβέντη αγωνιστή,θα οργανωθεί, ίσως, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Γενέθλιου τόπου του, του Μαχαιρά Ξηρομέρου, όσο ο Γ.Κ. είναι γερός γέρος και έχει τη Μνήμη και Μνημονεύει Συναγωνιστές και Γεγονότα…

Aγρίνιο,  24  Ιούλη 2022

Μαρία Ν. Αγγέλη

Διαβάστηκε 502 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022 19:04
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.