Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:40 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 00:38

«Καμπανάκι» από τους λογιστές της Αιτωλοακαρνανίας – Ένας στους δύο δεν έχει υποβάλλει δήλωση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Καμπανάκι» από τους λογιστές της Αιτωλοακαρνανίας – Ένας στους δύο δεν έχει υποβάλλει δήλωση όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” σε δημοσίευμά της, η οποία σημειώνει πως είναι επιτακτική η παράταση, καθώς είναι τεράστιο το ποσοστό των επαγγελματιών που δεν έχει υποβάλλει δήλωση. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας στην εφημερίδα. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα έχει ως εξής: 

Αν και τελειώνει ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, έχουν μείνει λιγότερες από 10 ημέρες (συγκεκριμένα 7) , πολλοί φορολογούμενοι και κυρίως επαγγελματίες δεν έχουν καταθέσει τη φορολογική τους δήλωση.

Μάλιστα πολύ μεγάλο ποσοστό εξ’ αυτών δεν πρόκειται να τις καταθέσει, διότι το χρονικό περιθώριο που υπάρχει είναι ελάχιστο για να καλυφθεί ένας τόσος μεγάλος όγκος φορολογικών δηλώσεων που είναι σε «εκκρεμότητα»…

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων  Τάσο Προβίδα στην Αιτωλοακαρνανία σχεδόν το 50% των φορολογούμενων δεν έχουν καταθέσει φορολογική δήλωση, ενώ οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι επαγγελματίες.

Ο κ. Προβίδας αναλύει τους λόγους που συμβαίνει αυτό, όπως επίσης και το λόγο που είναι ανέφικτο με μαθηματική ακρίβεια να υποβληθεί μεγάλο ποσοστό από τις φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν μέχρι στιγμής υποβληθεί.

Παράλληλα, ο κ. Προβίδας απευθυνόμενος το Υπουργείο Οικονομικών απευθύνει κάλεσμα, ώστε να εκτιμήσει τα δεδομένα που υπάρχουν και να δώσει αυτό το απαραίτητο χρόνο παράτασης που απαιτείται, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των φορολογικών δηλώσεων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το Υπουργείο πρέπει να κινηθεί άμεσα, ώστε να αποφευχθεί το πρόβλημα που ουκ ολίγες φορές έχει παρουσιαστεί κατά το παρελθόν.

Ειδικότερα τονίζει πως η παράταση πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα, καθώς όταν πλησιάζουμε στην ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όλοι επιχειρούν  να καταθέσουν την δήλωσή τους, με αποτέλεσμα η πλατφόρμα να «πέφτει» συνεχώς.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας μιλώντας στη «Σ» τονίζει:

«Καμπανάκι» από τους λογιστές της Αιτωλοακαρνανίας - Ένας στους δύο δεν έχει υποβάλλει δήλωση
Ο Τάσος Προβίδας

«οι φορολογικές δηλώσεις ξεκίνησαν 28 Μαρτίου, αλλά ουσιαστικά ξεκίνησαν από αρχές Μαΐου, διότι απουσίαζαν οι βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων, μισθωτών δημοσίου, ΟΑΕΔ, υπήρχαν λάθη στις βεβαιώσεις ΕΦΚΑ που επίσης δεν είχαν «ανέβει», υπήρχαν λάθη σε βεβαιώσεις που ήδη είχαν «ανέβει» και δεν είχαν «ανέβει» αναδρομικά, τα οποία «ανέβηκαν» αργότερα.

Οι φορολογικές δηλώσεις με όλα αυτά άρχισαν να υποβάλλονται από τους λογιστές από τις αρχές Μαΐου και έπειτα. Στο χρονικό περιθώριο των δύο μηνών μέχρι και 30/06 που είναι η προθεσμία, είναι ανέφικτο για να υποβληθούν σχεδόν 7 εκατ. δηλώσεις.

Υπήρχε και υπάρχει δυσκολία λόγω του στενού χρονικού περιθωρίου που έχει δοθεί  για τις δηλώσεις, ενώ φέτος λειτουργεί και ως τροχοπέδη και το θέμα της επικαιροποίησης των στοιχείων των φορολογουμένων.

Διαπιστώνουμε πολλές καθυστερήσεις, καθώς ο φορολογούμενος ναι μεν πηγαίνει στο λογιστή του για να υποβάλει την φορολογική του δήλωση, αλλά συγχρόνως πρέπει να έχει e-mail και κινητό τηλέφωνο, τα οποία πρέπει να δηλωθούν για να επικαιροποιήθουν ουσιαστικά τα στοιχεία του στην ΑΑΔΕ. Συχνά συναντάμε φορολογούμενους που δεν είναι έτοιμοι και φεύγουν για να ετοιμάσουν το e-mail τους και επιστρέφουν, κάτι που σημαίνει χρονοτριβή για την επιβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Υπάρχουν αιτήματα από τον κλάδο μας, ζητάμε να δοθεί από σήμερα ο επαρκής χρόνος που χρειάζεται και απαιτείται, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων. Δεν θα πούμε να μας δώσουν 10 ή 20 ημέρες, αλλά ας αναλογιστεί η Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών τι χρόνος απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πρέπει όμως να δώσει το χρόνο από τώρα, γιατί αν περιμένει την τελευταία στιγμή το σύστημα θα έχει προβλήματα, θα επιχειρούν όλοι να καταθέσουν δηλώσεις και το σύστημα θα καταρρεύσει, όπως έχει γίνει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Παράδειγμα ως προς αυτό είναι ότι μόλις προχθές το σύστημα ήταν 4 ώρες εκτός.

Αν συνεπώς υπάρχει μικρή περίοδος υποβολής των δηλώσεων, αν συγχρόνως υπάρχουν προβλήματα επικαιροποίησης και προβλήματα από την ίδια την ΑΑΔΕ με το σύστημά της είναι ανέφικτο για το χρονικό περιθώριο που απομένει να υποβληθούν οι δηλώσεις που απομένουν.

Στην Αιτωλοακαρνανία η εικόνα είναι αντίστοιχη με την πανελλαδική. Έχουν υποβληθεί οι μισές δηλαδή δηλώσεις. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι «εύκολες» δηλώσεις, ενός μισθωτού λ.χ. που απαιτεί ένα χρόνο “Α”, ενώ η δήλωση ενός επαγγελματία που απαιτεί χρόνο 10 φορές το “Α” δεν έχουν υποβληθεί. Αυτό ισχύει και στην Αιτωλοακαρνανία. Έχουν μείνει οι δηλώσεις των επαγγελματιών που δεν έχουν υποβληθεί ακόμη. Με το χρονικό διάστημα των 7 ημερών δεν υπάρχει περίπτωση να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές, είναι ανέφικτο, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 450 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.