Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:33 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 17:35

Όταν η περίφημη αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας βρέθηκε στο Μεσολόγγι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο νεοκλασικό αυτό σπίτι που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της Παλαμαϊκής Σχολής, ιδιοκτησίας σήμερα της οικογένειας Κωνσταντίνου και Μαρίας Νούλα, το 1888 φιλοξενήθηκε η περίφημη αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας Ελισάβετ (Σίσσυ).

Η κοσμοπολίτισσα αυτοκράτειρα το καλοκαίρι εκείνου του χρόνου παραθέριζε στην Κέρκυρα όπου έκτιζε το ξακουστό «Αχίλλειον».

Επειδή της άρεσαν τα ταξίδια τελειώνοντας τις καλοκαιρινές διακοπές της επιβιβάστηκε στην αυτοκρατορική θαλαμηγό και κατέπλευσε τον Σεπτέμβριο του 1888 στο Μενίδι όπου και αποβιβάστηκε.

Έχοντας προορισμό το Μεσολόγγι διέσχισε οδικώς την Αιτωλοακαρνανία κάνοντας στάσεις και διανυκτερεύσεις αντίστοιχα στην Αμφιλοχία και το Αγρίνιο.

Φθάνοντας στο Μεσολόγγι φιλοξενήθηκε στο σπίτι του δημάρχου Γεωργίου Μακρή που ήταν ο ιδιοκτήτης του παραθαλάσσιου τότε σπιτιού της φωτογραφίας.

Η Σίσσυ παρέμεινε στην πόλη για δύο μέρες.

Επισκέφθηκε το Κοιμητήριο της Φρουράς, προσκύνησε στο τύμβο των ηρώων, στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη, στο μνημείο των Φιλελλήνων καθώς και στον ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνος που εκείνα τα χρόνια είχε ανεγερθεί.

Αφού περπάτησε την “περιμετρική”, που τον προηγούμενο χρόνο είχε κατασκευάσει ο Τρικούπης, αφού απόλαυσε από τα μπαλκόνια του σπιτιού που διέμενε την ήμερη λιμνοθάλασσα και τα απαράμιλλα ηλιοβασιλέματα και αφού ως ένδειξη των ευχαριστιών της για την φιλοξενία που της παρασχέθηκε δώρισε στον δήμαρχο μία ασημένια ταμπακιέρα και στη σύζυγό του πανάκριβα κοσμήματα, επιβιβάστηκε στην θαλαμηγό της που την ανέμενε στο λιμάνι του Βασιλαδιού και αναχώρησε.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στη σελίδα Facebook «Το Μεσολόγγι που έφυγε μέσα από τα Αρχεία της “Διεξόδου”»:

sissi mesol 16 6 2022

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 744 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 17:43
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.