Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  1:22 πμ
 
wm small
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 22:25

Το «Δίκτυο» 22 πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του Αγρινίου είναι πραγματικότητα (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Γεννήθηκε» η πρώτη ΑΜΚΕ στην περιοχή μας, το «Δίκτυο» 22 πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του Αγρινίου, που αποτελείται από πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς με στόχο την ανάδειξη του τόπου και των συντριπτικών πλεονεκτημάτων του

(από αριστερά) Η Αντιδημάρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου

Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα η πρώτη εκδήλωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας (ΑΜΚΕ) με την επωνυμία «Δίκτυο»

Στην ΑΜΚΕ «Δίκτυο» συμμετέχουν 22 πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι του Δήμου Αγρινίου, ως μέτοχοι και εταίροι.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής μας δημιουργήθηκε ένα τέτοιο καινοτόμο εταιρικό σχήμα με βασικό στόχο την προβολή και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των «δυνατών σημείων της εκάστοτε κοινότητας του Δήμου Αγρινίου που συμμετέχει στο «Δίκτυο» με σκοπό και την τουριστική του προβολή.

Οι εταίροι μιας ΑΜΚΕ μπορούν να αμειφτούν για μια συγκεκριμένη εργασία που θα πραγματοποιούσουν, χωρίς όμως να μπορούν να λάβουν μέρος από τα κέρδη λόγω του ότι είναι εταίροι.

Η επιλογή της δημιουργίας μιας τέτοιας εταιρείας – ΑΜΚΕ, που δεν έχει σκοπό το κέρδος, έγινε για να μπορεί να διεκδικεί με πλήρη διαφάνεια και με απολύτως σύννομο τρόπο δωρεές, χορηγίες και επιχορηγήσεις, να συμμετέχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μέσα από την διαδικασία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθούν χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα Jessica. Ένα από τα τρανταχτότερα παραδείγματα ανά την Ελλάδα μέσω του Jessica ήταν η διαμόρφωση παλιών καπναποθηκών στη Δράμα σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων!

Μέσω μιας ΑΜΚΕ που εταίροι της είναι πολιτιστικοί σύλλογοι και αθλητικά σωματεία μπορούν να οργανωθούν δράσεις λ.χ. στο πλαίσιο του εναλλακτικού αθλητικού τουρισμού, του ιαματικού τουρισμού, δράσεις για τον θαλάσσιο τουρισμό (ιστιοπλοΐα, καταδυτικός και αλιευτικός τουρισμός), δράσεις όπως ποδηλασία κλπ.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν μονοπάτια, δρόμους, τουριστικές υποδομές, δομές υγείας, μαρίνες κλπ.

Επίσης, αν κάποιοι σύλλογοι το επιθυμούν μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε κτήρια που χρησιμοποιούν ως πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς, να μετατρέψουν τα κτήρια που χρησιμοποιούν σε βιοκλιματικά κλπ.

Η Πρόεδρος του «Δικτύου» Βίκυ Αγγέλη

Οι ΑΜΚΕ είναι υποχρεωμένες από το νόμο να διατηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων κλπ καθώς τα έσοδά τους μπορεί να προέρχονται από συνδρομές μελών, δωρεές, χορηγίες, επιχορηγήσεις, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα ή μπορούν να έχουν και επιχειρηματική δράση όπως πώληση αγαθών, παροχή υπηρεσιών σε τρίτους κλπ και τότε θα φορολογούνται όπως προβλέπει ο νόμος για τα νομικά πρόσωπα.

Επίσης στο κομμάτι αυτό εφόσον επιχορηγείται από δημόσιους φορείς με ποσό άνω των 3.000 € το έτος πρέπει να αναρτά τα στοιχεία επιχορηγήσεων και τις αντίστοιχες δαπάνες στο μητρώο επιχορηγούμενων φορέων στη διαύγεια mef.diavgeia.gov.gr.

Η μη ανάρτηση μπορεί να συνεπάγεται αποκλεισμό από μελλοντικές επιχορηγήσεις. Εφόσον επιχορηγείται έστω και με 1 ευρώ από δημόσιο φορέα οφείλει να καταθέτει οικονομικό απολογισμό στο ελεγκτικό συνέδριο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και με την παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Μαρίας Παπαγεωργίου, της Προέδρου του «Δικτύου» Βίκυς Αγγέλη, του Αντιπεριφερειάρχη Λάμπρου Δημητρογιάννη, της συμβούλου επιχειρήσεων compliance expert Άντας Γαρουφαλιά, των συμβούλων επιχειρήσεων ανεξάρτητου δικτύου συμβούλων Χρήστου Μουρίκη (οικονομολόγου) και Χρήστου Γούλα (ασφαλιστικού και χρηματοοικονομικού διαμεσολαβητή) πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη γενική συνέλευση των μετόχων και των συνεργατών τους, μέσω της οποίας παρουσιάστηκαν οι στόχοι, οι οποίοι μπορεί να είναι η ανάδειξη ενός λ.χ. ιστορικού μνημείου της περιοχής, ενός σημείου φυσικού κάλλους, ενός ιστορικού μοναστηριού ή ακόμη και η σύνταξη μελετών για την γενικότερη ανάπτυξη και ανάδειξη ενός ιδιαίτερου σημείου και όχι μόνο.

Σημαντικό είναι πως το «Δίκτυο» δεν περιλαμβάνει μόνο τους πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και τους αθλητικούς, οι οποίοι εδρεύσουν στις Τ.Κ. του Δήμου Αγρινίου και θέλησαν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα αυτό.

Η σύλληψη της ιδέας και όλη η δουλειά μέχρι το «Δίκτυο» να λάβει νομική μορφή και να έχει ήδη έτοιμους κάποιους από τους στόχους που θέλει να υλοποιήσει ξεκίνησε πριν 3 χρόνια και παρά τον covid-19 και τον εγκλεισμό, μέσω τηλεδιασκέψεων, προχώρησε για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα.

Οι παραβρισκόμενοι στη γενική συνέλευση «δεσμεύτηκαν» πως το «δίκτυο» να αναπτυχθεί και θα προβάλλει την περιοχή του Δήμου Αγρινίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δουλεύοντας ομαδικά και για το κοινό καλό.

Οι σύλλογοι που συμμετέχουν αυτή την στιγμή στο «Δίκτυο» είναι:

Πρόεδρος είναι η Βίκυ Αγγέλη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην λίστα ως φυσικό πρόσωπο

2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣ

3. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ – ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ

4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΕΡΑΣΕΩΤΩΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

5. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

6. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΜΑΡΟΥΛΑΣ

7. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

8. Πολιτιστικό Σωματείο «ΖΕΛΙΧΟΒΟ»

9. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ»

10. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ – ΕΚΠΟΛΙΣΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΦΙΛΩΝ ΓΑΒΑΛΟΥΣ

11. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 12. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΓΚΟΥΝΕΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ «ΤΟ ΤΡΙΚΟΡΦΟ»

13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ – Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

14. Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΛΕΠΕΝΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

15. ΕΝΩΣΙΣ ΑΒΩΡΑΝΙΤΩΝ & ΛΙΒΑΔΑΚΙΩΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

16. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΥΟΥ ΝΕΡΟΥ – Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ»

17. Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» (Τ.Κ. Μακρυνούς)

18. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ, ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΦΥΤΟΥ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ

19. ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΜΑΚΡΥΝΟΥΣ – Η ΕΝΟΤΗΤΑ

 20.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΥ

21. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΚΟΥΤΕΡΑΣ

22. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΥΣΙΜΑΧΕΙΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 451 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 22:35
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.