Παρασκευή, 17η Μαίου 2024  8:44 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 18:06

Αναβιώνει και φέτος το «Γαϊτανάκι» στην Ανάληψη (Δευ 6/5/2024 11:30 πμ)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κάθε Δευτέρα του Πάσχα στην πλατεία του χωριού Ανάληψη άνδρες, γυναίκες και παιδιά χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων χορεύουν και τραγουδούν το «Γαϊτανάκι».

Ένα χορευτικό δρώμενο που ανήκει στα έθιμα του κύκλου της αγάπης των ημερών του Πάσχα. Το αναστάσιμο μήνυμα της αγάπης βρίσκει την έκφρασή του στο «πλέξιμο» και το «ξέπλεγμα» των χεριών από όπου πήρε και το όνομά του ο χορός, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται οι γεροντότεροι και ο «Τελετάρχης» του εθίμου, που δίνει τα προστάγματα για τις κινήσεις των χορευτών. Χορεύεται σε δύο παράλληλους κύκλους, στους οποίους εξωτερικά βρίσκονται οι άνδρες και εσωτερικά οι γυναίκες.

Φορείς του εθίμου κατά κύριο λόγο είναι όλοι οι κάτοικοι της Ανάληψης και όσοι κατάγονται από αυτήν. Μέσα από την συμμετοχή τους στο έθιμο επανασυνδέονται και ανανεώνουν την τοπική τους ταυτότητα. Βασικοί παράγοντες που συντελούν στην συνένωση με τον τόπο τους, είναι πρώτα από όλα η Τοπική Κοινότητα Αναλήψεως, ο Σύλλογος Αναληψιωτών Αιτωλίας και ο Δήμος Θέρμου.

«Όλοι οι Αναληψιώτες νιώθουμε αμέριστη αγάπη και περηφάνια για το «Γαϊτανάκι» μας. Η συμμετοχή στο έθιμο θεωρείται από παλιά ότι φέρνει γούρι και καλοτυχία. Σήμερα, τόσο για εμάς που καταγόμαστε από την Ανάληψη αλλά και για τους επισκέπτες που μας τιμάνε με την παρουσία τους, το Γαϊτανάκι είναι ακόμη και μια ευκαιρία να ανταμώσουμε, να συναντήσουμε πρόσωπα αγαπημένα και να νιώσουμε τη μαγική του επίδραση στις σχέσεις μας και στις συναναστροφές μας», αναφέρει ο Σύλλογος Αναληψιωτών.

Με τη λήξη του τραγουδιού «Γαϊτανάκι», ξεκινά γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια όπου διασκεδάζει όλος ο κόσμος. Παράλληλα, στους παρευρισκόμενους, προσφέρονται εδέσματα κι αναψυκτικά, από τον Δήμο Θέρμου.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 158 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 18:14
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.