Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:40 πμ
 
wm small
Κυριακή, 05 Ιουνίου 2022 19:23

Πώς να προστατευτείτε σωστά από τον ήλιο – Τα λάθη που κάνετε με το αντηλιακό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με το καλοκαίρι να είναι πια εδώ, μπορεί να νομίζετε ότι το να αποκτήσετε λίγη έξτρα λάμψη στο δέρμα σας μπορεί να είναι ιδανική επιλογή, αλλά σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), κανένα μαύρισμα δεν είναι ασφαλές, επειδή βλάπτει το DNA του δέρματός σας.

Και, μάλιστα, αυτή η βλάβη, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον δείκτη προστασίας του αντηλιακού

Μια μελέτη του Απριλίου 2022 από την AAD διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να προστατευτούν από τον ήλιο, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης της προστασίας με SPF. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων της μελέτης πίστευαν ότι το αντηλιακό SPF 30 είναι δύο φορές πιο προστατευτικό από το SPF 15. Η πεποίθηση αυτή είναι λανθασμένη. Το SPF 30 προσφέρει προστασία από το 97% των καυστικών ακτίνων UVB του ήλιου, ενώ το SPF 15 φιλτράρει το 93%. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι συχνά ξεχνάμε να επαναλάβουμε την εφαρμογή του αντηλιακού μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνουν να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις εάν ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) στην περιοχή σας είναι 3 ή υψηλότερος. Βεβαιωθείτε ότι το ελέγχετε καθημερινά, επειδή ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να φτάσει πάνω από το 3 ακόμη και το χειμώνα. Σε αυτή την περίπτωση, η Cleveland Clinic συνιστά να βρίσκετε σκιά όταν ο ήλιος είναι πιο έντονος, κάτι που το CDC σημειώνει ότι συνήθως συμβαίνει μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. κατά τη θερινή ώρα.

Πώς να προστατευτείτε σωστά από τον ήλιο

Μπορείτε να επιλέξετε ειδικά ρούχα για να προστατευτείτε από τον ήλιο. Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος προτείνει ρούχα χαλαρής εφαρμογής από αλεύκαστο βαμβάκι για την απορρόφηση των υπεριωδών ακτίνων. Ορισμένα υφάσματα υψηλής τεχνολογίας μπορούν, επίσης, να προστατεύσουν το δέρμα σας από τον ήλιο.

Το CDC συνιστά, επίσης, ένα καπέλο με φαρδύ γείσο για την προστασία των αυτιών και του κεφαλιού σας. Συχνά, τα καπέλα μας δεν καλύπτουν τα αυτιά μας και μπορεί να εκθέτουν τον λαιμό μας. Εάν συμβαίνει αυτό, φροντίστε να εφαρμόζετε αντιηλιακό σε αυτές τις συνήθως απροστάτευτες περιοχές. Επίσης, η χρήση γυαλιών ηλίου με προστασία UVA και UVB μπορεί να αποτρέψει τον καταρράκτη.

Ακόμη και αν δεν είστε επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα, η Cleveland Clinic συνιστά αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 SPF για όλους τους τύπους δέρματος. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αρκετό αντηλιακό για να γεμίσετε ένα ποτήρι σφηνάκι και να καλύψετε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας.

Εφαρμόστε το αντηλιακό πριν βγείτε έξω και επαναλάβετε την εφαρμογή τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Τέλος, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού σας. Αν δεν υπάρχει, πετάξτε οποιοδήποτε αντηλιακό είναι παλαιότερο των τριών ετών, τονίζει η Mayo Clinic.

pronews.gr

Διαβάστηκε 383 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.