Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:28 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 19:46

ΔΥΠΑ: Έρχονται 6 νέα προγράμματα επιδοτήσεων για 270.000 προσλήψεις μέσα στο καλοκαίρι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων ξεπερνά τα 650 εκ. ευρώ

Επιδοτήσεις που καλύπτουν ολόκληρο τον μισθό νέων έως και 29 ετών, επιχορηγήσεις για την πρόσληψη ανέργων άνω των 45 ετών, όπως και για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – το «μενού» των νέων προγραμμάτων που ετοιμάζεται να «τρέξει» η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Πρόκειται για έξι νέες δράσεις που αφορούν σχεδόν σε 270.000 άνεργους και εργαζόμενους.

Ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων ξεπερνά τα 650 εκ. ευρώ και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και κονδύλια του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα προγράμματα αναμένεται να ενεργοποιηθούν όλα μέσα στο καλοκαίρι, βάσει του σχεδιασμού της ΔΥΠΑ. Ποιες είναι όμως αυτές οι δράσεις και τι όφελος θα έχουν επαγγελματίες, απασχολούμενοι και άνεργοι;

  1. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος της δράσης είναι η απόκτηση 7μηνης εργασιακής εμπειρίας 10.000 νέων ανέργων, 18-29 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα για την ταχύτερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Μέσω του προγράμματος θα διατεθούν 6.500 θέσεις στην Αττική και 3.500 στην Κεντρική Μακεδονία και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα και σε επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

  1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας.

Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας της χώρας, με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, και με έμφαση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

Το πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών θα επιχορηγεί με 13.709 ευρώ συνολικά το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιφέρειες και με 11.995 ευρώ συνολικά τις επιχειρήσεις στις υπόλοιπες περιφέρειες.

  1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η δράση αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι οι οποίοι είτε ανήκουν στους πιο ευπαθείς πληθυσμούς, όπως άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, άνεργοι που ολοκλήρωσαν προγράμματα απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες, νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας και διεμφυλικά πρόσωπα, είτε αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών, άνεργοι άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία, άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.λπ.

Για τους πιο ευπαθείς πληθυσμούς, καθότι απαιτούν μεγαλύτερες περιόδους επιχoρηγούμενης απασχόλησης για να επανέλθουν στην αγορά εργασίας σε μόνιμη βάση, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στις 17.112 ευρώ συνολικά, ενώ για τους ανέργους που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ένα έτος και το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στις 8.556 ευρώ συνολικά.

  1. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 30 ετών

Στόχος της δράσης είναι η απόκτηση 7μηνης εργασιακής εμπειρίας 10.000 νέων ανέργων, 18-30 ετών, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα για την ταχύτερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα και σε επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

  1. Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες γνώσεις.

Στόχος της δράσης, είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς».

Η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 50-200 ωρών (120 ώρες μ.ο.) σε 80.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.

  1. Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης 150.000 εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Στόχος της δράσης, είναι η αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων (upskilling) των εργαζομένων και η επανειδίκευσή τους (reskilling) σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της απασχολησιμότητάς τους.

Η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 50-200 ωρών (120 ώρες μ.ο.) σε 150.000 εργαζόμενους, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 431 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.