Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  12:08 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 19:20

Πώς πρέπει να μετράτε την αρτηριακή πίεση;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι είναι η αρτηριακή πίεση, πώς πρέπει να την μετράμε και που μπορεί να οδηγήσει η μη ελεγχόμενη αρτηριακή υπέρταση;

Η αρτηριακή υπέρταση ή αυξημένη πίεση, όπως αλλιώς συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό για την υγεία της καρδιάς μας. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να μην εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα και ο ασθενής να αντιληφθεί πως πάσχει από υπέρταση εντελώς τυχαία. Τι ακριβώς όμως είναι η υπέρταση, πώς μπορούμε να την μετρήσουμε σωστά και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν στην περίπτωση που δεν καταφέρουμε να την ελέγξουμε;

Τι είναι η υπέρταση;

Η αρτηριακή υπέρταση είναι η νόσος στην οποία η πίεση του αίματος είναι σταθερά μεγαλύτερη από την επιθυμητή. Οι περισσότεροι κατά την μέτρηση της πίεσης έχουμε ακούσει τους όρους «μικρή» και «μεγάλη». Αυτό συμβαίνει γιατί η αρτηριακή πίεση διακρίνεται σε συστολική και διαστολική.

Η συστολική (μεγάλη) είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών κατά τη διάρκεια της σύσπασης της καρδιάς, ενώ η διαστολική (μικρή) είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών στο διάστημα μεταξύ των συσπάσεων της καρδιάς. Ως φυσιολογική χαρακτηρίζεται η πίεση ενός ατόμου που κυμαίνεται μεταξύ 120 και 129 για τη συστολική και μεταξύ 80 και 84 για τη διαστολική.

Ποια είναι τα αίτια της υπέρτασης;

Η υπέρταση είναι συνήθως ασυμπτωματική και συχνά μπορεί να υπάρχει για χρόνια προτού διαγνωσθεί. Τα ακριβή αίτια που μπορεί να την προκαλέσουν παραμένουν κατά κύριο λόγο άγνωστα. Βέβαια, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που έχουν σχετιστεί με την εμφάνισή της. Μερικοί από αυτούς είναι η ηλικία, το αυξημένο βάρος, η κληρονομικότητα, η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης.

Πώς μπορούμε να μετρήσουμε την αρτηριακή πίεση;

Ιδανικά η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μετριέται το πρωί και το βράδυ μετά από διάστημα ηρεμίας για 5-10 λεπτά σε καθιστή θέση. Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα αποτελούν μία προτιμότερη επιλογή σε σχέση με τα παλαιότερα. Θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό μέγεθος περιχειρίδας ανάλογα με την περίμετρο του βραχίονα. Στη συνέχεια, στηρίξτε το χέρι σας σε κάποια επιφάνεια, ώστε ο βραχίονας να είναι στο ύψος της καρδιάς. Ως αρτηριακή υπέρταση ορίζουμε τιμές αρτηριακής πίεσης πάνω από 140 mmHg για τη συστολική (μεγάλη) ή/ και πάνω από 90 mmHg για τη διαστολική πίεση (μικρή).

Ποιος είναι ο κίνδυνος της μη ελεγχόμενης αρτηριακής υπέρτασης;

Εάν κάποιος πάσχει από υπέρταση, θα πρέπει να την ελέγξει άμεσα. Η μακροχρόνια μη ελεγχόμενη αρτηριακή υπέρταση μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Αρχικά, μπορεί να προκαλέσει υπερτροφία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και σταδιακά να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Βασικά συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι η δύσπνοια, η εύκολη κόπωση και το οίδημα στα κάτω άκρα. Επίσης, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η εγκεφαλική αιμορραγία, η νεφρική ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος έχουν άμεση σχέση με την μη ελεγχόμενη αρτηριακή υπέρταση.

Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Δρ. Adam Taleb είναι Διευθυντής Τμήματος Σύμπλοκης Στεφανιαίας Νόσου – Χρονίων Ολικών Αποφράξεων (CTO), Δομικών Καρδιοπαθειών και Πνευμονικής Αγγειοπλαστικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, έχετε δυνατότητα και για δεύτερη γνώμη.

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 537 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα