Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:23 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022 20:52

ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που χορηγούνται μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ποια είναι τα επιδόματα που δίνονται μετά την 12μηνη επιδότηση ανεργίας

Δύο επιδόματα χορηγεί η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στους ανέργους, με τη λήξη της 12μηνης επιδότησης της ανεργίας τους. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για το ειδικό βοήθημα της τακτικής επιδότησης ανεργίας και το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων.

Ειδικό Βοήθημα

Το δικαιούνται οι ασφαλισμένοι που παραμένουν άνεργοι κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμειναν άνεργοι επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο προς 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος οι ασφαλισμένοι απαιτείται:

  • Να παραμένουν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας.
  • Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό (για το 2016 το ποσό ανέρχεται στα 10.858,4 ευρώ) όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος.
  • Να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κλπ).

Οι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων δε μπορούν να λάβουν το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης.

2. Επίδομα Μακροχρονίως Ανέργων

Δικαιούχοι είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.

Οι προϋποθέσεις:

  1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών.
  2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας.
  3. Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο και να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
  4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο. Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 503 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.