Παρασκευή, 9η Ιουνίου 2023  9:49 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 18:38

Επιστολή σε Μητσοτάκη από γονείς μαθητών στα καλλιτεχνικά σχολεία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μεταξύ αυτών και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου

«Έγκαιρη πρόσληψη καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου στα Καλλιτεχνικά Σχολεία» ζητούν με επιστολή τους οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικών Σχολείων Ελλάδας, μεταξύ αυτών και το
Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου.

Οι 4000 γονείς πάνω από 2000 μαθητών των Καλλιτεχνικών Σχολείων ανά την Επικράτεια υποστηρίζουν ότι τα 2/3 των μαθητών δεν κάνουν μάθημα τις μισές διδακτικές ώρες κάθε ημέρα, το μισό σχολικό έτος, λόγω της καθυστερημένης πρόσληψης καθηγητών ειδικοτήτων Χορού και Κινηματογράφου κάθε χρονιά.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ως Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των Καλλιτεχνικών Σχολείων όλης της Ελλά-δας, που εκπροσωπούμε 2.040 μαθητές και πάνω από 4.000 γονείς, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε ότι τα Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι ΤΑ ΜΟΝΑ σχολεία στη χώρα μας όπου τα 2/3 των μαθητών ΔΕΝ κάνουν μάθημα τις μισές διδακτικές ώρες κάθε ημέρα, το μισό σχολικό έτος, λόγω της καθυστερημένης πρόσληψης καθηγητών ειδικοτήτων Χορού και Κινηματογράφου κάθε χρονιά.

Τα παιδιά μας, που επιλέχθηκαν μετά από εξετάσεις να σπουδάσουν τις συγκεκρι-μένες κατευθύνσεις στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, έρχονται αντιμέτωπα κάθε χρόνο με την απουσία καθηγητών το μισό σχολικό έτος, γεγονός που ακυρώνει τις προσδοκίες, τα όνειρά τους και τη συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να τους παρέχει τη σχετική εκπαίδευση. Το γεγονός αυτό, ουσιαστικά, καταλύει τον ρόλο και τον σκοπό των Καλλιτεχνικών Σχολείων και αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος των συγκεκριμένων παιδιών στην εκπαίδευση (Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ν. 2101/92, αρ. 28 & 29), όπως αναφέρει στην υπ’ αρ. Πρωτ. 311778/20115/2022 απάντησή της η Βοηθός Συνηγόρου του Πολί-τη για τα Δικαιώματα του Παιδιού (συνημμένο 1), σε σχετική Αναφορά του Συλ-λόγου Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου – Δραπετσώ-νας.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει συσταθεί κλάδος εκπαιδευτικού προσωπικού Πανε-πιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Χορού και (ΠΕ) Κινηματογράφου από το Υπουρ-γείο Παιδείας, ούτε προκρίνεται η κατ’ εξαίρεση/επείγουσα προκήρυξη θέσεων ωρομισθίων καθηγητών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα η πρόσ-ληψη των καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου να ακολουθεί τη συνήθη διαδι-κασία προσλήψεων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την οποία προηγούνται χρονικά οι προσλήψεις μονίμων, οι μεταθέσεις και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Για τον λόγο αυτόν, οι ωρομίσθιοι των Καλλιτεχνικών καταλήγουν να αναλαμβάνουν κα-θήκοντα κάθε χρόνο τον Γενάρη και όχι με την έναρξη του εκάστοτε σχολικού έτους.

Υπογραμμίζουμε ότι, για το εν λόγω θέμα, έχουν κατατεθεί το τελευταίο 6μηνο στη Βουλή των Ελλήνων 29 Αναφορές, Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις από Βουλευτές (συνημμένο 2), γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του θέ-ματος, καθώς και την επείγουσα ανάγκη επίλυσής του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε:

1. Η προκήρυξη θέσεων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών Χορού και Κινημα-τογράφου να πραγματοποιηθεί –ως εξαιρετικά επείγουσα– τον μήνα Μάιο, διότι μόνον έτσι θα καταστεί εφικτό να αναλάβουν καθήκοντα οι καθηγητές αυ-τών των ειδικοτήτων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς η διαδικασία (Προκήρυξη-Αιτήσεις-Αξιολόγηση-Ενστάσεις-Αξιολόγηση των ενστάσεων) διαρκεί περίπου 3 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε να ολοκληρωθούν όλες οι διοικητικές δια-δικασίες έγκαιρα, ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με τους καθηγητές Χο-ρού και Κινηματογράφου, όπως προβλέπεται, στις θέσεις τους στα Καλλιτεχνικά Σχολεία.

2. Να υλοποιηθεί η εισήγηση του Ι.Ε.Π. για τον κλάδο ΠΕ Κινηματογράφου, ώστε να υπαχθεί ο εν λόγω κλάδος στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού του ν. 4589/2019 (Α’13) και να περιληφθεί σε επόμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Με το υπ’ αρ. 24/24-9-2019 Απόσπασμα Πρακτικού, η Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Π. έχει εισηγηθεί θετικά για τη σύσταση νέου εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου, ωστόσο η ολοκλήρωση της διαδικα-σίας από το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί αδικαιολόγητα πάνω από δυόμιση έτη.

3. Να γνωμοδοτήσει το Ι.Ε.Π. για τον κλάδο ΠΕ Χορού, προκειμένου να λυθεί οριστικά και το πρόβλημα μονίμων καθηγητών της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Παρακαλούμε για τη σχετική παρέμβασή σας, προκειμένου να μη συνεχιστεί άλλο αυτή η αδικία εις βάρος των παιδιών μας.

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων Θεσ/νικης

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης “9 Μούσες”

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Μεσολογγίου

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 352 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News