Παρασκευή, 20η Μαίου 2022  7:53 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 14:11

Γεωργαντάς: Ποιότητα και συνεργατικότητα «όπλα» στην αντιμετώπιση της κρίσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων μας και της συνεργατικότητας είναι ένας διττός στόχος που πρέπει να πετύχουμε αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να ενισχύσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών, σε ό,τι αφορά στην παραγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, εγκαινιάζοντας την έκθεση Freskon 2022, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, η ανάγκη της συνένωσης δυνάμεων, μέσω των Ομάδων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών και της συμβολαιακής γεωργίας, είναι μεγαλύτερη και επιτακτικότερη από κάθε άλλη περίοδο.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ μέσα από τη συνεργατικότητα οι παραγωγοί μπορούν να επιτύχουν καλύτερες και προσιτότερες τιμές στις πρώτες ύλες και υψηλότερες τιμές στην προώθηση των προϊόντων στις διεθνείς αγορέςΑνέφερε δε, ότι ενώ στην Ευρώπη το 65% των προϊόντων του κλάδου διακινείται μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, στην Ελλάδα αυτό αφορά μόνο το 18% των προϊόντων.

Ανέφερε, επίσης, ότι το ΥπΑΑΤ με εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, διασφαλίζει  την ποιότητα των προϊόντων και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε τη σπουδαιότητα του κλάδου της παραγωγής φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την οικονομία μας, ο οποίος, όπως υπογράμμισε χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια. Αναφερόμενος στην πορεία των εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι είναι ανοδική και τόνισε ότι «το 2020 και το 2021 για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες πετύχαμε εμπορικό πλεόνασμα της τάξης περίπου του μισού δισεκατομμυρίου ετησίως, γεγονός ενδεικτικό των τάσεων του κλάδου».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στους παραγωγούς για να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους παραγωγής που επιφέρει η ενεργειακή κρίση και σημείωσε ότι η αύξηση της παραγωγής και η ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργαντάς είχε περιηγηθεί σε περίπτερα της Freskon και συνομίλησε με παραγωγούς, εκπροσώπους συνεταιρισμών και εταιρειών μεταποίησης.

Στο χώρο των γραφείων της Helexpo, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σουλεϊμανία (Ιρακινό Κουρδιστάν), που επισκέπτεται την Freskon με 50 επιχειρηματίες. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων στον αγροτικό τομέα και τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων και η μεταφορά τεχνογνωσίας από τη χώρα μας.

Διαβάστηκε 36 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα