Τετάρτη, 8η Μαίου 2024  10:30 μμ
 
wm small
Τρίτη, 03 Μαϊος 2022 20:15

Χατζηδάκης: Οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και διάλειμμα στις 4 ώρες, μεταξύ των πρωτοβουλιών

Μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία υπενθύμισε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι κυρώθηκαν οι Συμβάσεις 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία και 190 για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Και συνέχισε ο Υπουργός:

  • Συστήθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ενώ αυτές τις ημέρες προχωρά η τοποθέτηση Διοικητή.
  • Θεσπίστηκε η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία εκτός από την τήρηση του ωραρίου εργασίας, αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.
  • Ορίστηκε ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια έναντι των αυτοαπασχολούμενων, με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
  • Προβλέφθηκε ότι το διάλειμμα θα χορηγείται μετά από 4 ώρες εργασίας, αντί για 6.
  • Κατοχυρώθηκε το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
  • Τέθηκε σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους η νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που δομείται στη βάση του νέου στρατηγικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία 2021 – 2027.

«Όμως οι προκλήσεις παραμένουν. Οι μεταβολές στην οργάνωση της εργασίας και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών του παρελθόντος, όμως ταυτόχρονα νέοι κίνδυνοι συνεχώς αναδύονται. Οι νέες προκλήσεις και τα εργατικά ατυχήματα που εξακολουθούν δυστυχώς να συμβαίνουν είναι οι λόγοι για τους οποίους στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν εφησυχάζουμε, αλλά με την πολιτική που εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους στοχεύουμε σε συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα για την πρόληψη των ατυχημάτων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Είναι θέμα συνείδησης, είναι θέμα υποχρέωσης απέναντι στους εργαζομένους», τόνισε ο Υπουργός.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 259 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.