Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  11:03 μμ
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 23:16

Πανεπιστήμιο: Αγωνία για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος – Το Προεδρικό Διάταγμα «πάγωσε» τα πάντα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πανεπιστήμιο: Για αγωνία για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος κάνει λόγω η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως το Προεδρικό Διάταγμα «πάγωσε» τα πάντα και οι φοιτητές δεν είναι ικανοποιημένοι από τη συνάντηση με τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:

Συνάντηση του συντονιστικού κατάληψης των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο με τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Νικόλαο Αβούρη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με τους φοιτητές να μην μένουν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που έλαβαν.

Το Τμήμα τελεί υπό κατάργηση, σύμφωνα με την πρόταση του Πανεπιστημίου, πράγμα που βρίσκει αντίθετους τους φοιτητέςμ οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του Τμήματος και παράλληλα διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εγκριθεί το Integrated Master, που δικαιούνται, ως 5ετές Τμήμα.

Πανεπιστήμιο: Αγωνία για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος - Το Προεδρικό Διάταγμα «πάγωσε» τα πάντα

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η πλευρά της Πρυτανείας λόγω της αναδιάταξης του «χάρτη» του Πανεπιστημίου και της καθυστέρησης που υπάρχει, καθώς το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται υπό επεξεργασία στο ΣτΕ, η σχετική εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για το Integrated Master των φοιτητών έχει προσωρινά «παγώσει», λόγω της επικείμενης έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος.

Στην Πρυτανεία των Πατρών, αν και έχουν αρχίσει να αγωνιούν για την πολύμηνη καθυστέρηση που παρατηρείται, εκτιμούν ότι η υπόθεση του Προεδρικού Διατάγματος θα τελειώσει είτε σε λίγες ημέρες, είτε αμέσως μετά το Πάσχα.

Από εκεί και πέρα πάντως στις τοπικές κοινωνίες τόσο της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και της Ηλείας, που βλέπουν την θέση τους στον ακαδημαϊκό χάρτη να συρρικνώνεται ή και να εξαλείφεται επικρατεί έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι αποδείχθηκε στην πορεία πως το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν το μόνο «πρόθυμο» από τα ΑΕΙ της χώρας να μειώσει τα Τμήματά του.

Γ. Παπαναστασίου: Απόλυτα δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των φοιτητών

Με τους φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις καθώς επίκειται η θεσμοθέτηση των αλλαγών στη δομή του Πανεπιστημίου Πατρών, που προβλέπει την κατάργηση του Τμήματός τους, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου με δήλωσή του χαρακτηρίζει απόλυτα δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των φοιτητών. «Η Πολιτεία πρέπει να σταματήσει να απαξιώνει τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων, να θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή πορεία και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Πανεπιστήμιο: Αγωνία για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος - Το Προεδρικό Διάταγμα «πάγωσε» τα πάντα

Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου Αγρινίου:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, κι εγώ προσωπικά, έχουμε ξεκάθαρα διατυπώσει την αμετακίνητη θέση μας ενάντια σε οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση ή μεταφορά Πανεπιστημιακού Τμήματος από το Αγρίνιο.

Έχουμε αποφασίσει ότι δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην απόφαση για στήριξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων  με ακέραια πεποίθηση ότι,  η προσπάθεια μας,  θα έχει πολλαπλά οφέλη στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχουμε επανειλημμένα σταθεί στο πλευρό των φοιτητών και έχουμε παρέμβει στα αρμόδια όργανα, πάντοτε στα όρια των δυνατοτήτων μας.

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες την ανησυχία των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ενόψει εξελίξεων και ανακοινώσεων που αφορούν το μέλλον τους. Η Πολιτεία πρέπει να σταματήσει να απαξιώνει τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων, να θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή πορεία και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Σε ένα ασταθές και συνεχώς μεταβαλλόμενο ακαδημαϊκό περιβάλλον είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των φοιτητών που ζητούν τη διατήρηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και την άμεση απόδοση  του Integrated Master».

Φοιτητές: Αποφασίζουν χωρίς εμάς

Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος μετά τη συνάντησή τους με τον Κοσμήτορα αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

Ύστερα από μιάμιση ώρα συζήτηση όλα αυτά που ακούσαμε, από πλευράς του, ήταν πλήρως αντικρουόμενα μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών επιλέγει να δημιουργήσει μια ισχυρή Γεωπονική Σχολή, στις πλάτες φυσικά του τμήματος ΜΗΠΕΡ.

Ωστόσο, δε λάβαμε ποτέ απάντηση στο ερώτημα πως θα δημιουργηθεί αυτή η Γεωπονική Σχολή χωρίς να υπάρχουν υλικοτεχνικές υποδομές για να τη στηρίξουν. Επίσης, ισχυρίστηκε πως το πανεπιστήμιο δεν έχει πόρους, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στο τμήμα μας, κάτι που έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το όραμα της Γεωπονικής.

Από τη μια καταργεί ένα τμήμα, το οποίο στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση της τεράστιας περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε, αλλά από την άλλη αναφέρθηκε εκτενώς στο λόγο του, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, στην σημαντικότητα του τμήματος και την ανάγκη της ύπαρξης των Μηχανικών Περιβάλλοντος στην αγορά εργασίας.

Επιπροσθέτως, όπως μας ενημέρωσε, αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος εντός του Πάσχα. Τόσο το πανεπιστήμιο, όσο και το υπουργείο επιλέγουν να παίρνουν αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς και μάλιστα σε περιόδους που οι φοιτητές δεν βρισκόμαστε στα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, όπως ακριβώς συνέβη το 2020 που, εν μέσω κορονοϊού, αποφασίστηκε και εγκρίθηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τέλος, το γεγονός πως –σύμφωνα πάντα με τον ίδιο– θα εγκριθεί το Integrated Master το οποίο έτσι κι αλλιώς δικαιούμαστε, παράλληλα με την κατάργηση του τμήματος δείχνει ξεκάθαρα την προσπάθεια αποπροσανατολισμού μας από αυτή και την απόδοση ενός ψεύδους θετικού προσήμου στο όλο σχέδιο.

Για εμάς είναι αδιανόητη η κατάργηση ενός τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος που έχει να προσφέρει τόσα πολλά στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Ως φοιτητές και ως μελλοντικοί επιστήμονες δεν θα το επιτρέψουμε! Επιμένουμε στα πάγια αιτήματα του συλλόγου μας που είναι η άρση κάθε σχεδίου κατάργησης του τμήματος και η έγκριση του Integrated Master εδώ και ΤΩΡΑ!!

Θέλουν όλα τα γεωπονικά τμήματα και κτηνιατρική στο Μεσολόγγι

Στην καθυστέρηση που υπάρχει στην αναδιάταξη του χάρτη του Πανεπιστημίου παρατηρεί με επιστολή του προς τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο ο Φορέας Ελεύθερων Πολιτών Μεσολογγίου. Η καθυστέρηση, όπως επισημαίνεται δημιουργεί εύλογα ανησυχία και αμφιβολίες καθώς σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας δεν έγιναν μειώσεις τμημάτων.

Πανεπιστήμιο: Αγωνία για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος - Το Προεδρικό Διάταγμα «πάγωσε» τα πάντα

«Εφαρμογή έγινε μόνο στην πόλη μας με τη μείωση των 4 τμημάτων σε 2 τμήματα και αυτά δεν έχουν ενισχυθεί με θέσεις ΔΕΠ» αναφέρει ο Φορέας Ελεύθερων Πολιτών Μεσολογγίου και ζητά την αξιοποίηση του campus του Μεσολογγίου ζητώντας να μεταφερθούν στο Μεσολόγγι όλα τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής, δηλαδή να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που εδρεύει στο Αγρίνιο, καθώς επίσης και να ιδρυθεί στο Μεσολόγγι τμήμα βιολογικής καλλιέργειας, κτηνιατρική σχολή, αλλά και τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Εφαρμογή έγινε μόνο στην πόλη μας με τη μείωση των 4 τμημάτων σε 2 τμήματα και αυτά δεν έχουν ενισχυθεί με θέσεις ΔΕΠ. Έτσι άλλη μία αδικία κτύπησε την πόλη μας. Και οι αδικίες, δυστυχώς, συνεχίζονται σε βάρος της μοναδικής πόλης με μεγάλη ιστορία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ξεκίνησε από τα χρόνια της σκλαβιάς.

Της μοναδικής πόλης με μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, τις καλύτερες στην Ελλάδα, που συγκεντρώνουν ακαδημαϊκά κριτήρια για βιώσιμες πανεπιστημιακές σχολές. Δυστυχώς όμως αυτό το μεγάλο και έτοιμο Campus παραμένει σχεδόν αναξιοποίητο και την ίδια στιγμή εξαγγέλλεται κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων σε άλλη πόλη, παρ’ ότι δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές.

Φαίνεται ότι τα μικροσυμφέροντα και οι πελατειακές λογικές δε σέβονται την ιστορία, ούτε υπολογίζουν τη μεγάλη οικονομική κρίση που υφίσταται η χώρα μας και τη βιώνει έντονα ο λαός μας. Αυτή η πρωτοφανής κατάσταση μας εξοργίζει και μας υποχρεώνει να αγωνιστούμε για τη δικαίωση και την αναβάθμιση της Ιερής Πόλης του έθνους.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 536 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News