Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  11:05 μμ
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 18:53

Θέλουν όλα τα γεωπονικά, κτηνιατρική και ιστορικό στο Μεσολόγγι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην καθυστέρηση που υπάρχει στην αναδιάταξη του χάρτη του Πανεπιστημίου παρατηρεί με επιστολή του προς τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο ο Φορέας Ελεύθερων Πολιτών Μεσολογγίου. Η καθυστέρηση, όπως επισημαίνεται δημιουργεί εύλογα ανησυχία και αμφιβολίες καθώς σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας δεν έγιναν μειώσεις τμημάτων.

“Εφαρμογή έγινε μόνο στην πόλη μας με τη μείωση των 4 τμημάτων σε 2 τμήματα και αυτά δεν έχουν ενισχυθεί με θέσεις ΔΕΠ” αναφέρει ο Φορέας Ελεύθερων Πολιτών Μεσολογγίου και ζητά την αξιοποίηση του campus του Μεσολογγίου ζητώντας να μεταφερθούν στο Μεσολόγγι όλα τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής, δηλαδή να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που εδρεύει στο Αγρίνιο, καθώς επίσης και να ιδρυθεί στο Μεσολόγγι κτηνιατρική σχολή. Νύξη μάλιστα γίνεται και για το Ιστορικό – Αρχαιολογικό, που βάσει σχεδιασμού προβλέπεται να μεταφερθεί στην Πάτρα, καθώς σημειώνεται ότι το Μεσολόγγι διαθέτει ιδανικές συνθήκες για ένα τέτοιο τμήμα.

Αναλυτικά η επιστολή :

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ

Η τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με το μέλος του φορέα μας κ. Φλώρο μας εξέπληξε ευχάριστα και γι’ αυτό Σας ευχαριστούμε.Σ’ αυτή υπήρξε διαβεβαίωση ότι εντός των προσεχών ημερών θα τελείωνε η διαδικασία μεταφοράς του τμήματος Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο φυσικό του χώρο, το μεγάλο Campus Μεσολογγίου.

Δυστυχώς όμως, παρότι πέρασαν πέντε (5) μήνες, δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες (Υπουργική Απόφαση και ΦΕΚ). Αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί εύλογα ανησυχία και αμφιβολίες, οι οποίες ενισχύονται από τα παρακάτω γεγονότα που προηγήθηκαν. Αποφάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών για αναδιάρθρωση των περιφερειακών τμημάτων, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο. Όμως οι αποφάσεις αυτές δεν εφαρμόσθηκαν σε καμιά άλλη πόλη, αλλού ούτε και στα άλλα πανεπιστήμια έγιναν μεταρρυθμίσεις και μειώσεις σχολών και τμημάτων.

Εφαρμογή έγινε μόνο στην πόλη μας με τη μείωση των 4 τμημάτων σε 2 τμήματα και αυτά δεν έχουν ενισχυθεί με θέσεις ΔΕΠ. Έτσι άλλη μία αδικία κτύπησε την πόλη μας. Και οι αδικίες, δυστυχώς, συνεχίζονται σε βάρος της μοναδικής πόλης με μεγάλη ιστορία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ξεκίνησε από τα χρόνια της σκλαβιάς.Της μοναδικής πόλης με μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, τις καλύτερες στην Ελλάδα, που συγκεντρώνουν ακαδημαϊκά κριτήρια για βιώσιμες πανεπιστημιακές σχολές. Δυστυχώς όμως αυτό το μεγάλο και έτοιμο Campus παραμένει σχεδόν αναξιοποίητο και την ίδια στιγμή εξαγγέλλεται κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων σε άλλη πόλη, παρ’ ότι δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές.

Φαίνεται ότι τα μικροσυμφέροντα και οι πελατειακές λογικές δε σέβονται την ιστορία, ούτε υπολογίζουν τη μεγάλη οικονομική κρίση που υφίσταται η χώρα μας και τη βιώνει έντονα ο λαός μας.Αυτή η πρωτοφανής κατάσταση μας εξοργίζει και μας υποχρεώνει να αγωνιστούμε για τη δικαίωση και την αναβάθμιση της Ιερής Πόλης του έθνους.

Ζητούμε και παρακαλούμε:
1. Όλα τα γεωπονικά τμήματα να μεταφερθούν στη Γεωπονική Σχολή Μεσολογγίου όπου είναι ο φυσικός τους χώρος, πληρούνται τα ακαδημαϊκά κριτήρια, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου και των άλλων πανεπιστημιακών οργάνων.
2. Ίδρυση και άλλων τμημάτων γεωπονικής όπως Βιολογικής καλλιέργειας, ώστε η Γεωπονική Σχολή να καταστεί πρότυπο στην Ελλάδα και Ευρώπη.
3. Ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής σε μια περιοχή με μεγάλο ζωικό κεφάλαιο, σε μια επιστήμη που συνεχώς αναπτύσσεται και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στη Νότια Ελλάδα και Νησιωτική Ελλάδα.
4. Η μοναδική σε όλο τον κόσμο ιστορία της πόλης της θυσίας που την κατέστησε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας, καθώς και οι επτά αρχαίες πόλεις με τα τρία αρχαία θέατρα, δημιουργούν μοναδικές συνθήκες για ίδρυση τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Πρέπει η πολιτεία να επιτελέσει, επιτέλους, το χρέος της προς την πόλη με τη μεγάλη προσφορά στο έθνος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι επιτέλους θα εφαρμοσθεί το δίκαιο, θα αποκατασταθούν μεγάλες αδικίες και θα γίνει σεβαστή η ιστορία, οι θεσμοί και οι αξίες. Τέλος, Σας υποβάλλουμε αίτημα, εάν είναι δυνατόν, για προγραμματισμό συνάντησης με μέλη του Φορέα μας.

ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 371 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News