Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:40 μμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 20:26

Χατζηδάκης: «Αύξηση συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2023»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στο Υπουργικό Συμβούλιο η εισήγηση για τον κατώτατο μισθό – Πόσο θ’ αυξηθούν οι συντάξεις

Αυξήσεις στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2023 προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς για το που θα κυμαίνεται η αύξηση στον κατώτατο μισθό ανέφερε, ότι αναμένει την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων και του ΚΕΠΕ, προκειμένου στη συνέχεια να κάνει την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Πρόσθεσε δε, ότι άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με τις ρυθμίσεις που αφορούν την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων (βλ ΕΔΩ).

Εξήγησε, ότι η πρώτη ρύθμιση έχει να κάνει με συντάξεις «fast track» ενώ η δεύτερη, η «σύνταξη εμπιστοσύνης», αφορά στο στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Έκανε γνωστό, ότι από τις 130.000 εκκρεμείς συντάξεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000 εκκρεμείς συντάξεις, εκ των οποίων οι 60.000 αφορούν τα έτη 2021 και 2022.

Πόσο θ’ αυξηθούν οι συντάξεις;

Οι αυξήσεις δεν αποκλείεται να φτάσουν στο 6%, θ’ αφορούν δε χιλιάδες συνταξιούχους. Η αύξηση που εξεταζόταν το Φεβρουάριο ήταν να κυμανθεί στο 4%, ωστόσο, λόγω των συνεπειών της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αύξηση δεν σποκλείεται να φτάσει και το 6%.

Σύμφωνα με το Νόμο 4670/2020 (Νόμος Βρούτση), από 1η Ιανουαρίου 2023, θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Σύμφωνα με το dikaiologitika, αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί κατά 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5%. Η συνολική αύξηση που θα προκύψει δεν θα πρέπει είναι υψηλότερη του πληθωρισμού.

Στην παρούσα συγκυρία, οι συνταξιούχοι ευνοούνται απ’ τον πληθωρισμό που «καλπάζει», ενώ αρνητικά επιδρά η προβλεπόμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ.

Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός φέτος, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να κινηθεί στο 7% κατά μέσο όρο το 2022. Πάντως ο μέσος όρος του πληθωρισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανέρχεται στο 7,2% – 7,5% και όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξησή του στους επόμενους μήνες. Επίσης το ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΤτΕ θα αυξηθεί από 2,8% έως και 3,8%, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της ΤτΕ που ήταν στο 4,8% και του Υπουργείου Οικονομικών που ήταν στο 4,5%.

Ο σχετικός Νόμος προβλέπει: «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Η απαγόρευση των αυξήσεων των συντάξιμων αποδοχών λήγει στις 31-12-2022 και, όπως προανήγγειλε ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, απ’ το 2023 θα δοθούν αυξήσεις που αναλογούν στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια δραματικών περικοπών. Το πάγωμα των συντάξιμων αποδοχών είχε παγώσει απ’ το 2010, αρχικά μέχρι το 2016, αλλά μετά από πιέσεις της τρόικας, ο «πάγος» διευρύνθηκε μέχρι το 2021 και κατόπιν μέχρι το 2022.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 465 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία