Παρασκευή, 19η Ιουλίου 2024  12:12 πμ
Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 23:41

Τα επεισόδια στο Αγρίνιο με βασιλόφρονες από το Μεσολόγγι το 1974

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ύστερα από την πτώση της δικτατορίας διεξήχθη δημοψήφισμα στις 8 Δεκεμβρίου 1974 στην Ελλάδα για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 69,2% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Η προεκλογική ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και δεν έλειψαν επεισόδια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας . Στο Αγρίνιο το πιο σοβαρό επεισόδιο έγινε την παραμονή του δημοψηφίσματος στην κεντρική πλατεία.  Στο σημείο αυτό πραγματοποιούσε ομιλία ο  επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αντιμοναρχικού αγώνος Αγρινίου Σεβαστιανός Καρβούνης. Ο Καρβούνης ήταν δικηγόρος και διορίστηκε Δήμαρχος Αγρινίου από την τότε  κυβέρνηση την περίοδο  1946-1950, σε μια περίοδο όπου μαίνονταν ο εμφύλιος πόλεμος. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας είχαν ταχθεί και πολλοί φορείς όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην κατάμεστη πλατεία αναφέρει η εφημερίδα Αθηναϊκή εμφανίστηκε “φάλαγγα από 50 περίπου αυτοκίνητα με μοναρχικούς προερχόμενοι από την περιοχή του Μεσολογγίου” οι οποίοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους και έκαναν ουσιαστικά αντισυγκέντρωση υπέρ της μοναρχίας. Η ατμόσφαιρα έγινε εκρηκτική “με αποδοκιμασίες και γιουχαίσματα” σημειώθηκαν επεισόδια και τελικά οι βασιλόφρονες εγκατέλειψαν την περιοχή.

Να σημειωθεί ότι η παρουσία βασιλοφρόνων ήταν υψηλή σχετικά στην Αιτωλοακαρνανία και αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, όπου 34,67% ψήφισαν υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας έναντι 30,82% στο σύνολο της επικράτειας.

O Σεβαστιανός Καρβούνης
 
agrinionews.gr
Διαβάστηκε 861 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News