Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:30 πμ
 
wm small
Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 23:41

Τα επεισόδια στο Αγρίνιο με βασιλόφρονες από το Μεσολόγγι το 1974

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ύστερα από την πτώση της δικτατορίας διεξήχθη δημοψήφισμα στις 8 Δεκεμβρίου 1974 στην Ελλάδα για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 69,2% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Η προεκλογική ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και δεν έλειψαν επεισόδια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας . Στο Αγρίνιο το πιο σοβαρό επεισόδιο έγινε την παραμονή του δημοψηφίσματος στην κεντρική πλατεία.  Στο σημείο αυτό πραγματοποιούσε ομιλία ο  επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αντιμοναρχικού αγώνος Αγρινίου Σεβαστιανός Καρβούνης. Ο Καρβούνης ήταν δικηγόρος και διορίστηκε Δήμαρχος Αγρινίου από την τότε  κυβέρνηση την περίοδο  1946-1950, σε μια περίοδο όπου μαίνονταν ο εμφύλιος πόλεμος. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας είχαν ταχθεί και πολλοί φορείς όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην κατάμεστη πλατεία αναφέρει η εφημερίδα Αθηναϊκή εμφανίστηκε “φάλαγγα από 50 περίπου αυτοκίνητα με μοναρχικούς προερχόμενοι από την περιοχή του Μεσολογγίου” οι οποίοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους και έκαναν ουσιαστικά αντισυγκέντρωση υπέρ της μοναρχίας. Η ατμόσφαιρα έγινε εκρηκτική “με αποδοκιμασίες και γιουχαίσματα” σημειώθηκαν επεισόδια και τελικά οι βασιλόφρονες εγκατέλειψαν την περιοχή.

Να σημειωθεί ότι η παρουσία βασιλοφρόνων ήταν υψηλή σχετικά στην Αιτωλοακαρνανία και αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, όπου 34,67% ψήφισαν υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας έναντι 30,82% στο σύνολο της επικράτειας.

O Σεβαστιανός Καρβούνης
 
agrinionews.gr
Διαβάστηκε 767 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.