Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  7:03 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 18:48

Οι τρεις άξονες του Νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ, η νέα προσέγγιση για τα επιδόματα και η νέα κατεύθυνση της κατάρτισης

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το Νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά», για το οποίο μίλησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, την Τετάρτη 30 Μαρτίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο διευθυντής του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Πάνος Σταθόπουλος, συμμετείχε δε και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης. Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου διαρθρώνονται σε τρεις άξονες που είναι:

  • Ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ με νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως είναι το ψηφιακό μητρώο, το ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης για τους αναζητούντες εργασία, η αξιοποίηση της περιουσίας του Οργανισμού για την άσκηση στεγαστικής πολιτικής, η οριοθέτηση των σχέσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.
  • Η επαναπροσέγγιση του ζητήματος των επιδομάτων με στόχο να στηριχθούν οι πραγματικοί άνεργοι κι εκείνοι που θέλουν πράγματι να βρουν δουλειά.
    Θέτουμε κριτήριαμ για ν’ αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης και γιατί ο φορολογούμενος θέλει τα χρήματά του να πιάνουν τόπο», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ επανέλαβε πως τα εισοδηματικά κριτήρια δεν αφορούν το επίδομα ανεργίας, αλλά λοιπά ωφελήματα όπως κοινωνικός τουρισμός, μεταφορές, κ.ά., που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο μητρώο.
    -Έκανε λόγο χαρακτηριστικά για «μαύρη τρύπα» στο μητρώο του ΟΑΕΔ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι παραμένουν εκεί σταθερά 1,1 εκατ. εγγεγραμμένοι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τη μείωση της ανεργίας που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat στο 12,8% από 17,2% το 2019.
    -Ταυτόχρονα θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας) για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά και πριμ 300 ευρώ για τους μακροχρόνια (πάνω από 5 έτη) ανέργους που καταρτίζουν ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης.
  • Ο εκσυγχρονισμός της κατάρτισης, τομέας στον οποίο όπως είπε ο Yπουργός έχουν δοθεί αρκετά δισεκατομμύρια, αλλά η χώρα είναι στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ ως προς τις δεξιότητες. «Προσπαθούμε να δούμε την κατάρτιση με καινούργια, ευρωπαϊκή ματιά και με πνεύμα κοινής λογικής ώστε τα χρήματα να πιάνο τόπο. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους και τους ανέργους και πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με τον απαιτούμενο σεβασμό. Γι’ αυτό συνδέουμε τις απολαβές με τα αποτελέσματα και θεσπίζουμε υποχρεώσεις τόσο για τους καταρτιζόμενους τόσο και για τους παρόχους κατάρτισης βασιζόμενοι στο τρίπτυχο αξιολόγηση – ποιότητα – πιστοποίηση. Δεν είναι τιμωρία, είναι καλύτερη διαχείριση των χρημάτων του Δημοσίου», ανέφερε ο κ Χατζηδάκης.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 333 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία