Δευτέρα, 17η Ιουνίου 2024  5:24 μμ
 
wm small
Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 22:49

Σύσκεψη- εφαλτήριο για να «τρέξουν» οι εξελίξεις για τον δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι που σε 30 χιλιόμετρα μετρά… 72 εικονίσματα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Αγρίνιο-Καρπενήσι: 30 χιλιόμετρα- 72 εικονίσματα». Το πανό έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (πρώην κτίριο Τράπεζας της Ελλάδας) στο Αγρίνιο τα έλεγε όλα για την επικινδυνότητα ενός δρόμου που μόνο στα λόγια είναι εθνική οδός. Στην πράξη είναι ένας…καρόδρομος, με λακκούβες, κατολισθήσεις και άλλα δεινά.

Μέσα στην αίθουσα όμως χτυπούσε ο παλμός των πολιτών που διαμηνύουν «ως εδώ» και απαιτούν άμεσες ενέργειες και κινητοποίηση για τα γίνει ένας σύγχρονος δρόμος που θα ενώνει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι και στη συνέχεια με τη Λαμία. Ένας σύγχρονος άξονας δηλαδή από το Ιόνιο (Πλατυγιάλι) έως το Αιγαίο.

Η σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες, 12 Μαρτίου 2022, στο Αγρίνιο ήταν μαζική και έγινε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Πολιτών και αποτελεί πλέον ένα σημαντικό γεγονός αφενός γιατί ανέδειξε τη δύναμη των πολιτών που συσπειρωμένοι μπορούν να ασκήσουν πίεση. Αφετέρου αποκάλυψε τις ευθύνες του πολιτικού προσωπικού των περασμένων ετών (δεκαετιών) που αδράνησε και έχασε χρόνο για να γίνει ένας κρίσιμος οδικός άξονας για τον οποίο δεν υπάρχουν καν ώριμες μελέτες. Οι πολίτες δηλαδή έπραξαν αυτό που δεν έπραξαν οι πολιτικοί…

Είναι όμως σημαντική η σύσκεψη γιατί αποτελεί και ένα εφαλτήριο για επίσπευση των διεργασιών και για την πίεση των κυβερνόντων. Αποτέλεσμα της συνάντησης υπήρξε η δέσμευση του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου  σε εξ αναβολής συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών  να ζητήσει να οριστεί και συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και με την παρουσία όλων των Δημάρχων και Βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.

Στη χθεσινή συνάντηση παρέστη πλήθος κόσμου, δήμαρχοι από Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία, τρεις βουλευτές ενώ μίλησε διαδικτυακά και ο περιφερειάρχης. Κατεγράφησαν ωστόσο και απουσίες σημαντικές, άλλες δικαιολογημένες άλλες όχι.

Η αρχική τοποθέτηση έγινε από το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ηλία- Λίνο Υφαντή, ο οποίος τόνισε σε έντονο ύφος την αναγκαιότητα να γίνει ο οδικός άξονας Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία και να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομία της Δυτικής Στερεάς προς την Ανατολική.

Παράλληλα σε οθόνη προβάλλονταν ο χάρτης του έργου πάνω στον οποίο είχαν επισημανθεί με χρώματα τα κομμάτια που είχαν ολοκληρωθεί και εκείνα που ήταν υπό μελέτη, όπως το 7ο έως 28ο χιλιόμετρο (Τμήμα Αγρινίο -Αγίος Βλασίος) και λιμνάζουν στα συρτάρια του Υπουργείου παρόλο που προμελέτη είναι έτοιμη κατά 80% .

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισηγήσεις εκπροσώπων φορέων όπως του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου και μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Γεώργιου Σωτηρόπουλου ο οποίος τόνισε τα οικονομικά οφέλη του έργου για τον τόπο μας.

Ομοίως τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σωκράτης Κωστίκογλου αλλά και από πλευράς Ευρυτανίας ο Πατήρ Ευάγγελος Φεγγούλης (μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος σε θέματα θρησκευτικού τουρισμόυ & Αρχιερατικός επίτροπος Αγράφων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσολογγίου).

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Γεώργιος Παπαναστασίου ο οποίος τόνισε σε υψηλούς τόνους την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου. Αντιστοίχως τοποθετήθηκε και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μέσω τηλεδιάσκεψης (καθώς νοσεί από covid) και αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Την αναγκαιότητα του έργου υπογράμμισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Nίκος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξιος Καρδαμπίκης και ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι παρόντες βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας. Ο Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε την ανάγκη να ερευνηθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης) και να «τρέξουν» για αυτό το λόγο οι μελέτες. Ομοίως ο Θάνος Μωραϊτης (ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου, την αναγκαιότητα του και να τρέξει το κομμάτι με την τακτική “μελέτη-κατασκευή” κάτι στο οποίο συμφώνησαν πολλοί παρευρισκόμενοι εντός αίθουσας.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που κατέθεσε για το ζήτημα αυτό και παρότρυνε και τους άλλους βουλευτές να κάνουν το ίδιο και όλοι μαζί να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση.

Μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ) έκανε γνωστή την ενημέρωση που είχε από το Υπουργείο Υποδομών πως θα δημοπρατηθεί εντός του 2022 η μελέτη ύψους 10-12 εκατομμυριών ευρώ για το τμήμα Άγιος Βλάσιος- Καρπενήσι. Ο Σπήλιος Λιβανός (ΝΔ) απουσίαζε λόγω άλλης υποχρέωσης αλλά εξέφρασε μέσω συνεργάτιδας του ότι τη στήριξη του σε κάθε κίνηση .Διαθέσιμος για συλλογικές ενέργειες της επιτροπής δήλωσε και ο πολιτευτής της ΝΔ Παπαθανάσης ο οποίος πήρε το λόγο.

Μίλησαν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Λύτρας και Κωνσταντίνα Κατσαρή οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ιστορικό και την αναγκαιότητα του έργου και τόνισαν ότι ως παράταξη θα φέρουν το θέμα στο Περιφερειακό συμβούλιο κάτι που θα κάνει και ο Γεώργιος Κωστακόπουλος από την παράταξη του Σπηλιόπουλου. Ομοίως και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά συνεχάρη την επιτροπή και δήλωσε διαθέσιμη ως παράταξη και για άλλες κινήσεις.

Στη συνέλευση παρέστησαν πολιτευόμενοι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου Ν.Καζαντζής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων και πολλοί νεολαίοι όπως τα μέλη της νεοσύστατης ομάδας RiverView Project.

 

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 598 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 22:56
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.