Σάββατο, 22η Ιουνίου 2024  10:56 πμ
 
wm small
Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022 19:00

Σε «αχαρτογράφητα νερά» η εστίαση και στο Αγρίνιο – «Χαλαρώνει» η πανδημία, «σφίγγει» η ενέργεια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Απλώς θα τονώσει την ψυχολογία η «χαλάρωση» των μέτρων, εκτιμά η εστίαση. Οι δε επαγγελματίες του Αγρινίου βλέπουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος ως το τελευταίο «χτύπημα».

Την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το απόγευμα της Πέμπτης και αφορούν αποκλειστικά την εστίαση, καθώς παραμένει ο περιορισμός του 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τους 1.000 θεατές!

Η αποκλιμάκωση, η επαναφορά της μουσικής και η απελευθέρωση του ωραρίου, στην εστίαση σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου και Περιχώρων Κώστα Ναστούλη, «ήταν κάτι που ανέμενε ο κλάδος με ανυπομονησία». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς. τη δεδομένη περίοδο δεν θα μας βοηθήσει και τόσο παρά μόνο θα μας τονώσει λίγο την ψυχολογία. Δεν έχει που δεν έχει δουλειά, τουλάχιστον να μην καθόμαστε λες και βρισκόμαστε σε κηδεία».

«Όλα ήταν εναντίον μας»

«Η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων ήταν περιορισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι γιορτές μας έδιναν μια ρευστότητα, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τους πρώτους μήνες της χρονιάς, όπου πάντα η κίνηση ήταν περιορισμένη.

εστίαση μέτρα Αγρίνιο ενέργεια
Ο Κώστας Ναστούλης

Όλα ήταν εναντίον μας, οι αργίες συνέπεσαν με τα Σαββατοκύριακα, υπήρξε μεγάλη έξαρση της πανδημίας, από τη μια απαγορεύονταν η είσοδος στους μη εμβολιασμένους από την άλλη οι εμβολιασμένοι φοβόντουσαν, υπήρξε περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας, απαγορεύτηκε πλήρως η μουσική και σαν μην έφταναν όλα αυτά καλεστήκαμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τις μεγάλες ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των προϊόντων, της τάξης 30% έως 50% σε αρκετά από αυτά και την ραγδαία αύξηση της ενέργειας,όπου ήρθε σαν ταφόπλακα.

Η ενέργεια είναι πλέον μια δαπάνη που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και δυστυχώς δεν βλέπουμε να τελειώνει εδώ. Αν συνεχιστεί να υφίσταται αυτή η τιμολόγηση σίγουρα όσοι δεν έκλεισαν μετά βασάνων από τις συνέπειες της πανδημίας, θα κλείσουν τώρα από την ενέργεια.

Θα φέρω ένα παράδειγμα: Έστω μια επιχείρηση που ο λογαριασμός ρεύματος για την κατανάλωση του Δεκεμβρίου έρχονταν 1000€ τώρα ήρθε 2750€, συνυπολογίζοντας λοιπόν τις ανατιμήσεις των προϊόντων, τις ασφαλιστικές εισφορές όπου είναι στο διπλάσιο λόγο εορτών, λοιπά πάγια έξοδα όπως το ενοίκια, νερό, τραπεζικό δανεισμό, τυχόν ρυθμίσεις προς την ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προβεί σε ρύθμιση του ρεύματος.

Το επόμενο μήνα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο όπου μαζί με τον Γενάρη θα είναι οι ίσως οι πιο δύσκολοι που έχουμε περάσει, ερχόμενη αντιμέτωπη με έναν νέο υπέρογκο λογαριασμό ρεύματος, θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε μια νέα ρύθμιση. Τον τρίτο μήνα αν ύπαρξη συνέχεια, σίγουρα δεν θα μπορεί να ρυθμίσει και θα υπάρξει δυστυχώς διακοπή ηλεκτροδότησης. Τι θα γίνει τότε; Θα αναγκαστεί να κλείσει.

Σίγουρα στην αντίστοιχη θέση θα μπορούσε να ήταν ένα εμπορικό κατάστημα, όπου είναι ένας κλάδος που και αυτός παραπαίει. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί το πακέτο επιδότησης της ενέργειας και το Φεβρουάριο όπως και τον Μάρτιο, προσδοκώντας να είναι περισσότερο γενναίο σε σχέση με αυτό που έχει ανακοινωθεί, διότι η επιδότηση του Ιανουαρίου υπολείπεται σημαντικά από το τελικό κόστος των λογαριασμών του ρεύματος» τόνισε ο κ. Ναστούλης, ο οποίος αποκάλυψε και επαφές με κυβερνητικά στελέχη μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής.

Συγκεκριμένα ο κ. Ναστούλης μιλώντας στη «Σ» αναφέρει: «Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν κάποιες επαφές με κυβερνητικά στελέχη όπως και μια τηλεδιάσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, που διοργανώθηκε από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων με θέμα «Εστίαση και Πανδημία» και συμμετείχα μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή.

Σε όλες τις συναντήσεις τόσο εμείς, όσο και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων τόνισαν την δύσκολη θέση που έχει επέλθει ο κλάδος, όπως επίσης ζητήθηκε η άρση των περιορισμών και η επιτακτική λήψη μέτρων ενίσχυσης, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη και ενημερωθήκαμε από όλες τις πλευρές ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει κάποια ενίσχυση, διότι οδεύουμε στην κανονικότητα.

Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε αιθεροβάμονες, ούτε να ονειροπολούμε. Αντιλαμβανόμαστε και οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας ότι δεν θα υπάρξει στήριξη κατά 99%. Ο σκοπός μας δεν είναι να πουλάμε ψεύτικες ελπίδες και θεωρούμε περισσότερο ορθό να λέμε την πραγματικότητα, ώστε να προετοιμαστούμε για αυτό που έρχεται. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική, είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και αγωνιζόμαστε για το μέλλον των επιχειρήσεων μας και των εργαζομένων μας. Εργαζόμαστε για να παράξουμε χρήματα και να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο.

Σίγουρα δεν εγκαταλείπουμε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και να διεκδικούμε για τα πάγια αιτήματα μας, ταυτόχρονα όμως έχουμε χαράξει στρατηγική για την επομένη ημέρα. Μια στρατηγική που έχει αποφασιστεί από όλα τα σωματεία πανελλαδικά και έχει προτείνει πρώτη η πρωτοβουλία estiasigreece, με βασικό άξονα την Εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου για την Εστίαση, με ευρεία συναίνεση όλων των κομμάτων (θα ήταν ιδανικό), εξορθολογίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης, με σύγχρονο τρόπο ψηφιακό, σαφή φορολογικά, μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση του ειδικού φόρου στον καφέ, λύση στα μουσικά δικαιώματα, ρεαλιστική προσέγγιση στο εργασιακό κ.α., με κανόνες που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη εκτός από την Ελλάδα».

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κωνσταντίνος Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 303 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.