Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:03 πμ
 
wm small
Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 20:22

Σεξουαλική επιθυμία: Ποιοι είναι οι λόγοι που τη «σκοτώνουν» σε άνδρες και γυναίκες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ερωτική επιθυμία αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σεξουαλική πράξη.

Το έναυσμα είναι η έλξη για τον άλλον άνθρωπο, η οποία προκαλείται από εξωτερικά (βλέμμα, μυρωδιά, λόγια) όσο και εσωτερικά (συναισθήματα, αναμνήσεις) ερεθίσματα.

Τότε ενεργοποιούνται συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και παράγονται νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, η τεστοστερόνη και η ωκυτοκίνη που δημιουργούν αίσθημα ευφορίας. Εκτός από τους βιολογικούς παράγοντες ωστόσο, τη λίμπιντο καθορίζουν και ψυχολογικοί παράμετροι.

Δείτε κάποιους βασικούς λόγους για τους οποίους εξασθενεί η ερωτική επιθυμία:

Στρες: Για κάποιους ανθρώπους το στρες μπορεί να αποτελεί κίνητρο για να κάνουν περισσότερα πράγματα. Το σεξ συνήθως δεν περιλαμβάνεται σε αυτά. Το άγχος στην εργασία, στο σπίτι ή στη σχέση είναι πλέον κάτι πολύ κοινό και ο μόνος τρόπος για να μην επηρεάζει τη σεξουαλική σας δραστηριότητα, είναι να μάθετε να το διαχειρίζεστε, είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια ειδικού.

Προβλήματα στη σχέση: Τα προβλήματα στη σχέση αποτελούν τη βασικότερη αιτία για την απουσία ερωτικής διάθεσης. Για τις γυναίκες, το να αισθάνονται κοντά στον σύντροφό τους, αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της επιθυμίας. Οι συχνοί καυγάδες, η απουσία επικοινωνίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης, είναι προβλήματα που επηρεάζουν εξίσου τα δύο φύλα.

Αλκοόλ: Ένα ποτό μπορεί να σας χαλαρώσει και να αυξήσει την επιθυμία για σεξ, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας όμως, μπορεί να καταστρέψει τη διάθεση για σεξ, τόσο τη δική σας όσο και της/του συντρόφου σας. Πίνετε λιγότερο ή ζητήστε τη βοήθεια ειδικού αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το αλκοόλ.

Έλλειψη ύπνου: Αν κοιμάστε αργά και ξυπνάτε νωρίς, έχετε αϋπνίες ή πάσχετε από υπνική άπνοια, είναι αναμενόμενο να νιώθετε μόνιμη κούραση και να μην έχετε όρεξη για σεξ.

Παιδιά: Η απόκτηση παιδιών δεν συνεπάγεται κατάργηση του σεξ. Μπορεί όμως να προκαλέσει πρόβλημα στην επικοινωνία του ζευγαριού και τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας. Μια μπέιμπι-σίτερ ή το σεξ την ώρα που τα παιδιά κοιμούνται είναι κάποιες λύσεις…

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, τα αντισυλληπτικά, καθώς επίσης η χημειοθεραπεία, μπορεί να μειώσουν την επιθυμία για σεξ. Η αλλαγή των φαρμάκων ή των δόσεων μπορεί να σας βοηθήσει, πρώτα όμως συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Το να αισθάνεστε σέξι είναι πιο εύκολο όταν σας αρέσει ο εαυτός σας. Μάθετε να αποδέχεστε το σώμα σας όπως είναι, ακόμη και αν έχετε παραπανίσια κιλά. Εάν ο/η σύντροφός σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαβεβαιώστε τον ότι είναι σέξι.

Παχυσαρκία: Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν συχνά μειωμένη επιθυμία για σεξ. Οι λόγοι είναι ότι δεν απολαμβάνουν το σεξ, δεν έχουν άνεση κινήσεων ή είναι συγκρατημένοι λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης. Εάν έχετε ανάλογο πρόβλημα, συμβουλευτείτε ψυχολόγο ή διατροφολόγο.

Στυτική δυσλειτουργία: Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία συχνά ανησυχούν αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στη σεξουαλική πράξη, γεγονός που τους επιβαρύνει περισσότερο ψυχολογικά και ακυρώνει την επιθυμία τους για σεξ. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπιστεί και τα ζευγάρια μπορούν να ξεπεράσουν από κοινού το πρόβλημα ώστε να μην επηρεάζει τη σχέση τους.

Χαμηλή τεστοστερόνη: Η συγκεκριμένη ορμόνη ευθύνεται για τη σεξουαλική επιθυμία στον άνδρα. Με την πάροδο των χρόνων, πέφτουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, γεγονός που άλλους τους επηρεάζει και άλλους όχι.

Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη στερεί την ευχαρίστηση από όλες τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Εάν την αντιμετωπίζετε με φαρμακευτική αγωγή, ενημερώστε τον γιατρό σας για την απουσία σεξουαλικής ορμής, καθώς ορισμένα αντικαταθλιπτικά μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Εμμηνόπαυση: Πολλές γυναίκες δεν έχουν σεξουαλική επιθυμία την περίοδο της εμμηνόπαυσης, λόγω κολπικής ξηρότητας και πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ.

Απουσία συναισθήματος: Το σεξ χωρίς συναίσθημα μπορεί να σκοτώσει την επιθυμία. Η οικειότητα είναι βασικός παράγοντας καλού σεξ. Αν η σεξουαλική σας ζωή είναι σε αδράνεια, περάστε περισσότερο χρόνο με το ταίρι σας, μιλήστε, ξεκουραστείτε και βρείτε τρόπους να εκφράσετε τα συναισθήματά σας χωρίς να κάνετε σεξ. Η καλή επικοινωνία μπορεί να επαναφέρει την επιθυμία για σεξ.

pronews.gr

Διαβάστηκε 924 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.