Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:49 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 18:57

Το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνεχίζει να παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάπτυξη.

Η συνολική αξία του εμπορίου αγροδιατροφής της ΕΕ (εξαγωγές συν εισαγωγές) για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 ανήλθε σε 239,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Οι εξαγωγές ήταν κατά 8% υψηλότερες στα 145,2 δισ. ευρώ, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 3,5% φτάνοντας τα 94,2 δισ. ευρώ.

Αυτό αντανακλά ένα συνολικό εμπορικό πλεόνασμα 51 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

Ακολουθώντας την τάση για μεγάλο μέρος του 2021, η μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών ήταν σε εκείνες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αξία των οποίων αυξήθηκε κατά 2,3 δισ. ευρώ, ή 15%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο κρασί, τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ, τη σοκολάτα και τη ζαχαροπλαστική.

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε επίσης στις εξαγωγές στη Νότια Κορέα (593 εκατ. ευρώ υψηλότερα), λόγω των ισχυρών επιδόσεων του κρασιού, του χοιρινού κρέατος, του σιταριού και του μεσλίνου, καθώς και των εξαγωγών στην Ελβετία (αύξηση 570 εκατ. ευρώ). Ενώ οι συνολικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 504 εκατ. ευρώ, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ στη χώρα μειώθηκαν κατά 13%, μειωμένες κατά 525 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Για πρώτη φορά το 2021, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασαν την αξία τους για την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 166 εκατ. ευρώ ή 0,5%. Σημαντικές μειώσεις αναφέρθηκαν στην αξία των εξαγωγών προς τη Σαουδική Αραβία (447 εκατ. ευρώ), το Χονγκ Κονγκ (141 εκατ. ευρώ) και το Κουβέιτ (κάτω από 115 εκατ. ευρώ).

Η μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές αγροδιατροφής σημειώθηκε στα προϊόντα από τη Βραζιλία, τα οποία αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ ή 16% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020. Αύξηση σημειώθηκε επίσης στις εισαγωγές από την Ινδονησία (αύξηση 601 εκατ. ευρώ), την Αργεντινή (άνοδος 545 εκατ. ευρώ), Αυστραλία (αύξηση 541 εκατ. ευρώ) και Ινδία (άνοδος 388 εκατ. ευρώ).

Σημαντικές μειώσεις αναφέρθηκαν στις εισαγωγές από διάφορες χώρες, η πιο αξιοσημείωτη από τις οποίες ήταν η πτώση της αξίας κατά 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ ή 27% σε σχέση με αυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πιο σημαντική μείωση των εισαγωγών από εκεί παρατηρήθηκε στα τροπικά φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά (μείωση 88%). Μειώσεις σημειώθηκαν επίσης στις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες (πτώση 570 εκατ. ευρώ), τον Καναδά (πτώση 218 εκατ. ευρώ), τη Νέα Ζηλανδία (κάτω από 111 εκατ. ευρώ) και τη Μολδαβία (πτώση κατά 105 εκατ. ευρώ).

Εξετάζοντας τις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις εξαγωγικές αξίες κρασιού (αύξηση 2,9 δισ. ευρώ) και οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ (άνοδος 1,3 δισ. ευρώ), αύξηση 30% και 28% αντίστοιχα. Άλλες σημαντικές αυξήσεις στην αξία των εξαγωγών παρατηρήθηκαν στα κραμβέλαια και τα ηλιέλαια (αύξηση 751 εκατ. ευρώ) και στη σοκολάτα και τα είδη ζαχαροπλαστικής (599 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις στις εξαγωγές βρεφικών τροφών (κάτω από 757 εκατ. ευρώ) και σιταριού (κάτω από 390 εκατ. ευρώ).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία των εισαγωγών σημειώθηκαν στα λαδοκέικ (άνοδος 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ), στους κόκκους σόγιας (άνοδος 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ) και στο φοινικέλαιο και στο φοινικοπυρηνέλαιο (αύξηση 723 εκατ. ευρώ). Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες μειώσεις στις αξίες των εισαγωγών καταγράφηκαν στα τροπικά φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά (545 εκατ. ευρώ), χυμούς φρούτων (κάτω από 199 εκατ. ευρώ) και κρασί, βερμούτ, μηλίτη και ξύδι (μείωση 168 εκατ. ευρώ).

Διαβάστηκε 385 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία