Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:58 πμ
 
wm small
Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021 22:36

Πως “φακελώνονταν” στο Μεσοπόλεμο οι εφημερίδες της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ένα non paper  που σώζεται από το  ίδρυμα Βενιζέλος αποκαλύπτει πως φακέλωναν και πως χαρακτήριζαν  οι κυβερνήσεις του Μεσοπολέμου τον τότε Τύπο και πανελλαδικά αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία. Στο συγκεκριμένο απόρρητο έγγραφο είχε τις εφημερίδες που κυκλοφορούσαν τότε και τις κατέτασσαν ανά πόλη. “Εν Αγρινιώ” λοιπόν βλέπουμε ότι για την εφημερίδα “Φως” ο ανώνυμος συγγραφέας του εγγράφου την χαρακτήριζε “Καφανταρική η οποία είχε μεγάλο κύρος και επιρροή και χρηματοδοτούνταν από τους Αφους Παπαστράτου”. Αντίθετα η “Τριχωνίς” χρεώνονταν στον Βενιζέλο και χαρακτηρίζονταν ισάξια του “Φώτος” ως προς κύρος και την κυκλοφορία. Τη συνοδεύει η φράση “χρηματοδοτείται υπό ημετέρων” με την επισήμανση ότι δίνει οικονομικό αγώνα για να σταθεί και πρέπει να ενισχυθεί.

Στο Μεσολόγγι ο συντάκτης του non paper δεν ήταν σίγουρος αν η “Δημοκρατική” ήταν όργανο του Καφαντάρη ενώ για να δείξει ότι η εφημερίδα δεν είχε σταθερή τακτική έγραφε ότι “χρηματοδοτείται υπό των εχόντων ανάγκην να προσφεύγωσι προς αυτή εκάστοτε”. Ομοίως και η ομώνυμη εφημερίδα “Μεσολόγγιον” ήταν απροσδιόριστου πολιτικής χροιάς και όργανο του τότε Δημάρχου Μεσολογγίου η οποία “ασκεί επιρροή υπό των οπαδών του Δημάρχου” (!). Στη Ναύπακτο υπάρχει αναφορά μόνο για τη “Φωνή” η οποία ήταν αντιβενιζελική και χρηματοδοτείται από το Λαϊκό κόμμα.

Φυσικά δεν γνωρίζουμε την αξιοπιστία του συντάκτη του εγγράφου ούτε ποιος από τους εικονιζόμενους ( Βενιζέλος, Καφαντάρης  και δεξιά ο Παπαναστασίου) προσπάθησε όντως να ελέγξει μια τοπική εφημερίδα. Θεωρία συνομωσίας ή η αλήθεια είναι κάπου στη μέση; Για το “Φως” του Αγρινίου που έχει μελετηθεί κατά πολύ τουλάχιστον ήταν μια πλήρης και πολύ οργανωμένη για την εποχή εφημερίδα, αντικειμενική στις προσεγγίσεις της και μετριοπαθείς. Μένει και για τις άλλες να αναχθούν συμπεράσματα αρκεί να διαβαστούν.

Σε κάθε περίπτωση το νόημα της συγκεκριμένης ανάρτησης είναι να αναδειχθεί πόσο καχύποπτα και με τη λογική του φακελώματος αντιμετωπίζονταν ο τύπος ακόμα και την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Με πληροφορίες από:

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

agrinionews.gr
 
Διαβάστηκε 667 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021 22:40
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.