Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:21 μμ
 
wm small
Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 20:00

Πέντε πράγματα που αυξάνουν την ευτυχία - Καλό είναι να τα κάνεις πριν το τέλος της χρονιάς!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα τελευταία δυο έτη έχουν καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από χαμένες ζωές και μια διαφορετική κανονικότητα. Και καθώς μετράμε αντίστροφα τις τελευταίες μέρες του 2021, είναι σημαντικό να βρούμε το κουράγιο και την όρεξη να φέρουμε περισσότερη ευτυχία στη ζωή μας. 

Η Natalie Dattilo, ψυχολόγος και καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η οποία επικεντρώνεται στη θετική ψυχολογία και την αλλαγή συμπεριφοράς, λέει ότι "Η ευτυχία δεν συμβαίνει απλά. Η ρουτίνα και προγραμματισμένη ενεργοποίηση των κέντρων ευχαρίστησης και ανταμοιβής του εγκεφάλου απαιτείται για να νιώσουμε καλά και να διατηρήσουμε την ικανότητά μας να νιώθουμε καλά στο μέλλον".

Η Dr. Dattilo μοιράζεται τις πέντε κορυφαίες συνήθειες που αυξάνουν την ευτυχία και αξίζει να υιοθετήσεις:

Επανάλαβε μια θετική επιβεβαίωση στον εαυτό σου

Έρευνες δείχνουν ότι οι επιβεβαιώσεις μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την αύξηση της ευημερίας και τη μείωση του στρες. "Αφιέρωσε μερικές στιγμές κάθε μέρα από τώρα μέχρι το τέλος του έτους για να εξασκήσεις τις θετικές επιβεβαιώσεις, λέγοντας κάτι σαν: 'Αξίζω τον χρόνο και την προσπάθεια που χρειάζεται για να ανταποκριθώ στις ανάγκες μου', λέει η Dattilo. Γράψε το σε ένα σημείωμα, βάλε το στην αρχική οθόνη του τηλεφώνου σου ή απλώς επαναλάβε το στον εαυτό σου.

Αξιολόγησε τις αξίες σου

Το τέλος του έτους είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να κάνεις έναν απολογισμό του τι πιστεύεις, λέει η Dr. Dattilo. Μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως:

Τι τύπος γονέα θέλω να είμαι;
Τι τύπος συντρόφου θέλω να είμαι;
Ποιες ιδιότητες εκτιμώ περισσότερο στις φιλίες μου;
Τι είναι πιο σημαντικό για μένα σχετικά με την εκπαίδευση ή την καριέρα μου;
Τι σημαίνει να φροντίζω τον εαυτό μου;

"Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα σε βοηθήσει να καθοδηγήσεις τον καθορισμό στόχων, τη λήψη αποφάσεων και θα σε βοηθήσει να δώσεις προτεραιότητα στον χρόνο, την προσπάθεια και την ενέργειά σου το νέο έτος", προσθέτει η Dattilo. 

Βρες το "γιατί" σου

Ο αυτόματος πιλότος είναι χρήσιμος όταν ελέγχεις τη λίστα υποχρεώσεων στη δουλειά, αλλά η Dattilo προειδοποιεί να μην ξοδέυεις πολύ από τη ζωή σου νιώθοντας αποκομμένη από το "γιατί" πίσω από αυτό που κάνεις. "Είναι πιθανό να μην έχεις πάντα κίνητρο να κάνεις τα πράγματα που χρειάζεται ή ακόμα και αυτά που θέλεις να κάνεις. Το να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι αξίζει την προσπάθεια μπορεί να σε βοηθήσει να παρακινηθείς", λέει.

Αποδέξου τη ζωή σου όπως είναι τώρα, αλλά μείνε σε επαφή με το πώς θέλεις να είναι

"Αν και είναι σημαντικό να έχουμε στόχους, η ευτυχία μπορεί να παραμείνει άπιαστη αν εστιάζουμε πολύ στο να θέλουμε τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Υιοθέτησε μια πρακτική ριζικής αποδοχής του εαυτού σου, που είναι η ενεργή επιλογή και η προθυμία να γίνουν τα πράγματα όπως είναι", λέει η Dr. Dattilo. "Η ριζική αποδοχή του εαυτού μπορεί να είναι δυναμικά μεταμορφωτική και απαραίτητη για την αυθεντική και μακροχρόνια ευτυχία". 

Εκτίμησε αυτό που έχεις

Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης είναι ένας από τους καλύτερους σύμφωνα με έρευνες τρόπους για να αναβαθμίσεις την πρακτική της ευτυχίας σου, γι' αυτό φρόντισε να αφιερώσεις λίγο χρόνο κάνοντας εκτίμηση σε ποιους τομείς της ζωής σου νιώθεις χαρούμενη και ασφαλής. "Γνωρίζουμε ότι μια πρακτική ευγνωμοσύνης συνδέεται με περισσότερα θετικά συναισθήματα, χαμηλότερο άγχος και καλύτερη ποιότητα σχέσεων. Επιπλέον, έχοντας εκτίμηση για τις προκλήσεις και τα εμπόδια που έχουμε ξεπεράσει, αναπτύσσουμε ανθεκτικότητα και εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας να χειριστούμε προκλήσεις και αποτυχίες στο μέλλον. Αυτό, με τη σειρά του, μας ενθαρρύνει να θέτουμε στόχους και να νιώθουμε αισιόδοξοι για τις ικανότητές μας να τους πετύχουμε", λέει η Dr. Dattilo.

pronews.gr

Διαβάστηκε 578 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.