Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  12:23 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 20:37

Αρχαίο ελληνικό φάρμακο θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους από COVID-19 - Τι αποκαλύπτει έρευνα Ισραηλινού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα αρχαίο ελληνικό φάρμακο που προέρχεται από το φυτό σαφράν θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία ατόμων με σοβαρή COVID-19 και να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας από κορωνοϊό έως και 50%, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο European Journal of Internal Medicine από έναν Ισραηλινό ερευνητή από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και την Ιατρική Σχολή Hadassah.

Η κολχικίνη, όπως αναφέρει το sputnik.gr, χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ήταν γνωστή για τις ιδιαίτερες θεραπευτικές της ιδιότητες. Είναι ένα από τα λίγα φάρμακα που επιβίωσαν μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Πιο πρόσφατα, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και την πρόληψη της φλεγμονής που προκαλείται από την ουρική αρθρίτιδα που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη αρθρίτιδα και Οικογενή Μεσογειακό Πυρετό (FMF), ο οποίος είναι κοινός μεταξύ των Εβραίων βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Ο καθηγητής Ami Schattner ερεύνησε και ανέλυσε όλους τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία σε ελεγχόμενες δοκιμές αυτού του αρχαίου φαρμάκου τα τελευταία 20 χρόνια. Έτσι, διαπίστωσε ότι η κολχικίνη φαίνεται να είναι επίσης αποτελεσματική στη θεραπεία της COVID-19.

Οι μελέτες

Μέχρι στιγμής, έχουν δημοσιευθεί τέσσερις ελεγχόμενες μελέτες σε περίπου 6.000 ασθενείς με κορωνοϊό σχετικά με την επίδραση της κολχικίνης, δήλωσε ο Schattner, καθένα από τα οποία παρουσιάζει «σημαντική βελτίωση στους σοβαρούς δείκτες κορωνοϊού και, το πιο σημαντικό, υπήρξε μείωση της θνησιμότητας κατά περίπου 50% σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν θεραπεία με κολχικίνη», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιjpost.com.

Το οικονομικό φάρμακο που σώζει ζωές

Το φάρμακο είναι φθηνό και απαιτείται μια μικρή δόση -μισό χιλιοστόγραμμα την ημέρα- και έχει ήδη αποδειχθεί ασφαλές στη χρήση, είπε, καθιστώντας την κολχικίνη ως «μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας πολλών ασθενών, εάν επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω μελέτες».

Το φάρμακο είναι επίσης καλά ανεκτό, είπε ο γιατρός. Οι μόνες παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να είναι περίοδοι διάρροιας ενώ περίπου το 10% των ασθενών διακόπτουν τη χρήση του φαρμάκου για τον λόγο αυτό.

Το φάρμακο έχει δοκιμαστεί στη θεραπεία της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Ελλάδας, της Νότιας Αφρικής, της Ισπανίας και της Βραζιλίας. Πολλές από τις δοκιμές ήταν διπλά τυφλές μελέτες εικονικού φαρμάκου, αυξάνοντας την πιθανότητα ακρίβειας.

«Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά» ανέφερε.

Η ιστορία της κολχικίνης

Η κολχικίνη αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε έναν αρχαίο αιγυπτιακό πάπυρο που χρονολογείται από το 1550 π.Χ., ακόμη και πριν ο εβραϊκός λαός εγκαταλείψει την Αίγυπτο, σύμφωνα με τη βιβλική ιστορία. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε από γιατρούς στην αρχαία Ελλάδα, στη βυζαντινή περίοδο και στη συνέχεια από Άραβες γιατρούς πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Πριν από περίπου 50 χρόνια, η χρήση του φαρμάκου για τη θεραπεία του FMF (Familial Mediterranean Fever) επαληθεύτηκε από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer και hadassah, για την προστασία από μια σοβαρή επιπλοκή του FMF που ονομάζεται αμυλοείδωση (σ.σ. οι αμυλοειδείς πρωτεΐνες συσσωρεύονται σε όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά και το ήπαρ), η οποία επηρεάζει τα νεφρά.

Τα οφέλη στην καρδιά

«Όπως είναι γνωστό, οι ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο υποτροπής και εγκεφαλικού επεισοδίου, και αυτοί είναι πάρα πολλοί ασθενείς», δήλωσε ο Σάτνερ. «Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν διαπιστώσει ότι χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της στα αθηροσκληρωτικά στρώματα στις αρτηρίες, η κολχικίνη σε μικρές ημερήσιες δόσεις είναι σε θέση να προστατεύσει αποτελεσματικά αυτούς τους ασθενείς».

«Το επίπεδο προστασίας ήταν τέτοιο που απέτρεψε περίπου τα μισά από τα επαναλαμβανόμενα συμβάντα, και αυτό το εντυπωσιακό ευεργετικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε επίσης σε ασθενείς που είχαν ήδη υποβληθεί σε θεραπευτικό καθετηριασμό και είχαν λάβει βέλτιστη προληπτική θεραπεία με ασπιρίνη και στατίνες», πρόσθεσε. «Αυτά είναι σημαντικά νέα για έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών».

Πότε μπορεί το φάρμακο να αρχίσει να χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ασθενείς με COVID;

Απαιτούνται περαιτέρω τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Σάτνερ, τα οποία πιστεύει ότι πιθανότατα θα οδηγήσουν σε επέκταση των ενδείξεων για κολχικίνη χαμηλής δόσης. Αλλά είπε ότι δεν υπάρχει λόγος το φάρμακο να μην μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή.

«Παρόλο που τα αρχικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση της κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό είναι πολύ ελπιδοφόρα, περισσότεροι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές», δήλωσε ο Σάτνερ. «Αλλά αυτό δεν θα εμπόδιζε από τη χρήση του φαρμάκου ήδη σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, για να μειώσει, ελπίζουμε, τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια».

«Το φάρμακο είναι χαμηλού κόστους για τους ασθενείς και την κοινότητα», συνέχισε. «Χρησιμοποιώντας το σε ασθενείς με κορωνοϊό, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, αντιθέτως έχουμε πολλά να κερδίσουμε».

pronews.gr

Διαβάστηκε 718 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.