Σάββατο, 18η Μαίου 2024  4:11 πμ
 
wm small
Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021 13:20

«Καμπανάκι» κινδύνου από το Σύλλογο Λογιστών – Μπαράζ από απάτες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Καμπανάκι» κινδύνου από το Σύλλογο Λογιστών, κάνει λόγο για μπαράζ από απάτες

  • Τρία περιστατικά μέσα σε τρεις εβδομάδες, όπου οι επιτήδειοι προσποιούνταν το συνεργάτη του λογιστή των υποψηφίων θυμάτων τους, για να τους υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία
  • Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τάσος Προβίδας

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών (κυρίως επαγγελματιών) από διάφορους επιτήδειους, οι οποίοι με το πρόσχημα ότι τηλεφωνούν από λογιστικό γραφείο, ζητούν προσωπικά στοιχεία (στοιχεία ταυτότητας, κωδικούς πρόσβασης, ΑΦΜ) και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών (ΙΒΑΝ, αριθμό τραπεζικής κάρτας, κωδικούς e-banking), ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αγρινίου και Περιχώρων κρούει «καμπανάκι» κινδύνου στους πολίτες και τους επαγγελματίες της περιοχής, εφιστώντας τους τον κίνδυνο να πέσουν θύματα επιτήδειων.

«Ο λογιστής δεν θα ζητήσει κωδικούς e – banking»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τάσος Προβίδας μιλώντας στη «Σ» για τις απόπειρες εξαπάτησης, που σημειώθηκαν στο Αγρίνιο σε διάστημα μικρότερο του μήνα, τόνισε: «μας κοινοποιήθηκαν από συναδέλφους κάποιες τέτοιες περιπτώσεις που συνέβησαν.

Αφορά άμεσα όλους πολίτες, αλλά και τους λογιστές, διότι οι επιτήδειοι στις πρόσφατες περιπτώσεις προσποιούνταν ότι τηλεφωνούσαν από το λογιστικό γραφείο του υποψήφιου θύματος. Κατά καιρούς ενημερωνόμαστε για προσπάθειες εξαπάτησης όπως λ.χ. για προσπάθεια πώλησης προϊόντων κλπ. Οι πρόσφατες περιπτώσεις όμως που έχουν καταγραφεί έχουν ως εξής: ο επιτήδειος τηλεφωνεί στο υποψήφιο θύμα υποτίθεται εκ μέρους του λογιστή του ή συνεργάτη του λογιστή του και μέσω του τρόπου αυτού επιχειρεί να αλιεύσει προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό ταυτότητα, κωδικούς taxis και iban κλπ). Με τον τρόπο αυτό υπήρξαν τρείς περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου και σε διάστημά μικρότερο του μήνα, σε τρεις μόλις  εβδομάδες. Με αφορμή τις περιπτώσεις αυτές θέλαμε και θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες – φορολογούμενους για να είναι προσεκτικοί. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικοινωνούν με το λογιστή τους, για να διαπιστώσουν αν ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι, ώστε άμεσα να ενημερωθεί η Αστυνομία. Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως σε καμία περίπτωση ο λογιστής δεν θα ζητήσει κωδικούς e – banking, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ο λογιστής να μπει στο λογαριασμό του πελάτη».

Να υπενθυμίσουμε πως πριν περίπου ένα χρόνο, εδώ στο Αγρίνιο πάλι, υπήρξε περίπτωση σχετική. Ο επιτήδειος έδρασε με τον ίδιο σχεδόν τρόπο και απέσπασε από τον πολίτη χρήματα!

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αγρινίου και Περιχώρων συμβουλεύει  του πολίτες υπενθυμίζοντας ότι :

– Ο λογιστής σας δεν θα βάλει ποτέ κάποιο τρίτο πρόσωπο να σας ζητήσει –μέσω τηλεφώνου – ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα, όπως π.χ. κωδικούς taxis.

– Σε καμία εργασία του ο λογιστής δεν χρειάζεται τους κωδικούς πρόσβασης στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς (e-banking).

– Όταν λαμβάνεται email από τον λογιστή σας με το οποίο σας ζητά προσωπικά στοιχεία επιβεβαιώστε ότι η διεύθυνση του email ανήκει στον λογιστή σας.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία και η ηλεκτρονική αλληλογραφία (email) έχουν βοηθήσει τα τελευταία δύο χρόνια να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό στα γραφεία μας και τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν αυτές τις μορφές επικοινωνίας να τις διατηρήσουμε ασφαλείς αποφεύγοντας τους απατεώνες. Σε κάθε περίπτωση απάτης εναντίον σας να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές αρχές» αναφέρει ο Σύλλογος στο μήνυμά τους.

Kων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 344 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.