Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:38 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 00:08

Διεθνείς Βραβεύσεις και Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου 10-11/12/2021 στη Θεσσαλονίκη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το διήμερο Διεθνών Βραβεύσεων και Έκθεσης Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, 11:00-14:00 και 17:00-21:00 έκαστην ημέρα, στο μέγαρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, Αγίας Σοφίας 38, αίθουσα τέχνης. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών – Τμήμα Μακεδονίας Θράκης, του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι η LAIKO MANUFACTURING & TRADING LTD και τα Ζαχαροπλαστεία ΜΑΣΚΟΤΙΤΣΑ.

Η Έκθεση Βιβλίων των Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Αρχύτας», δίνει την ευκαιρία, ιδίως σε Κύπριους και Απόδημους να παρουσιάσουν έργα τους στη Θεσσαλονίκη, που είναι πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι και  Πυλώνας Εκθέσεων και Φεστιβάλ. 

Για τις 2 Διεθνείς Βραβεύσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου α)  του Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του και β) του Ανθρωπισμού, ο πήχης είναι πολύ ψηλά και όλα τα Μέλη των Κριτικών Επιτροπών κρίνουν με βάση ποιοτικά κριτήρια. Το κάθε Μέλος των 2  Επιτροπών αν έχει στενή σχέση με υποψήφιο αντικαθίσταται από Αναπληρωματικό Μέλος. Για κάθε υποψήφιο που εισηγείται, καταθέτει επαρκή εργοβιογραφία του και έγκυρες κριτικές, ενώ παρέχει διευκρινήσεις, αν υπάρξει επερώτηση από άλλα Μέλη. Εκτιμά το έργο όλων των υποψηφίων με βάση τα αιτιολογικά και την εργογραφία που κατατίθενται και με έγκυρα στοιχεία που συλλέγει. Το κάθε μέλος κρίνει με ευρύ πνεύμα, αδέκαστα, χωρίς προκατάληψη ή στερεότυπα. 

Ο υποψήφιος για Βραβείο Λογοτέχνη πρέπει να έχει έργο με το οποίο να είχαν ασχοληθεί σημαντικοί κριτικοί Λογοτεχνίας και ερευνητές και να έχει εμπλουτίσει τα Ελληνικά Γράμματα, να έχει ευρεία αναγνώριση σε Ελλάδα, Κύπρο και σε ξένες χώρες. Εκτιμάται ιδιαίτερα η ποιότητα της γλώσσας του υποψήφιου, η ιδιαιτερότητα του ύφους του και το αν έχει μεταφραστεί το έργο του σε ευρωπαϊκές γλώσσες. Φέτος βραβεύονται ο Αντώνης Φωστιέρης και η Κίκα Πουλχερίου.

Ο υποψήφιος για Βράβευση Ανθρωπισμού πρέπει να έχει δράση που συνάδει με το πνεύμα των αρχών της Διακήρυξης της Διεθνούς Ανθρωπιστικής και Ηθικής Ένωσης, με το έργο του να είναι Παιδαγωγός πολυπληθών δεκτών, να υπηρετεί την αλληλεγγύη, κοινωνική ή πνευματική ανάπτυξη, τα ανθρώπινα  δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και ελευθερία του ατόμου. Να τον διακρίνει ήθος, όραμα με στόχο την ειρήνη, με  προσφορά ποιότητας, διάρκειας, όγκου ως  Ανθρωπιστής να είναι υπόδειγμα ευρέως. Φέτος βραβεύονται ο Βάλτερ Πούχνερ και ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, αίθουσα τέχνης Φ.Α.Α.Θ.

Το πρωί της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου στις 11:00 – 12:00, παρουσία εκλεκτών συγγραφέων από Κύπρο και Ελλάδα, θα λειτουργήσει η Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με 30 νέες έντυπες εκδόσεις και 12 ηλεκτρονικές (eBooks & Audiobooks). Οι συγγραφείς θα υπογράφουν τα βιβλία τους, θα δίνουν συνεντεύξεις και θα συνομιλούν με τον κόσμο. 

Στη συνέχεια, στις 12:00-14:00, ακολουθούν οι απαγγελίες των νέων συγγραφέων από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια, που έλαβαν μέρος επιτυχώς στους τρεις διαγωνισμούς ποίησης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και το έργο τους συμμετέχει σε μια από τις τρεις Ανθολογίες Ποίησης που έχουν κυκλοφορήσει από τον ΣΠΕΚ «Για την Κική Δημουλά», «Για τον Τάσο Λειβαδίτη» και «Για τον Γιάννη Ρίτσο».

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή 10/12, το απόγευμα στις 17:00-18:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των έργων δύο νέων αξιόλογων Κύπριων συγγραφέων. «Θαλασσινές Πινελιές», πεζογράφημα από τη συγγραφέα – καλλιτέχνη, Ιφιγένεια Μετόχη.  «Άνθρωπος, Στοχασμοί και Αποχρώσεις» από τον εκπαιδευτικό – συγγραφέα, Ελευθέριο Πλουτάρχου. 

Έπειτα, το βράδυ της Παρασκευής 10/12/2021 στις 19:00-20:00 θα λάβει χώρα η Επίσημη Τελετή Βράβευσης του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη και του ομότιμου καθηγητή, θεατρολόγου – συγγραφέα - κριτικού, Βάλτερ Πούχνερ, με το «Βραβείο Ανθρωπισμού, 2021» από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Θα παρουσιαστούν τα μέλη της Επιτροπής Βράβευσης, θα αναγνωστούν τα κριτήρια, η εργοβιογραφία των τιμώμενων, το σκεπτικό βράβευσης και η αντιφώνηση των βραβευθέντων. Θα απονεμηθεί ο τιμητικός πάπυρος βράβευσης και το πρωτότυπο - μοναδικό έργο τέχνης, δια χειρός της εκλεκτής Κύπριας ζωγράφου, μέλους του ΣΠΕΚ, Αρίστης Χατζησάββα, ειδικά φιλοτεχνημένο για τους τιμώμενους και τον συγκεκριμένο θεσμό βράβευσης του ΣΠΕΚ.

20:00-21:00 | Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με εκλεκτό μουσικό αφιέρωμα από μέλη του διεθνούς φήμης συνόλου παλαιάς μουσικής «Ex Silentio». 

Τέλος, ακολουθούν κεράσματα και οίνος.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, αίθουσα τέχνης Φ.Α.Α.Θ.

Το πρωί του Σαββάτου, 11 Δεκεμβρίου στις 11:00 – 12:00 θα παρουσιάσει τα έργα του ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, «Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821» ιστορική μελέτη, «Κούρος και Κόρης» ποίηση, «Έρως, Μύθος, Βάθος» ποίηση.

Έπειτα, 12:00-13:00, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», Γιώργος Πετούσης, θα παρουσιάσει τα πεζογραφήματά του «Άρβυλα νούμερο 22», «Σπύρος Πετούσης, Η θυσία ενός ήρωα», «Ταραγμένα και Παγιδευμένα Χρόνια», «Στα χρόνια της θητείας».

Το απόγευμα, 17:00-18:00, η Ξανθιώτισα φιλόλογος – συγγραφέας – φωτογράφος, Άννα Τενέζη, θα παρουσιάσει τα έργα της «Μαζί στο τίποτα» και «Επιστροφή στην Πατρίδα», καθώς και τα eBooks «Του Έρωτα και της Ψυχής», «Η Αρχοντοπούλα με την Πέτρινη Καρδιά» και τα Audiobooks «Το κοριτσάκι που ήθελε να πάει στο φεγγαράκι», «Τσιριτρόμ ο Ατρόμητος», «Το σύννεφο που χάρισε ζωή», «Το σύννεφο που αναζητούσε την αγάπη», «Ένας μικρός, μικρούλης δράκος 1 και 2».

Το ίδιο βράδυ, Σάββατο 11/12/2021, στις 19:00-20:00, θα λάβει χώρα η Επίσημη Τελετή Βράβευσης του λογοτέχνη – ποιητή Αντώνη Φωστιέρη και της λογοτέχνιδας Κίκας Πουλχερίου με το «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του, 2021» από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Θα παρουσιαστούν τα μέλη της Επιτροπής Βράβευσης, θα αναγνωστούν τα κριτήρια, η εργοβιογραφία των τιμώμενων, το σκεπτικό βράβευσης και η αντιφώνηση των βραβευθέντων. Θα απονεμηθεί ο τιμητικός πάπυρος βράβευσης και το πρωτότυπο - μοναδικό έργο τέχνης, δια χειρός της εκλεκτής Κύπριας ζωγράφου, μέλους του ΣΠΕΚ, Αρίστης Χατζησάββα, ειδικά φιλοτεχνημένο για τους τιμώμενους και τον συγκεκριμένο θεσμό βράβευσης του ΣΠΕΚ. 

20:00-21:00 | Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με εκλεκτό μουσικό αφιέρωμα από φοιτητές του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Τέλος, ακολουθούν κεράσματα και οίνος.

Και τις δύο ημέρες η είσοδος στο χώρο των εκδηλώσεων είναι ελεύθερη με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε μαζί μας: www.cultural-association.orgΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και (0030) 2310 313 143.



Εικόνα που περιέχει κείμενο

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

 

Διαβάστηκε 561 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.