Δευτέρα, 6η Μαίου 2024  1:00 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 04:42

Σπαράγγι: Ο αριστοκράτης των λαχανικών - Τα οφέλη του για την υγεία μας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα σπαράγγια αρχίζουν να ξεμυτίζουν από τις αρχές Μαρτίου και διαπρέπουν στην αγορά μέχρι τον Ιούνιο, αλλά στα καλύτερά τους βρίσκονται τον Απρίλιο και το Μάιο. Με αφροδισιακές ιδιότητες για πολλούς, αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, αποτελούν τη βάση για πολλές, υψηλού επιπέδου συνταγές.

Το σπαράγγι ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα κρεμμύδια, τα πράσα και το σκόρδο. Υπάρχουν τρία είδη καλλιεργημένου σπαραγγιού: λευκά, πράσινα και μοβ. Στην Ευρώπη εκτιμούν ιδιαιτέρως το άσπρο σπαράγγι που είναι μάλλον άγνωστο στη χώρα μας. Τα πράσινα καλλιεργημένα σπαράγγια είναι τα πιο συνηθισμένα στην Ελλάδα. Έχουν ελαφριά γλυκιά γεύση και είναι τρυφερά και τραγανά, ενώ το μοβ σπαράγγι έχει έντονα φρουτώδη γεύση και περιέχει 20% περισσότερα σάκχαρα από το πράσινο σπαράγγι.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β1, Β6, C και επειδή διαθέτουν ελάχιστες θερμίδες τα σπαράγγια βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις δίαιτες αδυνατίσματος, παρόλο που ανοίγουν την όρεξη. Περιέχουν αμινοξέα και μεταλλικά άλατα όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και το κάλιο. Επίσης, είναι πλούσια σε καροτίνη, έναν αντιοξειδωτικό πρόδρομο της βιταμίνης Α, που προστατεύει το δέρμα και τη βλεννογόνο. Στις διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες θα πρέπει να προσθέσουμε και την αξιοσημείωτη προσφορά φυλικού οξέoς, το οποίο είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τη σύνθεση νέων πρωτεϊνών.


Ποιοι να το αποφεύγουν

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πουρίνες και του ουρικού οξέος που παράγεται από αυτές μπορεί να οξύνει το απόθεμα ασβεστίου στα νεφρά, γι’ αυτό ο βολβός αυτός δεν είναι κατάλληλος για όποιον υποφέρει από:

ουρική αρθρίτιδα
κυστίτιδα
νεφρική ανεπάρκεια
νεφρίτιδα

Αδυνατίζει και μας κάνει χαρούμενους…

Το σπαράγγι θεωρείται –εμμέσως- αποτελεσματική φυσική θεραπεία κατά της κατάθλιψης που συνδέεται με το επιπλέον βάρος.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η διουρητική του δράση, η οποία ευνοεί την απώλεια βάρους, έχει ως θετική επίδραση την αποβολή της κακής διάθεσης. Η αίσθηση της ευεξίας, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί ως φαινόμενο placebo, αλλά σαν μια συνέπεια της καθαρτικής δράσης του σπαραγγιού.

Tip: Από το σπαράγγι καταναλώνεται περισσότερο ο μίσχος, που είναι πιο τρυφερός και σαρκώδης. Ωστόσο, οι ρίζες του, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψημάτων, κάνουν πολύ καλό σε όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά τους, επειδή ρευστοποιούν το αίμα. Στην ουσία περιορίζουν το νερό που κατακρατείται στους ιστούς εξαιτίας της ανεπαρκούς λειτουργίας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος.

http://www.pronews.gr

 

Διαβάστηκε 1868 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.