Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:46 πμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 10:31

Καλύβια: Του Οκτωβρίου εικόνες…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Οκτώβριος, με τις πολλές βροχές ουσιαστικά ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου (τυπικά ο δεύτερος), πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη Octo, η οποία σημαίνει “οκτώ”, καθώς στο αρχαίο Ρωμαϊκό ημερολόγιο των δέκα μηνών, ήταν ο όγδοος κατά σειρά.

Ο δέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου είναι εκείνος που φέρει τη βαριά κληρονομιά του ιστορικού έπους του ’40 και πολλών άλλων σημαντικών γεγονότων, αλλά και της πρώτης από τις μεγάλες γιορτές, εκείνη του Αγίου Δημητρίου!

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της πρώτης αργίας, της εθνικής επετείου της 28ης, αλλά και ο μήνας της σποράς για τους αγρότες, καθώς η γη ετοιμάζεται να δεχτεί τους σπόρους που θα καρπίσουν τα πολύτιμα προϊόντα που θα βρεθούν στο τραπέζι μας.

Ο μήνας αυτός λέγεται και Οχτώβρης, Αηδημητριά​της, Σπαρτής ή Σπαρτάς ή Σποριάς γιατί σπέρνουμε πολλά στις μέρες του και είναι η βασική γεωργική ασχολία, Νειαστής (αρχ.): με πολλά οργώματα (νεάω = οργώνω χέρσα γη).

kalyvia.gr

Διαβάστηκε 1116 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία