Δευτέρα, 27η Μαίου 2024  10:02 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 19:09

Να τι μπορείς να κάνεις για να ενεργοποιήσεις το ηρεμιστικό νεύρο του εγκεφάλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι ένα ισχυρό εργαλείο κατά των πονοκεφάλων, της κατάθλιψης και άλλων

Έχουμε τρισεκατομμύρια νεύρα σε όλο το σώμα μας, αλλά ένα από αυτά έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει διάφορες καταστάσεις υγείας: Το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Κατά τα άλλα γνωστό ως το 10ο κρανιακό νεύρο, είναι το μακρύτερο στο σώμα που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Παίζει αναπόσπαστο ρόλο στην ευημερία βοηθώντας στον έλεγχο των καρδιακών παλμών, μειώνοντας τη φλεγμονή και βοηθώντας στην πέψη. Επιπλέον, ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι η αξιοποίηση της δύναμής του μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία.

Τι μπορεί να κάνει το πνευμονογαστρικό νεύρο

Μερικές από τις πιο γνωστές λειτουργίες του περιλαμβάνουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, μέσω του οποίου επηρεάζει την εγρήγορση και τη χαλάρωση. Όταν αισθάνεσαι άγχος, για παράδειγμα, μπορεί να υπερδιεγερθεί. Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή σου πίεση και ο καρδιακός ρυθμός μειώνονται και μπορεί να ζαλιστείς ή ακόμη και να λιποθυμήσεις.

Μετά από ανταπόκριση στο στρες, μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που σε βοηθούν να αισθάνεσαι ήρεμη και χαλαρή, διατηρώντας το νευρικό σου σύστημα σε ισορροπία. 

Βοηθά με τους πονοκεφάλους

Το 2018, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα φορητό διεγερτικό του κεντρικού νεύρου για χρήση στην πρόληψη των αθροιστικών πονοκεφάλων και ημικρανιών σε ενήλικες. Τοποθετημένο πάνω από το νεύρο στο λαιμό, προσφέρει ήπια ηλεκτρική διέγερση. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά, ανάλογα με τη σύσταση του γιατρού.

Αποτρέπει τις επιληπτικές κρίσεις

Η διέγερση του νεύρου ήταν μια επιλογή για ορισμένα άτομα με επιληψία από το 1997, όταν το FDA ενέκρινε μια συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη, η οποία στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στο νεύρο, βοηθώντας στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων σε άτομα των οποίων η επιληψία δεν ανταποκρίνεται άλλες θεραπείες. Πρέπει όμως να ρυθμιστεί προσεκτικά για να μην ξεπεράσει τη λεπτή γραμμή μεταξύ αρκετού και υπερβολικού.

Αντιμετωπίζει καταστάσεις ψυχικής υγείας

Η διέγερση του νεύρου αυτού είναι επίσης εγκεκριμένη από τον FDA για τη θεραπεία της κατάθλιψης και έχει βρεθεί ότι ωφελεί ορισμένα άτομα με διπολική διαταραχή και άγχος.

Βοηθά στην ανάρρωση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι όταν συνδυάζεται με αποκατάσταση, η διέγερση του κεντρικού νεύρου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων με μακροχρόνια μέτρια έως σοβαρή βλάβη του βραχίονα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς μπορείς να ενεργοποιήσεις το πνευμονογαστρικό νεύρο;

Ο απλούστερος τρόπος για να επηρεάσεις το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι η τακτική άσκηση βαθιάς αναπνοής. Κάνε τις εκπνοές σου διπλάσιες από τις εισπνοές σου. Δοκιμάστε την "4-7-8 αναπνοή": Εισέπνευσε από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα, κράτησε την αναπνοή για 7 δευτερόλεπτα και εξέπνευσε από το στόμα σου για 8. Κάνε οκτώ γύρους από αυτό τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ειδικά όταν έχεις άγχος.

pronews.gr

Διαβάστηκε 636 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.